RES-packs-tuttimus-promo NEW (ON 14/08 - OFF 30/09)

About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

58 Comments

 1. 1

  Frankiebis

  Interessant aangezien ik er enkele in portefeuille heb.

  Wat is de reden dat Fluxys zo hoog doorgeschoken is in vgl met vb CFE? Rating related? Puur vraag-aanbod?
  Idem voor Arseus dat 2% hoger noteert dan de vergelijkbare Omega Pharma.

  Onnodig te vertellen dat ik deze site ten zeerste waardeer. Ik vrees dat sommige (groot)banken er anders over denken 😉

  Groeten,
  Frankiebis

  Reply
  1. 1.1

   Robokat

   Fluxys is een relatief “veilig” bedrijf. We kunnen veronderstellen dat de belegggers (die wanhopig op zoek zijn naar veilige beleggingen) deze obligatie graag oppikken. Net zoals staatsobligaties.
   Maar dit enkel een veronderstelling.

   Reply
 2. 2

  Frankiebis

  Gezien het vermoedelijk niet mogelijk zal zijn om Fluxys aan 107,8% te verkopen en rekening houdend met de te ontvangen intresten wat zou een verkoopprijs zijn waaronder men niet mag gaan rekening houdend met vb een alternatieve belegging (hoogrentende spaarrekening van 2%)?
  Welke berekening zit hier achter?

  Groeten,
  Frankiebis

  Reply
  1. 2.1

   Robokat

   De huidige prijs op de Brusselse beurs is 107,20% (laatste handel op 12 maart om 16u30) en dat is een prijs die je in theorie zou moeten kunnen krijgen.

   Spijtig worden veel obligaties buiten de beurs door de banken verhandeld, mijn ervaring is dat dit tegen lagere prijzen gebeurt. Het is een kwestie van vraag en aanbod, niet van een berekening.

   Reply
   1. 2.1.1

    udi

    Het zou misschien eens handig zijn een lijst op te stellen van welke banken er aan beursprijzen verhandelen. Ook mijn huidige bank doet dit spijtig genoeg niet (Rabobank), ik vermoed dat ze gewoon zelf alle obligaties opkopen van hun verkopende klanten en dit iets onder de marktprijs, daarop ze nog eens kosten rekenen. Zo rinkelt hun kassa 2x.

    Reply
    1. 2.1.1.1

     Robokat

     Helaas heb ik zelf geen idee welke banken obligaties verhandelen via de beurs (voor zover die obligatie beursgenoteerd is, natuurlijk).
     Indien er lezers zijn die hierover meer weten, laat ons even iets weten.

     Reply
 3. 3

  Frankiebis

  Alhoewel ik een order ingegeven had van min 107,5% werd de obligatie deze morgen verkocht aan 107,8%.
  Allè, ne keer een goeie zaak gedaan (incl intresten kleine 8% rendement op 10,5 maand).
  Bedankt voor de tip!

  Reply
  1. 3.1

   Robokat

   Graag gedaan, daarvoor zijn we er.

   Reply
 4. 4

  udi

  Werd er in de berekening nettorestrendement ook rekening gehouden met verkoopkosten?

  Reply
  1. 4.1

   Robokat

   Neen, omdat de verkoopkosten sterk kunnen variëren van bank tot bank. Soms is dat een vaste of minimum transactiekost, en/of een percentage van het bedrag.

   Je moet met deze kosten wel degelijk rekening houden, vraag daarom aan je bank om een berekening te doen voor je tot een verkoop overgaat.

   Reply
 5. 5

  Mouche

  Bedankt Robocat om dit voor ons te berekenen!

  Reply
  1. 5.1

   Ronny Jonckers

   Ik heb hier nog een UCB 27/11/2014 5,750% die vandaag 106,68% haalde en een Cofinimmo 25/11/2014 5% die vandaag 103,55% haalde. Ik ben aan ‘t overwegen om UCB tegen 107,50% te koop te zetten en Cofinimmo tegen 105%. Te koop zetten kost me geen cent, en stel dat de koers even mijn aanbod bereikt, dan is dat mooi meegenomen alleen……. hoe ga ik die centen herinvesteren? Ik wil wel in fondsen verder gaan, maar is het daar nu de geschikte moment voor?

   Reply
   1. 5.1.1

    Robokat

    Of nu het geschikte moment is, dat zullen we achteraf pas weten. Iedereen verwachtte dat 2012 een zwak jaar zou worden maar het is een uitzonderlijk goed jaar voor fondsen geweest (lees https://www.mijnkapitaal.be/thema/opinie/fondsen/ ). Wie niet durfde instappen, heeft mooie rendementen lagen liggen.

    Maar evengoed adviseer ik om nu in te stappen en staan we binnen een half jaar 15% lager. Je zal dan ook niet erg gelukkig zijn met dat advies. Het is dus niet gemakkelijk en de onzekerheid is groot.

