Ik ontving een artikel van Wilfried Voorspoels die zijn kennis van technische analyse toepast op een fonds uit de Mixer. Aandachtige lezers zullen zeker de link tussen onze GOGIscore en de technische analyse ontdekken.
Technische inzichten van buiten het MK-Team kunnen onze horizon alleen maar verruimen…
Wilfried Voorspoels heeft 30 jaar ervaring als belegger. Van hem verschenen “Eénvoudig en Efficient Beleggen-Klik voor Klik”, “De Dubbele Sleutel tot Succes op de Beurs” en “Beleggen voor (je) kinderen”. In dat laatste werk wordt ook MijnKapitaal besproken. Als ik daar nog mag aan toevoegen dat de titel van het laatste boek je misschien op het verkeerde been zet: vervang gerust dat woordje “kinderen” door “starters”.
Wilfried schrijft ook regelmatig artikels voor de Vlaamse Federatie van Beleggers.
Een regressiekanaal is opgebouwd rond een regressielijn. Dat is de middelste van de drie in de grafiek. Die regressielijn wordt zodanig getrokken dat ze het dichtst bij alle punten op de grafiek ligt. Bij elke andere lijn die in de richting van de trend zou getrokken worden, is de afstand van alle punten tot die lijn groter.
Regressiekanaal MK[7241]
De bovenste en onderste lijn bakenen voor de gemeten periode (!) de uiterste ‘mogelijkheden’ af. Het spreekt vanzelf dat bij een extreme daling of stijging van de grafiek, de buitenste lijnen anders zullen liggen. Stel even dat Ethna Aktiv T een daling zou laten optekenen die tot 110 gaat, dan zal ook de middelste regressielijn een stuk lager (horizontaler) komen te liggen en zullen de buitenste lijnen die het kanaal afbakenen ook veel verder uit elkaar liggen. Zo heeft de top uit 2015 de bovenste lijn ‘omhoog geduwd’ – voordien was het kanaal smaller – waardoor ook de onderste lijn in gelijke mate werd verschoven. Wat wil dat zeggen? Na die hoogste top werd duidelijk hoe extreem de koers kan afwijken van de middelste lijn. Maar dat houdt ook in dat een gelijkaardige beweging neerwaarts niet zo buitenissig meer zou zijn. De volatiliteit neemt blijkbaar toe.
Ethna Aktiv T is één van de fondsen in de Mixer. Het is in dat selecte clubje geraakt omdat het fonds een behoorlijk gemiddeld rendement biedt over lange tijd (± 4%) en omdat de volatiliteit aanvaardbaar was. Uit de reacties van sommige lezers bleek dat er werd getwijfeld aan het nut van Ethna Aktiv T in de mixer. Sinds de top van april ’15 gaat het bergaf met dit fonds. Toch is het recente dieptepunt niet van die aard dat het buiten alle grenzen valt. In zekere zin viel het te verwachten dat er vroeg of laat een correctie zou komen die de koers tot vlakbij de onderste lijn zou brengen. Dat is nu gebeurd. Indien de beheerders van dit fonds nog steeds werken volgens dezelfde principes die zij jarenlang hebben gevolgd en die Ethna Aktiv T tot een eerder stabiel fonds hebben gemaakt, dan is het niet onredelijk om aan te nemen dat de huidige koersen heel interessante instapkoersen zijn. Vanuit de technische analyse krijgt die hypothese trouwens wat extra steun. Voor wie er vertrouwd mee is, deze informatie: de macd-indicator (niet afgebeeld) vertoont op dit ogenblik positieve divergentie, wat erop wijst dat een nieuwe stijging meer waarschijnlijk is dan een verdere daling.
Binnen de mixer zullen er af en toe fondsen zijn die tijdelijk onderpresteren en onder de middelste regressielijn zakken. Ethna Aktiv T zit nu in die positie. Een SPREAD advies lijkt dan ook voor de hand liggend.
