RES-packs-tuttimus-promo NEW (ON 14/08 - OFF 30/09)

About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

28 Comments

 1. 1

  juluscesar

  Het verhaal gaat nog verder.
  Zoals algemeen geweten had Jantjes vader drie zoons; Pief, Paf en …. 😉

  Pief die ging naar een grootbank en daar gaf men het advies om in een product te gaan dat kapitaals beschermend werkt…en nu obligaties het niet meer (zouden) doen krijgt hij de raad om dynamischer te kiezen. Hij stapt in het vroege voorjaar van 2015 (en betaald een fikse instapkost) de markt corrigeerd hij verliest en bij -10% tov het vorige ijkpunt gaat het product in Cash. Hij staat op pakweg -15% en betaald op zijn cash 2% lopende kosten.
  De grootbank troost hem; bij een echte crash zou hij immers maar 15% hebben verloren ipv 40%. En ten gepaste tijde (reset binnen een jaar) gaan ze met de centen van Pief weer naar de beurs. Ondertussen is de correctie bezig.

  Paf die was behoudsgezinder en rekende uit dat met de reset hij toch meer dan 10% kan verliezen op de dynamische formule en koos dus voor de formule waarbij hij max 5% kan “verliezen” Hij stapte een jaartje vroeger in…en zit nu ook al een tijd in cash tegen een kostprijs van 2% per jaar.

  Wie beweert er dat de banken geen negatieve rente aanrekenen op spaargeld ?

  Reply
 2. 2

  Al Fonds

  Hoe bouwde Carmignac zijn imago op?
  Niet omdat hij elk jaar zo’n hoge winsten kon uitdelen.
  Voor het grootste gedeelte omdat hij 2008 break even kon afsluiten.

  Reply
 3. 3

  Steylerjam

  Altijd boeiend leesvoer. Mijn strategie: Een tracker op de wereldindex (Think, Vanguard) met een permanente stop-loss bij een verlies van 8%. Zo stel je je winst (gedeeltelijk) veilig, slaap je rustig en kun je bij een eventuele crash goedkoop opnieuw beginnen.

  Reply
  1. 3.1

   Robokat

   Doordenker: je stop-loss is het afgelopen jaar al twee keer doorbroken. Dus daar sta je dan … terug met allemaal cash en op -8%. Wat dan?

   Reply
   1. 3.1.1

    Steylerjam

    Niet helemaal waar. Uiteraard staat de stop-loss niet vast, maar wordt die bijgesteld als de tracker gestegen is, zodat een deel van de winst wordt veilig gesteld. Of zie ik dit verkeerd?

    Reply
    1. 3.1.1.1

     Robokat

     Ja, en toch ben je vorig jaar in augustus doorheen je stop loss gegaan, en nog eens in december en nog eens in februari.

     Telkens een moment dat je dus alles zou verkocht hebben en dat je cash in handen had. Maar wat had je dan gedaan?

     Reply
 4. 4

  Jean claude

  Allemaal wel en goed maar mijn probleem blijft altijd dat de beheerders van mixfondsen +/- 2% beheerskosten nemen op cash die amper 0,5% opbrengt en zoals u zegt kan dat jaren duren dus ook tot verlies leiden tegenover een spaarboekje.

  Reply
  1. 4.1

   Robokat

   Dat maakt niet uit, zolang de mixfondsen die cash maar nuttig kunnen inzetten wanneer er zich opportuniteiten voordoen.

   Zij kunnen daar veel beter op in spelen dan de doorsnee huisvader-belegger die dat allemaal niet zo van dicht bij opvolgt. De cash strategie van mixfondsen zal waarschijnlijk ook de kleinere oppportuniteiten meepikken, zoals de recente correctie.

   Reply
 5. 5

  Mr. V

  Moet een goed mixfonds in feite een total return visie hebben, waarbij zoals in artikel vermeld je het aan de fondsbeheerders overlaat om te herbeleggen naargelang de omstandigheden. Een stuk vermogensbeheer zeg maar. Beleg zelf al zo’n 15 jaar met goed rendement (iets meer dan 11% per jaar sinds 2002) en voor mij is dat gemak de meerwaarde om in een fonds te stappen in plaats van het zelf te blijven doen. Alleen valt mij op dat de meeste mixfondsen toch in grote lijn de brede marktkoers volgen, weliswaar afgezwakt. Dus dat er niet veel zijn waarvan de NIW curve een eigen parcours aflegt.

  Reply
  1. 5.1

   Robokat

   Ik vind ook dat Mixfondsen een total return visie moeten hebben.

   De praktijk toont echter aan dat het moeilijk is om te ontsnappen aan de wetten van de zwaartekracht en grafieken van fondsen hebben zo ongeveer allemaal dezelfde vorm.

   Toch slagen de beste mixfondsen er in om die total return tot uiting te brengen. We zien dat bv. als je naar de MKQ scores van het mixerfonds kijkt. Die fondsen slagen er in om een betere rendement/risico verhouding neer te zetten dan een gemiddeld fonds en is dat vooral omdat ze er in slagen om dat risico onder controle te houden.

   Reply
  2. 5.2

   Al Fonds

   Een eigen parcours kan je alleen krijgen als je zou gaan voor één visie. Maar één visie of één aandeel betekent ook erop of eronder.
   Dat durft geen enkele fondsbeheerder aan vermits het 50% kans op zelfmoord betekent.
   Daarom gaat men diversifiëren of spreiden om stabiliteit en minder risico te krijgen: spreiden betekent meer en meer neigen naar de marktkoersen.
   Bovendien is het opmerkelijk dat na 2008 er meer en meer correlatie is tussen vastrentend (obligaties) en aandelen.

