Enkele dagen geleden heb je de update van de trimesteriële screeningresultaten zien verschijnen. Een massa cijfers waar je kan naar zitten staren zoals een koe naar een elektrische trein. Als je lang genoeg blijft turen, beginnen de cijfers waarschijnlijk te dansen voor je ogen.
Ik heb het cijfer van de gemiddelde jaarresultaten (AV1) als filter genomen. Ik heb wel allemaal fondsen genomen waarvan ik hetzelfde aantal berekeningen (AM) kon maken = dezelfde periode. Doe je dat anders dan zou je misschien fondsen over – of onderwaarderen omdat je verschillende omstandigheden vergelijkt.
Als ik nu alleen maar defensieve fondsen wil (volgens jouw beleggingsprofiel) dan filter ik er diegene uit die een VAR hebben kleiner dan 20 ( schaal van 1 tot 100).
In de lijst kan je in de kolom PERC een idee krijgen van het percentage positieve jaren. Een richtcijfer is de kolom AV met het gemiddelde jaarlijks rendement van al die periodes (die niet allemaal op 1 januari starten…).
Wil je nog meer info over dat fonds dan kan je dat altijd gaan zoeken in de volledige screeninglijst. De minima, de maxima en wat zo’n fonds doet over een langere periode. Je kan zo lang schrappen tot er geen enkel fonds over blijft.
Wil je zien of het fonds momenteel niet te duur is, dan pak je er de GOGIscore bij.
Als je van oordeel bent dat de tijd van obligatiefondsen wel eens voorbij zou kunnen zijn, dan schrap je alle fondsen die met een B starten in de kolom SOORT. Ik heb hier bijvoorbeeld de B. Convertibles niet geschrapt omdat dat wel een speciale soort is met een link naar aandelen. Maar de keuze is volledig aan jou.
Dan krijg je dit:
Terwijl ik die lijsten toch aan ’t maken was, ben ik eens gaan kijken welke fondsen er zich onderaan rangschikten (kolom AV):
Na het filteren, hou ik hier de fondsen over met een gemiddeld jaarrendement over 193 periodes van 1 jaar dat minder is dan 1,5%. Tussen elke berekende periode is een halve maand verschil.
Je merkt ook dat de kans op een positieve periode zo’n 1 op 2 is (kolom PERC). Er zijn fondsen die er bijna in slagen om je op 3 kansen twee maal met een verlies op te zadelen.
Zelfs diegenen die echt niet geloven in een link van het verleden naar de toekomst, moeten, volgens mij, al erg tegendraadse beleggers zijn om één van deze laatste fondsen aan te kopen.
Dit soort cijfers vind je enkel op MijnKapitaal
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Alweer bedankt om ons stapsgewijs duidelijk te maken wat je met de cijfers kan aanvangen. Echt een top-site ! Doe zo verder
Welk is de B Convertibles dat je hebt laten staan ? Alle B ’s zijn geschrapt in de tweede tabel
Bonds Convertibles: converteerbare obligaties. Dat zijn eigenlijk obligaties die op een bepaald moment kunnen omgezet worden in aandelen. Vandaar de link naar aandelen: de evolutie van zo’n aandelenprijs heeft natuurlijk zijn invloed op de obligatie.
Ik denk niet dat jempi25 een uitleg vroeg over B Convertibles. Zijn punt is dat wat je schrijft de indruk wekt dat je één B niet hebt geschrapt in de tabel, terwijl er in die tabel geen enkele B te vinden is in de kolom “Soort”.
Twee opmerkingen, hopelijk ter verduidelijking: 1. De B. Convertibles werden niet geschrapt uit de volledige lijst 2. De getoonde resultaten betreffen enkel de 20 eerste fondsen uit die volledige lijst Conclusie: het ‘beste’ B. convertibles fonds staat op z’n best pas op positie 21.
Ja Peterdedonder dat bedoelde ik! Dus het beste B Convertibles staat op 21 en is niet opgenomen in deze tabel daar ze maar tot 20 gaat? greetz jempi25
Ik probeer het overzichtelijk te houden en tot een shortlist te komen. Zo’n shortlist met bijv 150 fondsen zou geen goed idee zijn. Bovendien: eens je begrepen hebt wat er allemaal mogelijk is, houd niemand je tegen om zelf die lijsten te maken.
Beste Al Fonds denk dat ik daar niet slim genoeg voor ben! Heb al bijna 1 jaar gelezen en gelezen, en begrijp véél, maar ben toch nog altijd niet geslaagd! Het is toch een hele brok cursus en berichten volgen en postings. Geef eerlijk toe dat ik het moeilijk heb om u soms allemaal bij te benen. Ik leer gemakkelijk technisch, informatica, talen enz maar dit is nu echt iets zoals destijds in de school je had moeilijke en gemakkelijke vakken. Het een ken je zonder te leren en het ander ( bv geschiedenis ) moet je blokken en blokken! Sorry dat ik niet altijd mee ben!
Ik wil niemand iets verwijten. Ik leer ook nog elke dag bij en wie zonder fouten is, mag de eerste steen gooien.
Nog een laatste gezegde: Je bent nooit te oud om te leren. Zelfs op je tachtigste kan je nog leren met een stok te gaan.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be