    Ik heb een artikel in voorbereiding hoe je met die onzekerheid kan omgaan en een techniek om het risico wat te verlagen. Nog even geduld want er zitten nog andere artikels voor in de pijplijn.

    Reply
   2. 5.1.2

    gebocom

    Ronny,
    Die UCB-obligatie zeker en vast verkopen en zo snel mogelijk. Zelfs aan een koers van rond de 106% zou ik die verkopen. Immers als je ze houdt, krijg je nog maar 5,75% bruto gedurende ongeveer nog 1,5 jaar, wat neerkomt op totaal ongeveer nog slechts 6,50% ! Van die 6,5% kan je er vandaag dus al 6% krijgen (en niet te vergeten : de verlopen dagen intrest tussen de vorige coupon en de dag van verkoop worden bruto uitbetaald aan 5,75% !!).
    Het vrijgekomen bedrag (106% van het nominale bedrag) kan je dus nu al terug herbeleggen ipv te wachten tot nov. 2014. Als je nu die 6% niet grijpt, is die gegarandeerd terug weg op de eindvervaldag.
    Dinsdag naar de bank dus om te verkopen en te herbeleggen !

    Reply
    1. 5.1.2.1

     Robokat

     Ik moet je corrigeren i.v.m. de verlopen intrest: je krijgt enkel de verlopen intrest berekend met afhouding van RV. Lees hier waarom:

     https://www.mijnkapitaal.be/obligaties-spaarverzekeringen/obligaties/obligaties-verlopen-intrest/

     Reply
     1. 5.1.2.1.1

      gebocom

      Aan Robokat : In dat artikel staat dat de koper de verlopen dagen bruto moet vergoeden, dat is inderdaad correct. Maar de verkoper ontvangt ook de verlopen intrest bruto omdat het een buitenlandse obligatie is (ISIN-code begint met XS). Ik heb immers deze obligatie een 14-tal dagen geleden verkocht en de verlopen dagen werden bruto vergoed ! Dus nog een bijkomend voordeel bovenop de mooie meerwaarde. Dus zeker verkopen !!

     2. Robokat

      De UCB 2014 die in Belgie werd verkocht heeft ISIN code BE6000431112 en valt dus onder de Belgische regeling. Misschien heb jij het over een andere obligatie?

     3. gebocom

      Robocat, je hebt gelijk. Er moet op de verlopen intrest nog 25% afgehouden worden. Ik verwarde met een andere obligatie van KBC IFIMA die wel een XS-code heeft en waarbij geen RV werd ingehouden. Maar toch blijft het nog altijd interessant om die te verkopen.

    2. 5.1.2.2

     Sloeberke

     Beste Gebocom, het is niet omdat ze intresten bruto uitbetalen dat dat een meerwaarde is. Zulke inkomsten dien je wel aan te geven in je belastingsaangifte.

     Reply
 6. 6

  Jhn

  Fondsen staan inderdaad duur, heb er ook wat winst door. Joepie!
  Kijk maar naar CP vandaag 571,38.
  Vooral de goud fondsen staan goedkoop, ik hou die in het oog.

  Wat ik ook doe is fondsen die ik in port heb, bijaankopen als ze ne keer eens een dipke maken van een paar %.

  ook fondsen die historisch 10% per jaar maken, maar nu YTD en op 6 maand bvb op 2% staan kopen voor een klein bedrag. Op deze zit een mogelijks potentieel: goedkoop

  Wat ik niet doe is fondsen kopen met een YTD van bvb 10% en een jaarlijkse opbrengst van 8%, gegarandeerd maak ik daar het komende jaar geen winst meer mee: duur

  Reply
 7. 7

  Frankiebis

  Zijn de restrendementen 2 maand later geëvolueerd?

  Reply
  1. 7.1

   Robokat

   We komen hier binnenkort op terug …

   Reply
 8. 8

  Frankiebis

  Zouden de restrendementen eens geactualiseerd kunnen worden?
  Zou het voor VGP (5,15% – Jul 17) eveneens berekend kunnen worden?

  Dank bij voorbaat,
  Frankiebis

  Reply
  1. 8.1

   Robokat

   De update van de cijfers anno 2014 zijn er bij deze. VGP zal ik nog even moeten opzoeken.

   Reply
  2. 8.2

   Robokat

   De VGP obligatie heeft een restrendement van 1,88%, en daarbij dan te bedenken dat dit een structureel achtergestelde obligatie is.

   Reply
   1. 8.2.1

    Frankiebis

    Robokat,

    hartelijk dank voor de snelle update.
    Wat bedoel je eigenlijk met de bedenking ‘structureel achtergestelde obligatie’?
    Bedoel je daarmee dat je de huidige prijs te hoog vindt?

