RES-packs-tuttimus-promo NEW (ON 14/08 - OFF 30/09)

About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

49 Comments

 1. 1

  Bart VW

  Ethias heeft ook First Pensioenspaarfondsen op de markt gebracht, vallen die daar ook onder of niet? e zou toch stom moeten zijn om dan in te stemmen met verkoop want dan betaal je daar 33% boete op en doe je eigenlijk nog 8% verliest met hun premie van ‘slechts’ 25%.

  Reply
  1. 1.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Het persbericht zegt daar niets over. Een afkoop van een fiscaal contract is in iedere geval niet aangewezen.

   Reply
 2. 2

  Stam

  Beste,
  Ik heb nog een First “Pensioensparen” en een First “Fiscaal” – Leven. Ethias heeft mij indertijd bevestigd dat deze producten niet betrokken waren. Ik heb trouwens ook nooit een uitkoopaanbod gekregen. Met de nieuwe uitstapregeling wordt dit misschien anders. Weten jullie hier meer over.
  Vriendelijke groeten.
  Gilbert

  Reply
  1. 2.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   We kunnen alleen maar veronderstellen dat de fiscale contracten zouden mee overgedragen worden aan een nieuwe verzekeraar. Maar dat is pure veronderstelling.

   Reply
 3. 3

  De kleine spaarder

  Zijn ze dan nog fiscaal aftrekbaar?
  Was het afsluiten bij een Belgische verzekeraar geen voorwaarde?

  Reply
  1. 3.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Je bent al twee stappen vooruit. Eerst nog zien of iemand de boel wil overnemen, dat is allemaal niet zo evident.

   Reply
 4. 4

  renilde

  Zou de vrijstelling van roerende voorheffing ook nog gelden bij een niet Belgische verzekeraar?

  Reply
 5. 5

  Johan

  Ik mis in de berekeningen wederom de eventueel verschuldigde rvh op de termijn en/of
  spaarrekening. Deze heeft een grote impact op de totale belegging.
  Bovendien gaat bij het herbeleggen in een nieuwe tak 21 toch de acht jaar weer lopen?

  Reply
 6. 6

  Arme luis

  “Bij de harde volhouders die geen garantiestelsel nodig heeft”? Hallo? De deur gaat nu open voor elke verzekering. Gangsters zijn het. Onderweg zelf de regels veranderen mag ik met mijn lening ook niet.

  Reply
 7. 7

  Eric MOENS

  En dan nog maar te zwijgen over wat er met die First-contracten gaat gebeuren als ze opgekocht worden door een investeerder uit China, Dubai of bvb. Rusland (Sberbank bvb.) ! “Garanties” kunnen dan al helemaal vergeten worden !

  Reply
  1. 7.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Ik had begrepen dat kandidaten enkel in de Europese Economische Ruimte mogen gezocht worden.

   Ik vroeg me ook af wat dat precies was, dus hier een plaatje:

   EER

   Reply
   1. 7.1.1

    Eric MOENS

    Ben eens benieuwd welke Europeaan zo’n product als de First met zulke uitkeringen (voor onbepaalde duur) voor ca. 600 miljoen euro gaat willen opkopen ! Want het zijn wellicht de “die-hards”, die van in den beginne bij de lancering van het product instapten en dus de hoogste procenten genieten, die nu nog niet uitgestapt zijn… Ik ken er persoonlijk zo in mijn omgeving, die er voor 1 miljoen kapitaal staan hebben à gemiddeld 6 % ‘s jaars (dus ieder jaar minstens 60.000 euro interesten binnenrijven = 5000 euro per maand netto) en die halstarrig ieder uitstap-bod van Ethias weigeren. Als ze hun opkopers-horizon niet gaan verbreden, zullen ze (federaal + gewesten) nog jaren met een flinke kei in hun schoen moeten rondhinken !

    Reply
    1. 7.1.1.1

     evita

     Die mensen hebben dan toch wel heel veel lef, ofwel een miljoentje meer of minder maakt niet uit.

     Reply
   2. 7.1.2

    piet

    Heb zojuist contact gehad met Ethias en zij bevestigen mij dat zij buiten Europa gaan! Dus China, Rusland, Midden-Oosten kan……

    Reply
    1. 7.1.2.1

     Robokat (Carl De Ridder)

     Ik had deze reactie van lezer Piet even geparkeerd, omdat die uitspraak toch wel bijzonder straf is. En we willen geen geruchten de wereld insturen.

