Als er fondsen in een selectie komen, dan zijn er ook fondsen die er niet in komen. Hieronder krijgt u van mij 20 fondsen die de selectie niet bereikten. Het zijn niet de fondsen die er net naast vielen, maar de fondsen die onderaan de resultaten van de screening tevoorschijn kwamen. Diegene waar ik dus niet in ga beleggen.
Betekent dit nu dat je met deze fondsen geen winst kunt halen. Dat is niet alleen te kort door de bocht maar zeker ook niet juist voor een hele reeks uit deze groep. Als je bijvoorbeeld ziet dat HSBC Global Indian vorig jaar een rendement genereerde van bijna 40 %. Voor anderen is dat weer wel correct: als je bijvoorbeeld ziet dat Blackrock New Energy gemiddeld op periodes van 5 jaar slechts 1,92 % per jaar haalt en vorig jaar een magere 4,8%.
Een ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn meestal te volatiel voor een beleggingsperiode van 5 jaar. Behalve natuurlijk als u bij voorbaat kan inschatten welke de goede jaren gaan zijn en wanneer u ze onmiddellijk van de hand moet doen. Mijn ervaring is dat 80 % van de beleggers nu precies niet op zoek is naar zulke fondsen.
Hier vooreerst de lijst:
Er zijn er, zoals gezegd, met slechts povere rendementen: Het reeds vermelde Blackrock-fonds, maar ook bijvoorbeeld het fonds Keren Selection met gemiddelde jaarrendementen van -8,12 % en zelfs het Euro-Entrepreneurs-fonds van Carmignac ( – 0,19 % gemiddeld per jaar ).
Een fonds dat ik nogal regelmatig tegen kom in banners: Henderson Global Technology. Vorig jaar een rendement van 13,38 % maar gemiddeld over periodes van 5 jaar slechts 1,08 %. Da’s erg weinig voor een fonds met zo’n volatiliteit dat er maar in iets meer dan de helft van de periodes in slaagt een positief resultaat te tonen ( zie kolom PERC ). Het resultaat van 2008 duidt ook duidelijk op het risico van dat fonds ( – 42,19 % ).
Wij raden het zeker af als uw beleggingshorizon maar 5 jaar is , tenzij u van beroep gelukzak bent ( ik meen dat ze bofkont in Nederland zeggen ) of dat u eerder gaat voor de speculatieve kant van beleggen en u uit bent op een gokje. Of hebt u toch een glazen bol die nog werkt ?
Dan toch nog succes gewenst !
PS Waarom ik nu ook al negatieve lijsten publiceer ? Het kan ten eerste een tip ( een verwittiging ) zijn, maar het het geeft de mensen die mijn screeningsysteem opvolgen meer inzicht in de werking ervan. Dat allemaal zou dan toch weer positief moeten zijn, hoop ik.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Bijna zonde dat je moet antwoorden formuleren op zulke zaken wanneer je in zo’n prachtige omgeving vertoeft! Bedankt voor alle nuttige informatie op de website!
Geen probleem. Laat het me zo stellen dat ik jullie en de fondsen niet kan missen. Vandaag is er tenandere een zandstorm. Toch 27°…
Zonder in detail te moeten treden: dat ‘leven’ van fondsen, bedoel je daarmee de dividenden of de meerwaarde na verkoop (of een combinatie). Ik veronderstel dat hoe meer je ‘leeft’ van meerwaarde, je des te actiever moet bezig zijn met beleggen.
Daarmee bedoel ik de beide: de dividenden zijn maar een erg klein gedeelte. Zowel bij herbalancering als bij de verkoop van slecht-presterende fondsen wordt niet steeds de volledige som geherinvesteerd. Ik ben erg veel met fondsen bezig, maar moest ik geen blog verzorgen dan zou ik daar niet veel tijd moeten aan besteden. Ik moet daarvoor veel meer fondsen opvolgen en er kruipt ook veel tijd in het schrijven en online zetten van al die artikeltjes en het beantwoorden van vele vragen. Zo zijn mijn dagen goed gevuld. Toch heb ik nog tijd voor andere zaken want dit antwoord krijg je regelrecht vanuit de Sinaiwoestijn…
Oh nee, een week zonder leesvoer. Dat ga ik niet overleven 🙂 Veel plezier!
Geen probleem: op onze blog kan je artikels programmeren. Vergeet ook niet dat Robokat steeds klaar staat met de allernieuwste obligaties. En… ik heb zelfs vanuit Afrika verbinding met het internet.
ps2: ik kocht recent een nieuwe laptop computer met i7 processor en SSD-drive, en wat een ongelooflijk snelheidsverschil maakt dat men mijn vorige computer, die slechts 3 jaar oud was. Misschien de moeite om met de opbrengsten van je beleggingen een nieuwe pc te kopen?
Nu eerlijk: ik “leef” van mijn fondsen. Vorig jaar nog maar nieuwe PC gekocht en dit jaar al een tablet. Ik moet ook rekening houden met mijn vrouw en een reisje moet er ook nog af: volgende week weer weg naar de zon…
Fijn dat je dit gaat doen, dank daarvoor!
ps: Om je werk te besparen zou je voor deze selectie bvb 1 maal per kwartaal de update kunnen doen, dus minder frekwent dan voor je andere selecties.
Ik had daar al aan gedacht want jullie hebben niet zoveel aan een massa tabellen die eigenlijk weinig verschil tonen. Ik heb zelfs al zo’n twee tabellen van vorig jaar ( 1/1/2012 ) waarbij bij de ene er rekening is gehouden met de volatiliteit en bij de andere niet. De performance is wel heel verschillend. Die komt er zeker ook aan.
Het zou interessant zijn om in uw maandelijkse updates van de portfolios ook een update te tonen van de rendementen die deze lijst vertoont in de loop van het komende jaar. Zou een boeiend vergelijkingspunt zijn met de selecties die je wél aanbeveelt.
Vermoedelijk niet vreselijk veel extra werk voor jou, indien je er dezelfde methode op toepast als op je andere selecties.
Alvast dank bij voorbaat om dit te willen doen.
Ik ga proberen. Het wordt voor mij zo stilaan een dagtaak en bovendien, om input te besparen, zitten al die dingen in één Excel-bestand en mijn computer begint er werk aan te hebben om het rond te krijgen. Wat we wel gaan krijgen, denk ik: in goeie jaren kunnen die niet-geselecteerden ( vooral de volatielere ) de geselecteerden soms overtreffen. In minder goede of kwakkelende momenten zouden het die andere moeten zijn. Veel hangt dus af van tijdelijke omstandigheden.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be