   Reply
 6. 6

  jempi25

  Theorie, maar wie weet wanneer hij dood gaat? Zo ook de beurs en strategieën! Van Rossem destijds wist het zogezegd!

  Reply
  1. 6.1

   Al Fonds

   Iedere mens lijdt aan twee problemen:ofwel sterft hij te vroeg, ofwel sterft hij te laat.
   Niemand sterft juist op tijd.

   Reply
 7. 7

  obelix

  de uitleg hierboven gaat er vanuit dat spaarboekjes veilig zijn, maar geldt deze premisse wel nog?
  -er is quasi geen rente meer en in ieder geval minder dan inflatie, dus je verliest geld;
  -er is zelfs risico van komende negatieve rente;
  -er is risico van de beruchte “10 % afroming” van kapitaal bij iedereen;
  -er is risico van ineenstorting van de EURO;
  mij geeft een spaarboekje helemaal geen gerust gevoel meer

  Reply
  1. 7.1

   Robokat

   Er is ook risico op een grote meteoriet die de mensheid uitwist 🙂

   Een goede spreiding van spaargeld over meerdere banken is iets wat we altijd al aanbevolen hebben.

   Reply
 8. 8

  Leon

  Variante op strategie 1. Piet is dit keer alert en neemt een verlies van 10% en stapt uit om zijn winst veilig te stellen. Zo heeft hij van zijn 61.300 euro nog 55.170 euro over. Zodra het herstel begint, stapt hij terug in en na 3 jaar eindigt zijn belegging 67% hoger op 92.134 euro. Piet haalt nu 10,72% op jaarbasis. Jan haalde met zijn c(r)ash strategie ca. 9,5%.

  Reply
  1. 8.1

   Robokat

   Ja, maar neem als voorbeeld 2015, begin 2016. Dan had Piet al drie momenten gehad waar hij moest uitstappen. Een correctie van 10% is iets dat toch wel vrij frequent voorkomt als je een dynamische belegging hebt. En zelden is dat de aanzet tot een echte crash.

   En dan zit Piet met het dilemma, hij wil immers geen jarenlang cash aanhouden.

   Reply
   1. 8.1.1

    juluscesar

    Als je dan toch dynamische profiel aanmeet met stop los dan is de strategie van de vriend van AF misschien een betere. Ook op een andere fora kwam deze ter sprake; winst nemen bij 20% stijging.
    Dit is ook een systeem om cash op te bouwen…maar dan eerder bij sector fondsen of andere dynamische producten ….
    Je moet op één of andere manier jezelf de discipline opleggen om bij stijgende markten winst te nemen en deze bij dalende markten te herinvesteren. Natuurlijk kan je dit overlaten aan een fondsbeheerder dei dit doet voor jouw; en dan krijg je een afgevlakte curve, en orakelt men dat de beheerder het niet meer kan.

    Reply
   2. 8.1.2

    Ann

    Als je een Keyplan hebt, dan is uitstappen bij een correctie van x% niet echt een optie, tenzij je je Keyplan verkoopt en ook met de kosten zit.
    Is het bij een crash (maar ja, hoe weet je dat in ‘t begin ?) een optie om bv. 100% voor een cashfonds te gaan dmv herbalancering, en daarna, via de zelfde manier alles terug op te bouwen ?

    Reply
    1. 8.1.2.1

     Robokat

     Dat is in mijn opinie dan ook de enige bestaansreden van het cashfonds in een Keyplan. Ik veronderstel toch dat dit er nog altijd in zit.

     Reply
     1. 8.1.2.1.1

      Ann

      Het zit er inderdaad nog in. ‘t Is in alle geval een geruststelling dat ik juist zit met mijn strategie 😉

     2. Al Fonds

      Later nog meer, maar volgens de analisten (gisteren gesproken) van Candriam zijn er absoluut nog geen tekenen van een mogelijke crash. Integendeel, zij overwegen zelfs aandelen.

     3. 8.1.2.1.2

      Ann

      Momenteel zit ik in een transitiefase : mijn Keyplan ombouwen van veel mixerfondsen naar aandelenfondsen en instappen in de mixer bij MD.
      En zo kwam de vraag bovendrijven : Wat als? Want als je volledig in aandelenfondsen zit, is de kans op grote dalingen bij een ev. crash reëel.
      Zodoende was ik dus op zoek naar een uitwijkstrategie, om het geïnvesteerde bedrag toch min of meer veilig te stellen mocht er zich vroeg of laat een crash voordoen.
      Weten dat die uitwijkmogelijkheid er is, zorgt voor gemoedsrust.

     4. 8.1.2.1.3

      omega

      Wat bedoel je met ‘cashfonds’? Een fonds dat alleen in munten belegt? Voorbeeld mss?

     5. Robokat

      Op Morningstar hebben die fondsen categorie “Geldmarkt”, bv. Amundi Cash EUR.

      In essentie zegt de naam alles. En het rendement is vrijwel nul.

     6. Al Fonds

      Je dient maar eens te gaan kijken in de screenings want er zitten twee cashfondsen in de lijst: Amundi Cash en BNP Tresorie.
      Dan krijg je een idee wat zo’n fonds doet.

 9. 9

  juluscesar

  Anderzijds kan winst nemen m.i. op het meer dynamische stuk niet echt kwaad. Zo volg ik het advies van een andere grotere BE/FR bank te zien als filmpje op de site van een economische krant.
  Daar beweerde men, als bank doet men dit niet zo vlug, dat goud (en nu ook zilver) bij de opwaartsen zit….Misschien op mijn kapitaal daar nog eens een (terug)blik ? Mogelijks zijn de edele inkoop kansen hier nogo ?

  Reply
  1. 9.1

   Robokat

   Over goud gaan we geen uitspraken doen, want de koers van goud weerstaat alle logica.

   Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be