About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

21
Reageer op dit artikel

avatar
7 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
lambertoAl FondsWilfried VoorspoelsHagiDaniel Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
lamberto
Gast
lamberto

Interessant deze analyse. Misschien tip voor de lezers die je kan helpen met dit soort analyse: de gratis maar beperkte software VisionLite waarmee je de historiek en natuurlijk de grafieken zo visueel maakt, zoals het regressiekanaal. Ze spreken er ook over een raft channel die je eenvoudig op de grafiek tovert. Historieken zijn zelfs eenvoudig exporteerbaar naar Excel of zo.

Daniel
Gast
Daniel

Is het mogelijk om het regressiekanaal van ieder fonds uit de Mixer en Flexer hier op de site te plaatsen ?

Corippo
Gast
Corippo

Proficiat aan Dhr. Wilfried Voorspoels. Nuttig artikel en de correlatie met GOGI is duidelijk. De grafiek is wel beter leesbaar dan de Gogi score. Misschien een idee voor MK om hun Mixer fonds ook in een dergelijke grafiek te gieten.. dan kan men zelf vlug zien of het om een Stop of Spread gaat.

Phil
Gast
Phil

Akkoord met Jens en Biker. Bovendien fonds was in september pas hersteld van de dip in februari toen Trump verkozen werd. De beheerder heeft zich “naar zijn natuur” zeer defensief opgesteld op een moment dat ( onverwachts) de aandelen stijgen en de rente aantrekt. Dubbele pech bovenop de kost voor de indekking. Zelf heb ik mijn positie gehalveerd omdat ik geloof dat hun beperkte aandelenpositie een nadeel is en niet dat de beheerder het niet meer kan ….

Rudi
Gast
Rudi

Via wat doorklikken op het basisartikel kwam ik op de website http://www.chartmill.com terecht. Bestaat er een dergelijke website, die liefst gratis, ook dergelijke informatie geeft voor fondsen?

The Biker
Gast
The Biker

Hier moet ik Jens toch bijtreden. Het gaat hier over een fonds waarbij de beheerders de onderliggende asset-allocatie (toewijzing percentage aandelen en of obligaties en cash /flexibel remember ?) kunnen wijzigen. Maw dit is geen aandelen of obligatiefonds met statische allocatie (bv. 50/50 ) en bijgevolg is het moeilijk de correlatie met de indexen te vatten. Deze beheerder heeft vorig jaar en eind 2015 zijn posities in aandelen telkens op zeer ongelukkige momenten ( achteraf bekeken uiteraard ) naar hun normen drastisch verhoogd, net voor relatief grote correcties. Vandaag blijft dit fonds beperkt geïnvesteerd in aandelen. Maar dat kan morgen… Lees verder »

Jens
Gast
Jens

Wat is het nut van technische analyse voor een fonds? De onderliggende deelnemingen trekken zich hier toch niets van aan?

Ann
Gast
Ann

Bij losse fondsen, waar ik niet maandelijks van koop, gebruik ik dit om te bepalen wanneer ik bijkoop. Hiervoor gebruik ik de 55-daags gemiddelde lijn. Als het daaronder zit, koop ik bij. Dit zijn sowieso momenten dat GOGI een Spread geeft.

Wilfried Voorspoels
Gast
Wilfried Voorspoels

Je opmerking zou ook kunnen gelden voor een individueel aandeel of voor een ganse index en zeker voor een grondstof zoals olie of goud. Zouden de individuele bedrijven van de Dow Jones Industrials zich iets aantrekken van de beweging die in de grafiek te zien valt? Toch merkt men dat zowel aandelen als indexen geregeld (dus niet altijd) bepaalde typische “patronen” laten zien in hun grafiek. Die wijzen er dan op dat de kansen op dat ogenblik groter zijn dat een stijging er zit aan te komen en dat een verdere daling eerder verrassend zou zijn. Technische analyse is toepasbaar… Lees verder »

Jens
Gast
Jens

Voor aandelen kan ik de redenering nog min of meer begrijpen. Steun- en weerstandniveaus worden self-fulfilling prophecies wanneer meer beleggers er rekening mee gaan houden. Rond de steun leggen ze dan kooporders en rond de weerstand verkooporders. Maar bij fondsen ligt dat toch anders. De koersontwikkeling van het fonds wordt niet zozeer bepaald door vraag en aanbod, instroom en uitstroom, maar door de koersontwikkeling van de onderliggende deelnemingen.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Niet akkoord.

Als je weet dat de in- en uitstroom in sommige fondscategorieën soms op enkele weken tientallen miljarden bedragen, dan kan je zelfs stellen dat geldstromen in fondsen en ETF’s de koersontwikkeling dicteren i.p.v. omgekeerd.

Het is net door die enorme kapitaalstromen dat we zo’n heftige reacties zien die bv. de USD/EUR beïnvloeden. Een groot stuk van de volatiliteit is net daar aan toe te schrijven.

Ann
Gast
Ann

Als ik naar de samenstelling van de EURO STOXX 50 kijk, is AB Inbev de 9e grootste positie.
Overal lees je dat de laatste maanden beleggers Europese ETF’s de rug toe keren/keerden. Als ik bovenstaande dus goed begrijp, ligt dit waarschijnlijk mee aan de basis van de daling van AB Inbev sinds november. Of zie ik het toch nog verkeerd ?
Het is niet de bedoeling om het hier over individuele aandelen te hebben, dit voorbeeld is eerder om de invloed van ETF’s op aandelen te begrijpen.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Beleggers zijn kuddedieren, iedereen doet hetzelfde tegelijkertijd. Kapitaalstromen maken de markt i.p.v. die te volgen. ETFs zijn daarbij een grote boosdoener.

Ann
Gast
Ann

Als ik het dan goed begrijp, koop je eigenlijk best aandelen (in de veronderstelling dat je dat wilt doen), die niet in de grote ETF’s opgenomen zijn, om de invloed ervan te beperken/uit te sluiten.

Ann
Gast
Ann

Bedankt, ‘k heb het helemaal begrepen ! En weer wat bijgeleerd 🙂
De invloed van ETF’s (en fondsen) is een pak groter dan gedacht.

Hagi
Gast
Hagi

Wilfried, zou het mogelijk zijn Nordea ook eens te analyseren?

Wilfried Voorspoels
Gast
Wilfried Voorspoels

Nordea: LU0227384020 Veel hangt af van de periode waarover het kanaal berekend wordt. Als ik vanaf de top in augustus ’16 tot nu laat tekenen, dan zie je een sterk dalend kanaal. Wanneer daarentegen het begin van de periode in november 2005 wordt gelegd, dan krijg je een stijgend kanaal in de trant van het voorbeeld bovenaan mijn artikel. Maar dat kanaal raakt aan de bovenzijde geen enkele top: het zweeft in het ijle en dat komt omdat het dieptepunt van 2009 zo ontzettend diep lag. De buitenste lijnen worden nl. op gelijke afstand van de regressielijn getekend en dus… Lees verder »

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be