     Na contact met deze lezer, bleek dat zijn lokaal Ethias kantoor beweerde dat Ethias buiten Europa zocht naar een overnemer. Dit onder een sfeertje van “we mogen dat eigenlijk niet tegen onze klanten vertellen”. Hij had ook naar het hoofdkantoor gebeld, waar men hem telefonisch ongeveer hetzelfde vertelde.

     Na een officiële reactie te hebben gevraagd, ontkent Ethias dit alles: de FIRST A portefeuille zal worden overgedragen naar een verzekeraar binnen de Europese Economische Ruimte die aan dezelfde Europese solvabiliteitsregels is onderworpen. Geen China of Rusland dus.

     Ik hou hier een beetje het gevoel aan over dat Ethias een vuil spel speelt: alles is goed om haar klanten te verontrusten en aan te sporen hun First te verkopen. Officieel ontkennen ze dit natuurlijk ten stelligste.

     Zijn er nog andere lezers die dergelijke indianen verhalen gehoord hebben?

     Reply
 8. 8

  VINCENT

  Mijn voorstel is het volgende. Daar Ethias zijn belofte, die hij in het verleden maakte , niet nakomt stel ik voor op de verkoop van First rekening in te gaan maar ook alle verzekeringen ( brand, familiale, auto
  , enz. ) op te zeggen . EEN FIRMA DIE ZIJN BELOFTE NIET NAKOMT KUNNEN WE MISSEN ALS KIESPIJN .

  Reply
  1. 8.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Ooit eens een studie gezien waarbij men tot de vaststelling kwam dat men bij Ethias bij de schadegevallen maar tot zo’n 60% geregelde gevallen kwam. Bij de andere maatschappijen die met makelaars werken, was dat rond de 80%.
   Wat betekent dat ? Dat particulieren, die niet bijgestaan worden door mensen uit het vak, zich te snel met een kluitje in het riet laten sturen.

   Reply
  2. 8.2

   eric

   Ik heb al lang mijn verzekeringen bij Ethias opgezegd !!!! Alléén mijn First rekening houd ik aan .

   Reply
 9. 9

  Robokat (Carl De Ridder)

  Opgelet, het artikel werd bijgewerkt op basis van de brief die Ethias aan de klanten verstuurt. Aanpassingen zijn in het rood.

  Met dank aan lezer “Luc” die ons deze brief bezorgde.

  Reply
 10. 10

  Mouche

  Ik had begrepen dat dit niet zou gelden voor First pensioensparen, waar jaarlijks wordt bijgestort aan nieuwe voorwaarden en dus die hoge rentes hier niet echt van toepassing zijn en dus geen probleem voor Ethias.

  Reply
  1. 10.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Dat zou best wel eens kunnen.
   Ook bij andere verzekeraars krijgen pensioenverzekeringen hogere rendementen: men kan de instroom beter managen en de uitstroom is op voorhand te bepalen.

   Reply
   1. 10.1.1

    Stam

    Wat Mouche schrijft zal waarschijnlijk kloppen. In mijn eerdere mail heb ik dit ook vermeld, bij vorige uitkopen heeft Ethias mij bevestigd dat First Pensioen en Fiscaal NIET betrokken waren. Dat zal nu dan waarschijnlijk niet anders zijn.

    Reply
    1. 10.1.1.1

     Luc F.

     Op mijn First Fiscaal kan ik nog jaarlijks bijstorten. Er is zelfs een gegarandeerd rendement op het voorgenomen jaarlijks streefbedrag. Dus tot dat bedrag heb ik nog ten volle 3,75%. Dit in combinatie met een fiscaal voordeel is voor mij zeker aanvaardbaar.

     De First Fiscaal maakt geen onderdeel uit van heel de heisa. Vermoedelijk omdat dit fiscale contracten zijn… en zij daardoor niet overdraagbaar/verkoopbaar zijn?

     First Fiscaal contracten zijn wellicht allemaal relatief kleinere polissen. Er is toch een wettelijk bepaald maximumbedrag dat je er in kan onderbrengen. In een gewone First kon je zoveel beleggen als je maar wilde… of kon.

     Zelfs al stort iemand jaarlijks 2.500 EUR over heel zijn carrière in een First Fiscaal, dit blijft nog een betrekkelijk klein bedrag.

     Natuurlijk, Ethias krijgt jaarlijks een hoger bedrag waar zij die redelijk hoge rente moeten op betalen…

     Reply
 11. 11

  Lut

  Ik vind het spijtig, we hebben gespaard voor onze oude dag, met ons pensioen gaan we niet rond komen als we in een verzorgingshuis moeten.
  Met onze intresten bij zou het gemakkelijker zijn om rond te komen.
  Lut

  Reply
  1. 11.1

   Al Fonds (Marc Person)

   Als je niet genoeg gespaard hebt, kom je zelfs met je spaarcenten erbij, nog niet toe.

