About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

47
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
38 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
PeterAl Fonds (Marc Person)BachIvanhagi Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
hagi
Gast
hagi

is er gedacht ad balanced v nn ipv def?

Luc
Gast
Luc

Wanneer komt er en deel 3 zodat de beleggers die de me direct portefeuille hebben aangekocht en maandelijks bijstorten weten wat er moeten doen?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

We kunnen daar nog geen datum op plakken. Banken kunnen niet zomaar iets aanpassen, tegenwoordig moeten ze voor alles toestemming krijgen van de FSMA.

Theo
Gast
Theo

Voorlopig als gewenst manueel verkopen en manueel aankopen is mogelijk.
Daarvoor wel bvb maandelijkse op 0 of 50000 € plaatsen.

Tom
Gast
Tom

Hallo, een vraagje toch. Een mediaanrendement van 4% op 5 jaar is een voorwaarde voor een fonds om in de mixer thuis te horen. Je vermeldt in het artikel dat alle fondsen in de mixer hieraan nog steeds voldoen, ook Carmignac Patrimoine. Maar als ik in de laatste GOGI-file ga kijken, dan staat het mediaanrendement van Ethna Aktiv op berekend op 5 jaar slechts op 3%. En het mediaanrendement berekend op 3 jaar van datzelfde fonds slechts op 2%. Betekent dit dan niet dat Ethna Aktiv uit de mixer zou moeten? Mijns inziens voldoet het toch niet meer aan de… Lees verder »

Kristof
Gast
Kristof

Uit nieuwsgierigheid eventjes CP en onze “nieuweling” NN Patr. in een grafiek vergeleken via M*. En daarnaast ook eventjes Rouvier P en nog een andere uit de mixer. Dit om een grafisch beeld te hebben of te kunnen vormen.
En misschien spreekt NN ons niet allemaal direct aan omwille van diverse/verschillende (uiteenlopende factoren/meningen. Maar, is het niet zo dat beleggen iets is wat je doet vanuit rationeel en niet uit emotioneel standpunt?

ddh43
Gast
ddh43

NN (L) Patrimonial Defensive is een dakfonds.
Zijn de kosten hiervan niet groter ?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De lopende kosten zijn 1,5% en dat is inclusief de kosten van de onderliggende fondsen. Dat is niet hoger dan voor een gewoon fonds.

Nico
Gast
Nico

NN (L) Patrimonial Defensive bevat als dakfonds o.a. NN (L) US Enhanced Core Concentrated Equity. Dit fonds heeft een lopende kosten factor van 1,60%. Ik vrees dat ddh43 gelijk heeft op gebied van kosten, maar dit is geen geen om het fonds niet te kopen.
https://www.mijnkapitaal.be/fondsen/argenta-fund-of-funds-en-alles-over-dakfondsen/

Het manneke
Gast
Het manneke

Maar de lopende kosten van een dakfonds komen toch boven op de onkosten van die onderliggende fondsen, of is hier iets gewijzigd ? Je hebt dus mijns inziens toch dubbele onkosten die op het uiteindelijk rendement van het dakfonds wegen .
Uiteraard en voor alle duidelijkheid, al deze kosten zitten inderdaad helemaal verrekend in de NIW en beinvloeden de GOGI analyse van MK dus NIET.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Je moet eens letten op de terminologie. Vroeger was er sprake van de “TER”, dat waren de beheerskosten en andere kosten exclusief de kosten van onderliggende waarden.

De wetgever vond dat weinig transparant en verplicht nu de vermelding van de “lopende kosten“. De lopende kosten bevatten verplicht het totaal van de kosten van het (dak)fonds en alle onderliggende fondsen. Makkelijk en transparant én iedere fonds moet dat op dezelfde manier berekenen.

Rob
Gast
Rob

Nog steeds zonder de interne transactiekosten en de performance premie als ik me niet vergis.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Klopt. Maar wat dakfondsen betreft al een enorme vooruitgang.

Jardin-Caleta
Gast
Jardin-Caleta

Beste, ik kan niet zo goed overweg met jullie Xcel-bestanden. Dus post ik maar een (hypothetische) vraag over de mixer. Stel: ik wil bij KeyTrade zelf een mixer samenstellen met min 2 fondsen uit elk van de drie categorieën (def, neutraal…), dus 6 in totaal.
Welke fondsen komen er dan bovendrijven op basis van de MK Q-factor in de huidige excellbestanden?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het hangt er een beetje van af of je per sé een KEYPLAN wil of niet.

Zo ja, dan denk ik dat de overlapping tussen onze Mixer en de 4O fondsen uit het Keyplan erg beperkt is. Indien niet, dan heb je wellicht meer keuze want Keytrade heeft toch wel een heel ruim aanbod. Maar we bevelen wel aan om een mixer samen te stellen uit minimaal 8 fondsen uit onze tabel van de infofiche en minstens 2 uit iedere categorie. Dan doet het er minder toe welke fondsen je selecteert.

Jardin-Caleta
Gast
Jardin-Caleta

“Het kan natuurlijk altijd, maar dit is geen combinatie voor mensen die veel risico willen lopen. Of die hun eerste stappen zetten in de beleggerswereld”
U bedoelde wellicht voor mensen die….weinig….risico willen lopen.

costaadeje
Gast
costaadeje

Kan in de toekomst CP ooit terug weer toegevoegd worden in de mixerportefeuille als ze bij een grote correctie toch minder dan verwacht verliezen? Of beslissen jullie nu dat CP er voor altijd uitgaat?

Franck Soenen
Gast
Franck Soenen

Beste, hoe moeten wij dat nu praktisch uitvoeren bij MEDIRECT de overschakeling in het mixerfonds van C. P. naar NN (L) Patrimonial ?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Nog even geduld. We komen daar in de komende weken op terug in een afzonderlijk artikel. En sowieso moet je je niet haasten, het is beter om niet op een dieptepunt te verkopen.

de kleine zelfstandige
Gast
de kleine zelfstandige

Maar misschien wel om bij te kopen…

Morgane
Gast
Morgane

Waarom niet verkopen op een dieptepunt?
Als jullie bepaald hebben dat NNDP een beter fonds is als CP, waarom zou je dan CP niet verkopen op het dieptepunt en NNDP zijn volle kracht laten ontwikkelen bij de stijging die komt.

Peter
Gast
Peter

Er is bij MD een “NN (L) Patrimonial Defensive – X Cap EUR” en een “NN (L) Patrimonial Defensive – P Cap EUR”. Wat is het verschil?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be