About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Victor
Victor
7 jaren geleden

Door het gemiddelde te nemen van de negatieve rendementen bekom je een maat voor het gemiddelde negatief rendement doch niet een maat voor de volatiliteit ( spreiding).
Een maat voor de spreiding is de standard deviatie. U kunt deze ook uitrekenen enkel voor de negatieve rendementen.

HKDS
7 jaren geleden
Antwoord aan  Victor

We waren op zoek naar iets dat enkel rekening hield met de dalingen, en dat nog vatbaar is voor niet-wiskundigen. Doel bereikt.
De wortel uit het gemiddelde van de kwadraten van de verschillen met het gemiddelde (want dat is de standaarddeviatie) bereikt ons doel niet, maar goed nieuws voor de liefhebbers: die kan je op M* (e.a.) vinden.
Ondertussen zijn er ook al de vervolgartikels daarover hier en hier.

peter
peter
7 jaren geleden

ik loop inderdaad regelmatig een grote winst mis maar een, bescheiden winst maken is realistisch!
ik ben een bescheiden belegger dus! ik kies voor de constante! bv jaar A 5% jaar B 5% jaar C 5% en als ik dan eens tijdens jaar B een 10% mis… omdat ik niet wou deelnemen aan een groter risico daar kan ik mee leven. ik neem wel mijn 5% (de logica) mvg

peter
peter
7 jaren geleden

neen ik neem liefst ietsje minder winst voor ietsje minder risico ik doe ook wel aan een fonds hoor maar zelden bv nu heb ik een fonds lopen mvg

peter
peter
7 jaren geleden

Ik wil niet echt ingaan posities enzo maar ik hou van een goeie spread eventueel wat commodity en zelf wat aandelen. top-down, zelf de index hou ik in overweging. Een fonds zal ik eerder gebruiken als overbrugging en die moet er dan ook nog uitspringen.. en
ik denk dat ik defensief ben, alhoewel de bank mij dynamisch zal noemen (5-10%) is eigenlijk nog redelijk defensief terwijl als je 10% enzo.. dat is toch een risico opzoeken.
Je kan er wel mee verdienen hoor in theorie 10% enzo die fondsen maar instap/uitstap zal doorwegen..
Dat kan handig zijn, leuke delen van de markten die plotseling bereikbaar zijn,
ik ben er niet tegen maar ik let wel op.
mvg

Jean
Jean
7 jaren geleden

Waarom niet de universele statistische maat van variabiliteit hanteren, nl. de standaarddeviatie (afgekort std) van een gegevensreeks?
Voor wie het interesseert: ik heb dit zelf op de volgende manier toegepast.

Ik volg een vijftigtal fondsen waarvan ik de historische NIW waarden wekelijks bewaar. Daarmee bereken ik dan conform de MijnKapitaal methode de AV1 waarden over de laatste 5 jaar. Dat levert een tijdreeks van 260 metingen per fonds op (waar ook het zwakke beursjaar 2011 in zit).

Met twee simpele excelformules kan je het gemiddelde van de AV1 over de laatste 5 jaar en de bijhorende std voor elk fonds laten berekenen. Als je die datakoppels (gem. AV1 en std) voor alle fondsen in een xy scatterdiagram zet, zie je een puntenwolk verschijnen waar duidelijk een lineair regressieverband in zit. (Simpel gezegd, hoe groter de gem. AV1 hoe groter de std wordt, wat niet onlogisch is natuurlijk). Excel kan ook die lineaire regressierechte berekenen. Voor mijn verzameling van 50 fondsen is die regressieformule y= 0.41x + 0.0416. Daarbij is x de gem. AV1 waarde en y de verwachte std die bij die AV1 hoort. Tenslotte kan je dan de verwachte std gaan vergelijken met de reële std voor één fonds, of ook fondsen onderling vergelijken.

Een voorbeeld:

Carmignac Patrimoine heeft een gemiddelde AV1 waarde van 4.7%. De verwachte std is dan 6.1%, terwijl de reële std van C. Pat. over de voorbije 5 jaar 6.5% is. Dus dit fonds heeft de laatste 5 jaar gemiddeld 4.7% opgeleverd en 60% van alle AV1 waarden ligt tussen 11.2% en -1.8%.

Het recent besproken Nordea Stable Return fonds heeft een gemiddelde AV1 van 6.7%. De te verwachten std is dan 6.9%. De reële std is echter slechts 3.2%. Het jaarrendement van Nordea lag dus in 60% van de gevallen tussen 9.9% en 3.5%.

Conclusie: C.Patrimoine levert gemiddeld 2% minder op dan Nordea en heeft bovendien een grotere variabiliteit dan je zou mogen verwachten voor dergelijk rendement, terwijl Nordea duidelijk een zeer kleine variabiliteit heeft en dus een beter voorspelbaar (en bovendien een hoger) rendement.
Mijn persoonlijke conclusie is dat ik C.Patrimoine verkoop en inruil voor Nordea Stable Return.

peter
peter
7 jaren geleden

slim maar best ook lange termijn visie houden
er zullen mensen zijn hier die het totaal anders zien, maar ik focus niet perse op fondsen
ik heb toch hier daar al iets kunnen leren van mijn kapitaal hoor
mvg

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

8
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x