   Reply
 12. 12

  ouwe

  Aan ETHIAS Firts-rekeninghouders, zie brief van Ethias van 21 oktober 2008.
  “Uw kapitaal en basisintrest zijn bij de FIRTS-producten volledig gewaarborgd”

  Als Ethias dit document eenzijdig kan wijzigen, welke waarde hebben bank-verzekeringsdocumenten dan nog.

  Wat denken jullie van dit document?

  Reply
  1. 12.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Ethias kan dit inderdaad niet eenzijdig wijzigen. Indien ze het contract overdragen aan een derde partij, dan moet die ook alle contractuele voorwaarden respecteren.

   Je doelt waarschijnlijk op het mogelijk verlies van de staatsgarantie van 100.000 euro? Die maakt geen deel uit van je contract. Het beschermingsfonds voor tak21 bestond trouwens zelfs nog niet toen je je contract afsloot. Dat is er pas ergens in 2009 gekomen en bestaat vrijwel nergens in Europa.

   De Belgische staatsgarantie op tak21 staat dus helemaal los van je contract en zal dus wellicht niet meer bestaan indien het contract bij een buitenlandse verzekeraar wordt ondergebracht.

   Reply
 13. 13

  ouwe

  De vraag is, als die buitenlandse verzekeraar in faling gaat we alsnog bij Ethias zelf kunnen aankloppen voor de waarborg van onze Firts-rekening.

  Reply
  1. 13.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Na de eventuele overname heeft Ethias geen enkele verplichting meer. Dat is immers het punt van deze oefening.

   Reply
 14. 14

  PIERRE VAN NAMEN

  Ethias-First klant zouden best samen blok vormen en eens duidelijk onze tanden laten zien aan dit soort verzekeraars. Samen alle andere verzekeringen bij Ethias opzeggen wegens het niet nakomen van hun eigen regels. Lees ook het voorstel van Vincent van 31 mei. Dit zou eens een goed signaal zijn voor alle verzekeraars. Mvg Pierre

  Reply
 15. 15

  Geert P

  Duidelijk, dank voor alle commentaren.
  Ik verkoop en zie wel als hun onderhandelingen mislukken of ik opnieuw inteken. Ik kan uiteraard nergens 3.75% vaste intrest bekomen… heeft iemand een goede tip om momenteel in een ander
  ” stabiel” product in te tekenen?

  Geert P. uit Heverlee ….

  en niet die Geert uit Heverlee die Ethias gebruikt in hun reclame campagne.. 😉

  Reply
  1. 15.1

   evita

   Geert, is het niet de Chris uit Heverlee ?

   Reply
 16. 16

  Ruud

  Volgens ik lees ” De klanten met een First-rekening, verkocht tot september 2003,”, valt een top first Tak 21 afgesloten in September 2010, ook onder de afkoopregeling ?? Ethias heeft geen melding of schrijven gegeven i.v.m. een afkoopregeling ??

  Reply
  1. 16.1

   Robokat (Carl De Ridder)

   Neen, enkel de originele OMOB contracten vallen onder de regeling. Dit wordt uitgelegd in dit artikel van 2013.

   Reply
   1. 16.1.1

    Ruud

    Maar mijn tak 21 valt sowieso mee onder de overname regeling ?? dus ben ik sowieso altijd de pineut, of ik stap eruit en moet dan RV betalen mits er nog geen 8 jaar gepasseerd is en indien ik mijn tak 21 behoud dan loopt ik het risico van de kapitaalsgarantie ?? juist of bekijk ik het verkeerd ?

    Reply
    1. 16.1.1.1

     Robokat (Carl De Ridder)

     Tsja, wat valt daar op te zeggen.

     Reply
     1. 16.1.1.1.1

      Ruud

      Nee je hebt gelijk , ik ben er niet zoveel mee bezig wegens tijdsgebrek daarom ik hier enige raad kwam zoeken… als ik ga praten met Ethias zullen ze me waarschijnlijk aanraden om uit te stappen, d.w.z. uitstapkosten + RV. jammer want denkelijk was ik er toch uitgestapt na de 8 jaar… (nog 7 maanden)… maar zit nu met de beslissing die je moet nemen voor 07 juli… alvast bedankt voor de hier gegeven feedback…

     2. Robokat (Carl De Ridder)

      7 juli is de deadline voor wie van het afkoopbod kan gebruik maken. In jouw geval is er geen enkele deadline.