Denk jij ook iets te kunnen bijbrengen aan ons allemaal: wij verwachten met spanning jouw artikeltje.
Ben je geen Germanist van opleiding zoals Wilfried, dan helpen wij graag jouw tekst te redigeren zodat je niet bang hoeft te zijn voor spellingfouten of dt-fouten.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Interessant deze analyse. Misschien tip voor de lezers die je kan helpen met dit soort analyse: de gratis maar beperkte software VisionLite waarmee je de historiek en natuurlijk de grafieken zo visueel maakt, zoals het regressiekanaal. Ze spreken er ook over een raft channel die je eenvoudig op de grafiek tovert. Historieken zijn zelfs eenvoudig exporteerbaar naar Excel of zo.
Is het mogelijk om het regressiekanaal van ieder fonds uit de Mixer en Flexer hier op de site te plaatsen ?
Kan jij je voorstellen wat een werk het is om zo’n hele reeks grafieken te maken en te publiceren en die daarna ook nog up to date te houden. Hou er rekening mee dat wij dit werk doen als hobby, onbezoldigd en in onze vrije tijd. Mijn vrouw klaagt nu al. Onze GOGIscore zegt krak hetzelfde met één cijfer, maar velen (waarschijnlijk ongelovige Thomassen) willen daar zelf kunnen aan rekenen en aan prutsen.
Proficiat aan Dhr. Wilfried Voorspoels. Nuttig artikel en de correlatie met GOGI is duidelijk. De grafiek is wel beter leesbaar dan de Gogi score. Misschien een idee voor MK om hun Mixer fonds ook in een dergelijke grafiek te gieten.. dan kan men zelf vlug zien of het om een Stop of Spread gaat.
Akkoord met Jens en Biker. Bovendien fonds was in september pas hersteld van de dip in februari toen Trump verkozen werd. De beheerder heeft zich “naar zijn natuur” zeer defensief opgesteld op een moment dat ( onverwachts) de aandelen stijgen en de rente aantrekt. Dubbele pech bovenop de kost voor de indekking. Zelf heb ik mijn positie gehalveerd omdat ik geloof dat hun beperkte aandelenpositie een nadeel is en niet dat de beheerder het niet meer kan ….
Via wat doorklikken op het basisartikel kwam ik op de website http://www.chartmill.com terecht. Bestaat er een dergelijke website, die liefst gratis, ook dergelijke informatie geeft voor fondsen?
Hier moet ik Jens toch bijtreden. Het gaat hier over een fonds waarbij de beheerders de onderliggende asset-allocatie (toewijzing percentage aandelen en of obligaties en cash /flexibel remember ?) kunnen wijzigen. Maw dit is geen aandelen of obligatiefonds met statische allocatie (bv. 50/50 ) en bijgevolg is het moeilijk de correlatie met de indexen te vatten. Deze beheerder heeft vorig jaar en eind 2015 zijn posities in aandelen telkens op zeer ongelukkige momenten ( achteraf bekeken uiteraard ) naar hun normen drastisch verhoogd, net voor relatief grote correcties. Vandaag blijft dit fonds beperkt geïnvesteerd in aandelen. Maar dat kan morgen weer veranderen….
Een fondsbeheerder volgt toch wel een bepaalde strategie en houdt zich daaraan. Hij volgt geen strategie (zoals sommige beleggers) van “dit lukt niet, dan ga ik maar iets anders proberen.” Op die manier gaat er toch weer een bepaalde lijn inzitten.
Wat is het nut van technische analyse voor een fonds? De onderliggende deelnemingen trekken zich hier toch niets van aan?
Bij losse fondsen, waar ik niet maandelijks van koop, gebruik ik dit om te bepalen wanneer ik bijkoop. Hiervoor gebruik ik de 55-daags gemiddelde lijn. Als het daaronder zit, koop ik bij. Dit zijn sowieso momenten dat GOGI een Spread geeft.
