About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

14
Reageer op dit artikel

avatar
8 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Herman M.Al Fonds (Marc Person)WimbleRobokat (Carl De Ridder)DWW Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Wimble
Gast
Wimble

Als je volgende zaken rekening houdt hoef je hier niet van wakker te liggen: – als je de markt probeert te kloppen kom je bedrogen uit – denk op lange termijn, beleg geen geld dat je de komende 5 jaar nodig hebt: koop (en blijf kopen) maar verkoop nooit (tenzij je echt niet anders kan) – let op de kosten: koop zonder aankoopkosten, zonder taksen en beperk je beheerskosten tot maximaal 0,20% per jaar – koop ETF’s (op S&P 500 of MSCI World) van een bekend huis (Blackrock of Vanguard) en je hebt netto rendementen van 6% na een gemiddelde… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Als het allemaal maar zo gemakkelijk ging. Ik heb er in 2000 en later nog eens in 2008 ook gekend die dachten dat ze beleggingsexpert waren. Enkele dagen geleden las ik nog in een boek over trackers: -aankopen of verkopen van trackers genereren koop- of verkooporders voor de aandelen die er deel van uitmaken en daarbij wordt er geen rekening mee gehouden dat dat aandeel dan wel goedkoop of duur is. Dit kan voor fundamentele overwaarderingen zorgen van die bepaalde aandelen. -als de beleggers die trackers plotseling kwijt willen bij een crash of correctie zou de uitstroom de onderliggende aandelen… Lees verder »

Herman M.
Gast
Herman M.

Is dit bovenstaande wel echt korrekt? Bij een verkoop van een ETF is het juist het korfje aandelen dat op de beurs van de verkoper naar de koper word doorgegeven; OP zo’n moment worden de onderliggende aandelen juist niet individueel verkocht. Met gewonde fondsen daarentegen zal de fondsbeheerder juist wel de posities van het fonds moeten verkopen om de verkoper zijn cash te kunnen geven. Omgekeerd als er veel instroom is in het fonds moet de fondsmanager beslissen wat hij met de extra cash doet. Veel kans dat hij zal overgaan tot aankopen van bijkomende onderliggende effekten. Of heb ik… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Als je de aangroei of de instroom van sommige trackers bekijkt, dan kom je er zeker niet met wat uitwisselen van mandjes. Integendeel. En er dienen steeds dezelfde aandelen (uit die index) gekocht te worden.
Bij fondsen dient een fondsbeheerder niet altijd dezelfde aandelen te kopen of bij te kopen. Hij kan gerust een totaal nieuwe onderneming beginnen te kopen.

Herman M.
Gast
Herman M.

Zelfs op de US markt managen de indexfondsen niet meer dan 1/3 van de aandelen. Ongeveer 1/10 van de transacties van ETF zijn redemption/creation van de mandjes. Een groot gedeelte van de indexbeleggers zijn passieve beleggers. De banken, verzekeraars en fondsbeheerders proberen ons een doemscenario op te hangen van de impact van indexfondsen op de markten. Ik heb hiervan nog geen bevestiging met harde cijfers gezien. Tot nader order maken de transacties van de indexfondsen maar een heel klein deel uit van het volume van de markt. De prijs word nog altijd vooral bepaald door de (actieve) fondsbeheerders en de… Lees verder »

Wimble
Gast
Wimble

Ik beweer zeker geen expert te zijn maar denk er wel meer van te kennen dan de gemiddelde belegger.

De grootste ETF’s zijn synthetisch en hebben de door u aangehaalde nadelen niet.

Die ETF’s volgen de laatste 15 jaar met 99% nauwkeurigheid de index, waarom dan ook niet de komende 50 jaar…

Soit, ieder zijn wijsheid. Ik ben nogal een John Bogle fan.

DWW
Gast
DWW

Mijn vraag is of we er kunnen van uitgaan dat de keuze “uit de markt gaan of niet” (dus het veilig stellen van het opgebouwde kapitaal) op het juiste moment zal genomen worden op het niveau van de management teams van de gemengde fondsen die bvb in de “mixer” zitten. Dus ik hoop dat de mixer hier een oplossing voor biedt. Zie ik het juist?

Ronny Deben
Gast
Ronny Deben

Europa ijlt al meer dan 40 jaar 2 jaar na op Amerika, dus stijging kan nog even door gaan als de geschiedenis zich blijft herhalen, tevens staan we in Europa nog steeds ver van onze all time highs, dus ook daar nog werk aan de winkel. Dat de markt niet zo rustig meer zal zijn en blijven als de laatste 2 jaar, zeker sinds Brexit en verkiezing Trump kunnen tussentijdse onweders de leut er wel in houden, mee varen met long en short posities geven de actievere beleggers, trader dan weer mooie kansen. Wie het rustigere en zekerder wil doen… Lees verder »

Wildfire
Gast
Wildfire

Zou een zeiler die voor de wind vaart (de wind in de rug) zijn aanpak gaan veranderen vóórdat de wind van richting verandert? Neen, hij blijft de koers houden tot de omstandigheden wijzigen. Dan pas zal hij zijn aanpak veranderen. Een ervaren zeiler herkent wellicht de aanloop naar die gewijzigde omstandigheden terwijl die info aan de beginneling voorbijgaat. Hij herkent de veranderde wolkenformaties en golven, of hij merkt dat de kracht van de wind afneemt. Dan zal hij alerter moeten worden. Een beginnende zeiler doet er goed aan om zijn kennis en zijn (beperkte) ervaring constant te toetsen aan de… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Rustig blijven verder sparen in de mixer…dus defensief gaan en pas offensief na de crash

Tom
Gast
Tom

Ja de fameuze glazen bol… 🙂 Wat duidelijk is, is dat dit winstfeestje op de beurs niet kan blijven duren. Alleen gaan we niet kunnen voorspellen wanneer de boel in elkaar zal klinken. Zo lang de GOGI ‘Spread’ aangeeft blijf ik instappen. En als de onvermijdelijke crash er komt zal ik dit aangrijpen om extra in te leggen (GOGI+), mijn break-even-point zoveel mogelijk naar beneden te trekken en hopelijk terug op de rug van de volgende stier te kruipen. Ook al is het psychologisch niet altijd gemakkelijk, ik ga proberen om de volgende crash of serieuze correctie méér te zien… Lees verder »

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Ik kies veel zorgvuldiger.
Hoge K/W’s zonder agressief groeipotentieel laat ik links liggen.
Beginnende bedrijven die voor een doorbraak (of failure) staan durf ik nu wel kopen. Biotech, 3D printing, en binnenkort misschien blockchain krijgen een plaats in mijn portfolio.

Ook blijf ik wat papieren vastgoed aanhouden zoals WDP Cofinimmo ed.

mathias
Gast
mathias

Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren 🙂

Maar als je de beursgrafiek nog wat verder uitzoomt dan lijkt het wel alsof de stijging steeds sneller gaat, weliswaar met waarschijnlijk onvermijdelijke serieuze dips tussendoor.
Op zich niet abnormaal als je kijkt naar hoe snel maatschappij&technologie evolueert.

Aan de andere kant zit ik zelf wel wat wachten op een stijging van de rentes (tot boven de gemiddelde inflatie) om terug wat termijnrekeningen te openen.
Als er nog mensen hetzelfde idee hebben dan zou dit wel een afremmende werking kunnen hebben op de beurs.

© 2012 - 2019 MijnKapitaal.be