     3. Al Fonds (Marc Person)

      Als je nog maar 7 maanden te gaan hebt om zonder RV te kunnen opvragen, dan zou ik wachten en me niets aantrekken van een eventueel verlies van de depositowaarborg.
      Het zou al moeten lukken dat de overnemer binnen de 7 maanden na de overname op de fles gaat.

 17. 17

  Ruud

  Was ook even in de war met het afkoopbod maar mits dit voor mij niet van toepassing is… moest er toch een overname komen zal ik waarschijnlijk nog wel de tijd hebben om te reageren en eventueel toch nog uit te stappen indien de overnemer niet solvabel blijkt te zijn of zoals je zegt “de overnemer op de fles gaat”, ik ga zeker en vast de reacties hier blijven opvolgen om op de hoogte te blijven van het verdere verloop…

  Reply
 18. 18

  Wimpie

  Ter info: De deadline is blijkbaar verschoven van “vóór 7/7/2017” naar “vóór 14/7/2017”.
  (zie https://www.ethias.be/part/nl/kenniscentrum/financiele-producten/faq-first-1.html)

  Reply
 19. 19

  Jef

  De Tijd vermeld dat er een halvering van de contracten is gerealiseerd, dwz dat de helft niet ongerust is in een overname ofdat Ethias blufpoker speelt en de contracten toch niet verkocht krijg/heeft!
  Dus geen reden tot paniek en rustig blijven aanhouden als ik deze had!

  Reply
 20. 20

  Luk

  Zou het niet interessant zijn om het contract terug te activeren, nu ze hebben bekendgemaakt dat het enkel grote europese verzekeraars zijn, die mogelijk de resterende rekeningen gaan overnemen. Het overnamebedrag zal berekend worden naar gelang de levensverwachtingen van de overblijvers, plus een surplus.

  Reply
  1. 20.1

   Luc F.

   Ik heb dat nergens gelezen (“enkel grote europese verzekeraars”), maar weet dat je nog tijd hebt tot (een maand) na de bekendmaking van het mislukken van een verkoop van de portefeuille. Dan weet je tenminste aan WIE verkocht wordt en kan je een gefundeerde beslissing nemen.

   Deze terugkeermogelijkheid die Ethias zelf biedt staat naast de wettelijke terugkeerperiode van één maand die je sowieso hebt als beleggers, nadat je zelf bent uitgestapt uit je contract.

   Reply
 21. 21

  Luk

  Dit was te lezen in HLN van vorige dinsdag. Wat je schrijft versta ik niet goed. Eens de overnemer is gekend, dan kan je niet meer terug. Enkel als er nog geen overname is, heb je wettelijk 3 maanden de tijd om terug te keren, of indien de overname mislukt, heb je nog een maand extra om terug te keren.

  Reply
  1. 21.1

   Luc F.

   Excuseer mij, ik was onduidelijk en zelfs foutief. Het zit zo.

   Ten eerste: wettelijk kan je na afkoop van je First rekening binnen de 30 kalenderdagen op je beslissing terugkeren.

   Ten tweede: moest Ethias moeten bekendmaken dat ze GEEN overnemer gevonden hebben voor hun First portefeuille, dan kan je ook nog altijd terugkeren op jouw beslissing (binnen de 3 maanden denk ik). Dat is een optie voor wie de staatsgarantie van allergrootst belang is: nu stap je uit omwille van de onzekerheid, maar als uiteindelijk Ethias de polissen zelf aanhoudt kan je terugkeren. Je moet dan al wat je gekregen hebt (jouw kapitaal, intrest + premie 25% – en dat zal pijn doen -) terugbetalen en dan wordt je polis opnieuw geactiveerd. In de tijd tussen jouw uitstap en herinstap in Ethias First krijg je (natuurlijk) geen rente van Ethias.

   Reply
 22. 22

  Jef

  Zoals reeds gemeld, blijf rustig zitten of keer terug nu het nog kan, mijn inziens gaat Ethias de resterende first rekeningen verder zelf verder beheren. Ze moesten van Europa de first bom ontmantelen. Ik denk dat hun dit nu gelukt is als ze van een portefeuille van 3,3miljard komen naar nu nog een paar miljoen en ze terug aanpikken met winst sinds vorig jaar. Dus kunnen ze die 3,5% nu nog wel betalen op deze kleine groep van first rekeninghouders en is de first geen bom meer!

  Reply
   1. 22.1.1

    Al Fonds (Marc Person)

    Als ik jou was, dan zou ik het artikel van mijn collega nog eens goed lezen. Met die uitkering maken ze geen verlies, want je krijgt gewoon wat eigenlijk van jou is.
    Ze zouden die 23 miljoen natuurlijk liever in eigen zak gestoken hebben.

    Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be