Je opmerking zou ook kunnen gelden voor een individueel aandeel of voor een ganse index en zeker voor een grondstof zoals olie of goud. Zouden de individuele bedrijven van de Dow Jones Industrials zich iets aantrekken van de beweging die in de grafiek te zien valt? Toch merkt men dat zowel aandelen als indexen geregeld (dus niet altijd) bepaalde typische “patronen” laten zien in hun grafiek. Die wijzen er dan op dat de kansen op dat ogenblik groter zijn dat een stijging er zit aan te komen en dat een verdere daling eerder verrassend zou zijn. Technische analyse is toepasbaar op alle waarden die d.m.v. vraag en aanbod tot stand komen. Dus ook op fondsen.
In de grafiek van Ethna Aktiv kun je vaststellen dat beweging tussen een stijgend ‘kanaal’ verloopt. Waarbij al eens een hogere piek wordt gevormd, maar eveneens een dieper dal ontstaat. De laatste twee jaar zien we de extremen. Koersen van indexen en fondsen fluctueren nu eenmaal. Op de achtergrond van dit alles zijn een aantal mensen bezig om het fonds te beheren volgens bepaalde principes die in het verleden goed hebben gewerkt. Als die beheerders vanaf 2015 het roer plots hebben omgegooid, dan zou dat een verklaring kunnen zijn voor de neerwaartse beweging en dan moet men waarschijnlijk eens goed nadenken of dit fonds nog in de mixer mag behouden blijven. Maar als de principes niet veranderd zijn – en Al Fonds en het MK team weten dat waarschijnlijk beter – dan is de 10% correctie waarschijnlijk een tijdelijk fenomeen.
Wat de exacte reden van de daling is, kan moeilijk of niet bepaald worden. Daar zoekt men in technische analyse ook niet naar. Maar als je onder de koersgrafiek een grafiek van de rsi-indicator of de macd-indicator plaatst dan merk je op weekbasis duidelijk hogere bodems in die afgeleide grafiek, terwijl Ethna Aktiv een eerste dieptepunt haalde in februari ’16 en vervolgens nog eens even diep ging in december ’16. Dit betekent dat de kansen groter zijn op een stijging dan op een daling. Het waarheidsgehalte van die stelling blijkt niet uit een éénmalige observatie, maar uit het opvolgen van vele honderden gevallen en dan merk je dat er een statistische waarschijnlijkheid ontstaat. Daarom is mijn vermoeden dat Ethna Aktiv vanaf dit dieptepunt weer opwaarts zal bewegen.
Voor aandelen kan ik de redenering nog min of meer begrijpen. Steun- en weerstandniveaus worden self-fulfilling prophecies wanneer meer beleggers er rekening mee gaan houden. Rond de steun leggen ze dan kooporders en rond de weerstand verkooporders. Maar bij fondsen ligt dat toch anders. De koersontwikkeling van het fonds wordt niet zozeer bepaald door vraag en aanbod, instroom en uitstroom, maar door de koersontwikkeling van de onderliggende deelnemingen.
Niet akkoord.
Als je weet dat de in- en uitstroom in sommige fondscategorieën soms op enkele weken tientallen miljarden bedragen, dan kan je zelfs stellen dat geldstromen in fondsen en ETF’s de koersontwikkeling dicteren i.p.v. omgekeerd.
Het is net door die enorme kapitaalstromen dat we zo’n heftige reacties zien die bv. de USD/EUR beïnvloeden. Een groot stuk van de volatiliteit is net daar aan toe te schrijven.
Als ik naar de samenstelling van de EURO STOXX 50 kijk, is AB Inbev de 9e grootste positie. Overal lees je dat de laatste maanden beleggers Europese ETF’s de rug toe keren/keerden. Als ik bovenstaande dus goed begrijp, ligt dit waarschijnlijk mee aan de basis van de daling van AB Inbev sinds november. Of zie ik het toch nog verkeerd ? Het is niet de bedoeling om het hier over individuele aandelen te hebben, dit voorbeeld is eerder om de invloed van ETF’s op aandelen te begrijpen.