    Frankiebis

    Reply
    1. 8.2.1.1

     Robokat

     Lees het artikel over de VGP obligatie hier. Het restrendement is erg laag voor een obligatie met hoog risico.

     Reply
 9. 9

  E10

  weer een zeer kwalitatief en informatief artikel

  Reply
 10. 10

  Filip

  Al deze obligaties hebben een hoge coupon en moeten bovenpari betaald worden . Dit is fiskaal zeer ongunstig daar de RV op de coupon moet betaald worden . Je betaald dus belasting op rendement die je niet ontvangt daar je meer betaald bij aankoop dan de nominale waarde (bovenpari ). Het dus fiskaal interessant obligaties te kopen met een lage couponintrest .

  Reply
  1. 10.1

   Robokat

   Dat klopt, daarom doen wij alle berekeningen altijd “netto” en niet “bruto”, zodat ook het fiscale aspect in rekening wordt gebracht.

   Reply
 11. 11

  juluscesar

  Robo, welk is nu eigenlijk het beste moment om te verkopen ? Juist na of voor het betalen van het dividend ? Of speelt dit geen rol ? Ik heb hier namelijk eentje boven de 110 tot 2017 aan 5,7%.
  Bedankt om dit allemaal zou mooi op te lijsten;

  Reply
  1. 11.2

   Geert

   Volgens mij moet je naar het restrendement van de obligatie kijken.
   Als je nog 3 jaar 5,7% bruto kan krijgen, komt dit neer op netto nog 12,825% te ontvangen.
   Als je dan voor deze obligatie 110% kan krijgen (na afhouding van de verkoopkosten), dan komt het restrendement op 0,96% per jaar (2,875 / 3). Indien je dus met het bedrag van de verkoop een belegging kan vinden die meer opbrengt dan 0,96% netto, dan is het aan te raden om deze obligatie vervroegd te verkopen. Temeer ook omdat je dan nu al ook een groter kapitaal kan herbeleggen (110% van het initieel bedrag), waardoor het nog interessanter wordt.

   Reply
  2. 11.3

   Filip

   Voor niet Belgische obligaties kan je beter verkopen voor coupondatum daar op de verlopen intrest die je ontvangt niet automatisch Rv wordt afgehouden.

   Reply
   1. 11.3.1

    juluscesar

    Bedankt voor het antwoord filip.

    Reply
 12. 12

  E10NE (niet E10)

  Ben in bezit van gestructureerde Note in € (OBL DFN 10 Light Rev Note12 6,200 – 050315 – isin XS0482797247) waarvan het rendement gekoppeld is aan de evolutie van de Dow Jones EURO STOXX-Sel Div 30 Price Index en stel mij nu de vraag of ik dit product niet beter nu kan verkopen. Actueel (30.04) staat deze Note aan 104,20% genoteerd en ik meen dat op eindvervaldag de terugbetaling à 100% zal geschieden (op voorwaarde dat beursindex op 05.03.15 min 1039,30 punten bedraagt . Is het dan niet beter om de laatste coupon (6,20%) te negeren?

  Reply
  1. 12.1

   Robokat

   Vraag dat best eens aan je bank, zij kunnen een berekening maken incl. uitstapkosten, beurstaks, … zodat je een beslissing kan nemen op basis van exacte cijfers.

   Reply
   1. 12.1.1

    juluscesar

    Opgelet goed doorvragen, ze maken die berekening meetal niet helemaal…pas bij de afrekening zie je de extra uitredingskosten. Voor het rendement is ook maar netto op het bedrag waarmee je instapt MIN de instapkosten.

    Reply
 13. 13

  Filip

  Volgens mij kan je in de toekomst beter geen gestructureerde obligatie kopen daar je meestal afhankelijk bent van je bank om een goede prijs te krijgen bij verkoop en er meestal geen beursnotering is. Gewone obligaties met een vaste coupon met een clean price die beursgenoteerd zijn en eveneens liquid zijn kan je steeds aan of verkopen aan een correcte prijs. Je kan vele ook zelf aankopen met zeer lage kosten bv bij BinckBank .

  Reply
 14. 14

  Luc

  Kan je dit artikel updaten? Zijn er andere conclusies?

  Met dank,

  Reply
  1. 14.1

   Robokat

   U vraagt, wij draaien …

   Reply
   1. 14.1.1

    Luc

    Erg bedankt voor info.

    Reply
 15. 15

  Mouche

  Bedankt voor de update! Goed om dit nog eens onder de aandacht te brengen.

  Reply
 16. 16

  jhn

  hebben de ontwikkelingen van de laatste weken nog voor minder opbrengst gezorgd?
  ik zit met zo een aantal van deze obligaties en ben er nog niet uit of ik deze nu moet verkopen of niet.

