About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

8
Reageer op dit artikel

avatar
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
hkdsVictorpeterAl FondsJean Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Victor
Gast
Victor

Door het gemiddelde te nemen van de negatieve rendementen bekom je een maat voor het gemiddelde negatief rendement doch niet een maat voor de volatiliteit ( spreiding).
Een maat voor de spreiding is de standard deviatie. U kunt deze ook uitrekenen enkel voor de negatieve rendementen.

HKDS
Lid

We waren op zoek naar iets dat enkel rekening hield met de dalingen, en dat nog vatbaar is voor niet-wiskundigen. Doel bereikt.
De wortel uit het gemiddelde van de kwadraten van de verschillen met het gemiddelde (want dat is de standaarddeviatie) bereikt ons doel niet, maar goed nieuws voor de liefhebbers: die kan je op M* (e.a.) vinden.
Ondertussen zijn er ook al de vervolgartikels daarover hier en hier.

peter
Gast
peter

ik loop inderdaad regelmatig een grote winst mis maar een, bescheiden winst maken is realistisch!
ik ben een bescheiden belegger dus! ik kies voor de constante! bv jaar A 5% jaar B 5% jaar C 5% en als ik dan eens tijdens jaar B een 10% mis… omdat ik niet wou deelnemen aan een groter risico daar kan ik mee leven. ik neem wel mijn 5% (de logica) mvg

peter
Gast
peter

neen ik neem liefst ietsje minder winst voor ietsje minder risico ik doe ook wel aan een fonds hoor maar zelden bv nu heb ik een fonds lopen mvg

peter
Gast
peter

Ik wil niet echt ingaan posities enzo maar ik hou van een goeie spread eventueel wat commodity en zelf wat aandelen. top-down, zelf de index hou ik in overweging. Een fonds zal ik eerder gebruiken als overbrugging en die moet er dan ook nog uitspringen.. en ik denk dat ik defensief ben, alhoewel de bank mij dynamisch zal noemen (5-10%) is eigenlijk nog redelijk defensief terwijl als je 10% enzo.. dat is toch een risico opzoeken. Je kan er wel mee verdienen hoor in theorie 10% enzo die fondsen maar instap/uitstap zal doorwegen.. Dat kan handig zijn, leuke delen van… Lees verder »

Jean
Gast
Jean

Waarom niet de universele statistische maat van variabiliteit hanteren, nl. de standaarddeviatie (afgekort std) van een gegevensreeks? Voor wie het interesseert: ik heb dit zelf op de volgende manier toegepast. Ik volg een vijftigtal fondsen waarvan ik de historische NIW waarden wekelijks bewaar. Daarmee bereken ik dan conform de MijnKapitaal methode de AV1 waarden over de laatste 5 jaar. Dat levert een tijdreeks van 260 metingen per fonds op (waar ook het zwakke beursjaar 2011 in zit). Met twee simpele excelformules kan je het gemiddelde van de AV1 over de laatste 5 jaar en de bijhorende std voor elk fonds… Lees verder »

peter
Gast
peter

slim maar best ook lange termijn visie houden
er zullen mensen zijn hier die het totaal anders zien, maar ik focus niet perse op fondsen
ik heb toch hier daar al iets kunnen leren van mijn kapitaal hoor
mvg

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be