Stability in a world of disruption of stabiliteit in een wereld in verandering was een workshop bij het fondsenhuis Comgest.
Stabiliteit is erg belangrijk voor een belegger en vooral voor een belegger met een iets langere beleggingshorizon. De vraag is dan ook:
Wat blijft er bestaan in een wereld die zeer snel veranderd ?
Iedereen wil wel een onderneming in zijn portefeuille zoals Amazon van Jef Bezos. Men kan immers maar iets opbouwen als datgene ook stabiel is. Is het dan aan te raden om op eender welke beursintroductie te springen in de hoop nog zo’n firma in portefeuille te krijgen.
Trend 1: de vijftigplussers verdubbelen in aantal tijdens de volgende jaren. Dat is demografisch zo bepaald en daar kan niemand (tenzij een reusachtige catastrofe) iets aan veranderen. Zo’n grote groep heeft specifieke noden en verlangens.
Trend 2: in de groeilanden is er de niet te stuiten aangroei van de middenklasse die nu meestal nog buiten de steden woont. Ook die hebben specifieke noden en verlangens.
Trend 3: Luchthavens en luchtverkeer: kennen een groei die nog een hele tijd door gaat.
Zorg ervoor dat de onderneming waarin jij je centen wil stoppen behoort tot de kern van de zaak (the core business). Dat ze eigenlijk onmisbaar is en nodig zijn. Zeker niet gaan voor bedrijven aan de rand (de verflaag) die eigenlijk maar weinig bijbrengen aan de zaak en zeer snel kunnen verdrongen worden door anderen.
Ook gaan voor bedrijven die moeilijk geïmiteerd kunnen worden. Als er geld kan verdiend worden met iets waarvan velen zeggen dat zij het ook kunnen en misschien zelfs beter op een andere manier, dan krijg je concurrentie en druk op de winstmarges.
De firma Amazon is hier een zeer goed voorbeeld: het is uitgegroeid tot een wereldwijd verkoopsplatform. Diegenen die het willen nabootsen starten met een achterstand die waarschijnlijk nooit meer goed te maken is. De onderneming verkoopt producten van honderden merken. Valt er daar eentje buiten de trend, dan wordt die plek zeer snel ingenomen door een nieuw of een ander merk. Op alle verkopen heeft het platform zijn deel, wat er ook verkocht wordt…
Een ander voorbeeld dat genoemd werd was een producent van (computer)chips. Die levert zijn product aan allemaal en is zodanig gespecialiseerd en geperfectioneerd dat nalopers geen kans krijgen.
In GB heb je de firma Hungry House: een platform dat leveringen van maaltijden verzorgt van verschillende aanbieders.
Voor China werd We Chat genoemd.
Een bij ons bekende naam Ping An werd voor China genoemd: een specialist in levensverzekeringen: een “push product” waarvoor zij de know how hebben om het aan de man/vrouw (denk aan die groeiende middenklasse) te brengen.
Vergeet ook de luxury brands niet.
Ferrari is er zo eentje.
Aandacht voor duurzaamheid (sustainablility -ESG of SRI): daarom is dat zeker een belangrijk aandachtspunt bij Comgest.
Heeft de onderneming aandacht voor ESG en wat doen ze eraan om problemen met personeel, milieuschade, slechte publiciteit enz… te voorkomen. Het betalen van heel weinig belastingen triggert bijvoorbeeld een aantal knipperlichten.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be