  Reply
  1. 16.1

   Robokat

   Ik heb nog geen controle gedaan van de koersen van de diverse obligaties. Ik vermoed dat die wel iets zullen gezakt zijn, waardoor het minder interessant is om koerswinst te nemen.

   Reply
  2. 16.2

   Jens

   Op de website van Rabobank staat een calculator om je reële rendement te berekenen.
   https://www.rabobank.be/nl/beleggen/particulier/obligaties/default.aspx

   Reply
  3. 16.3

   Robokat

   Update: de koersen zijn niet zo heel veel gewijzigd sinds bovenstaande update. Dat is ook niet onlogisch: de recente rentestijgingen zijn enkel voor de rente op lange termijn. Gezien deze obligaties meestal nog een resterende looptijd van 2 tot 3 jaar hebben, vallen die eerder onder de korte termijn rente.

   Reply
 17. 17

  jhn

  ik heb nog steeds niet het lef gehad om 1 of meerdere obligaties te verkopen.
  is de rv ook verhoogd voor dit product van 25 naar 27?

  indien zo, nog een reden om ze dan toch te verkopen?

  Reply
  1. 17.1

   Robokat

   Ja, gezien er helemaal geen belasting is op meerwaarde en nu 27% op coupons, wordt verkopen nog een tikkeltje interessanter.

   Reply
 18. 18

  Jhn

  Hhmmmm, misschien toch maar eens eentje verkopen.

  Reply
  1. 18.1

   Robokat

   Altijd wel eerst restrendement (laten) berekenen en ook rekening houden met verkoopskosten.

   Reply
 19. 19

  Mouche

  @Robokat, ik heb een vraag over de Fagron obligatie. Het gaat niet zo goed met Fagron, dat weten we. Is het aangeraden om de obligatie die pas in juni 2017 afloopt nu te verkopen aan 97% van de waarde, maar het risico te vermijden dat als het bedrijf in zware moeilijkheden komt, men niet alles verliest?

  Reply
  1. 19.1

   Robokat

   Voor wie dit niet weet: Fagron = Arseus in bovenstaand lijstje.

   Het bedrijf zou nu evolueren naar een schuldratio van 4,1 en dat is heel wat hoger dan het maximum van 3,25 dat het bedrijf moet aanhouden volgens de kredietovereenkomsten dat het heeft afgesloten. Die grens van 3,25 komt dus van de banken die het bedrijf krediet verlenen, cfr ons artikel uit 2012.

   De koersen van de obligatie reflecteren het toegenomen risico. Wat de gevolgen zijn van de schending van de kredietovereenkomst, dat weet ik niet.

   Echt alles van je inleg verliezen is zelfs in het ergste geval onwaarschijnlijk, want deze obligaties worden wel gewaarborgd door dochterondernemingen en staan dus vrij hoog in rang. Dit in tegenstelling tot heel wat recente obligaties.

   Reply
 20. 20

  Ann

  In april heb ik me een obligatie laten aanpraten van de secundaire markt (vervaldag februari 2025), die toen aan 103% stond, en een bruto coupon heeft van 2,35%.
  Bij de eigenlijke aankoop stond ze al 104%, maar daarna is ze gekelderd naar 95%, en hier blijft ze ook hangen.
  Kan ik deze van de ene op de andere dag verkopen ? Of moet de bank eerst voor mij een koper zoeken (die er misschien niet is) ? Of kan ik eigenlijk niet anders dan de hele rit nog uit te zitten ? En als ik ze toch kan verkopen, waar moet ik dan allemaal rekening mee houden ?

  Reply
  1. 20.1

   Robokat

   Kopen en verkopen vergt altijd kopers en verkopers. De bank organiseert dit in veel gevallen niet zelf en doet dit via diverse platformen waar obligaties worden verhandeld of via de beurs. Bij sommige banken kan je daar een limietorder van maken, maar dan moet je wachten tot iemand bereid is jouw vraagprijs te betalen. Soms vertelt men je de prijs waartegen je de obligatie zeker kan verkopen.

   Reply
  2. 20.2

   Al Fonds

   Het zou te ver leiden om je dat allemaal uit te leggen, maar er is voor zo’n obligatie door die afwaardering altijd een koper.
   Biedt ze zomaar niet aan: bij de bank kunnen ze je bijna tot op de euro vertellen wat je gaat krijgen. Neem dan een beslissing.

   Reply
 21. 21

  Ann

  Ik heb een obligatie die in 2018 vervalt. Wil dat zeggen dat ik nog 3 keer een coupon krijg (2016 moet ik nog krijgen), of nog 2 keer ?
  Daarstraks heb ik een artikel gelezen in een tijdschrift, en ben sinds dat moment gaan twijfelen.

  Reply
  1. 21.1

   Robokat

   Op de einddatum krijg je een laatste coupon, samen met terugbetaling van het kapitaal.

   Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be