Beleggers zijn kuddedieren, iedereen doet hetzelfde tegelijkertijd. Kapitaalstromen maken de markt i.p.v. die te volgen. ETFs zijn daarbij een grote boosdoener.
Als ik het dan goed begrijp, koop je eigenlijk best aandelen (in de veronderstelling dat je dat wilt doen), die niet in de grote ETF’s opgenomen zijn, om de invloed ervan te beperken/uit te sluiten.
Ik vrees dat je dan een ander risico gaat lopen. De “grote” aandelen zitten allemaal wel ergens in een index. Ga je nu systematisch die “indexaandelen” mijden, dan kom je waarschijnlijk in de smallcaps terecht. Normaal gaat dat gepaard met een hogere volatiliteit en mogelijk minder verhandelbare aandelen.
Bedankt, ‘k heb het helemaal begrepen ! En weer wat bijgeleerd 🙂 De invloed van ETF’s (en fondsen) is een pak groter dan gedacht.
Wilfried, zou het mogelijk zijn Nordea ook eens te analyseren?
Nordea: LU0227384020 Veel hangt af van de periode waarover het kanaal berekend wordt. Als ik vanaf de top in augustus ’16 tot nu laat tekenen, dan zie je een sterk dalend kanaal. Wanneer daarentegen het begin van de periode in november 2005 wordt gelegd, dan krijg je een stijgend kanaal in de trant van het voorbeeld bovenaan mijn artikel. Maar dat kanaal raakt aan de bovenzijde geen enkele top: het zweeft in het ijle en dat komt omdat het dieptepunt van 2009 zo ontzettend diep lag. De buitenste lijnen worden nl. op gelijke afstand van de regressielijn getekend en dus zit je met een te breed kanaal. De terugval in 2008-2009 was blijkbaar te extreem. In deze situatie zit de huidige koers nog een beetje boven die middelste regressielijn.
Maar … een kanaal dat vanaf 2009 wordt berekend, raakt zowel het dieptepunt van 2009 als aan de bovenkant de hoogste top van 2015. In dit kanaal zit de huidige koers in het onderste kwart van die band. Dan zou het fonds zeker in ‘aankoopmodus’ moeten staan: spread. En dat klopt met de beoordeling in GOGI.
Wanneer ik het regressiekanaal even vergeet en vanuit een klassiek technisch-analytisch standpunt naar de grafiek kijk, dan kan ik ook een donderwolk aan de horizon zien: de koers zit onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde en dat is uitzonderlijk want in een gezonde stijgende fase blijft ze daar bijna altijd boven. Ze lijkt weer door dat 200-daags gemiddelde te willen breken maar als dat niet zou gebeuren, dan ontstaat een zogenaamde schouder-hoofd-schouder figuur ( http://bit.ly/2jwgtwV ) en dat is vaak een aanloop naar een verdere daling. Dat hebben we bij Nordea ook gezien rond eind 2007, begin 2008. Een hele tijd vóór de financiële crisis in het nieuws kwam. Iets om in het oog te houden voor wie in dit individuele fonds wil beleggen. Wanneer je echter in de mixer als geheel investeert, dan zullen andere fondsen het ondertussen waarschijnlijk beter doen.
Met alle respect, maar een beetje ondeugend, blijven alle voorspellingen op de beurs een beetje op het Orakel van Delphi lijken. Daarom ook dat wij poneren dat je uit de GOGI niet meer moet trachten te distilleren dan er in zit. Het exacte aankoopmoment ga je nooit vinden: daarom is gespreid instappen een goede oplossing. Ook bevestigt Wilfried hier iets wat wij al verschillende malen hebben geschreven: bekijk die combinaties als een geheel. Nooit alle eieren in dezelfde mand… Achteraf bekeken is alles heeeel duidelijk.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be