About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

30
Reageer op dit artikel

avatar
8 Comment threads
22 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Al Fonds (Marc Person)Robokat (Carl De Ridder)costaadejeAl FondsAnn Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
costaadeje
Gast
costaadeje

In de recente gogi-cijfers noteert Carmignac Sécurité met een “spread”. Aangezien je minstens 1700 euro moet aankopen van dit fonds bij Medirect, is het dan verstandig om deze aankoop nuin 1 keer te doen rekening houdend met de 1% instapkosten?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

C.S. is momenteel eigenlijk een geldmarktfonds dat nauwelijks nog van zijn plaats komt. Gespreide instap biedt hier weinig meerwaarde.

De opportuniteitsvraag is eerder of het nog zin heeft ergens 1% instapkosten te betalen zonder vooruitzicht op redelijke rendementen in de voorzienbare toekomst?

Ann
Gast
Ann

Ik heb het fonds Robeco Lux-O-Rente, maar sta op een paar dagen tijd op een verlies van bijna 5%.
Is het nog interessant om dit fonds aan te houden (of obligatiefondsen in het algemeen) met de ontwikkelingen van de laatste weken ? of toch maar beter verkopen ?

phil2
Gast
phil2

Idealiter zou men moeten opteren, bij GOGI = “allow”, voor de distributievariante (met klein couponrendement) voor dergelijke fondsen, maar ik weet niet of ze bestaan voor deze fondsen ?

Benny
Gast
Benny

als ik de Flexer ontleed merk ik 3 mix fondsen op, dus 3 van de 8 bezitten obligaties. is dit niet te veel i.v.m de voorruitzichten van de obligatiemarkt?
ik probeer zoveel mogelijk te begrijpen om een goede portefuille te maken

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Mixfondsen hebben inderdaad obligaties in portefeuille en ook die beheerders moeten kiezen tussen het nemen van meer risico’s of tevreden zijn met een lagere opbrengst dan vroeger. Een mixfonds moet je zien alsof je je geld deponeert bij een vermogensbeheerder. Die moet maar tijdig de nodige maatregelen nemen om accidenten te vermijden, daar moet jij niet mee bezig zijn.

Net zoals de vermogensbeheerder heeft een mixfondsbeheerder dus meer mogelijkheden om uit te wijken. Een obligatiefondsbeheerder heeft weinig bewegingsruimte, hij moet in obligaties beleggen.

Benny
Gast
Benny

@Robokat

gaat dit voor alle obligaties zijn, of meer voor staats obligaties en minder voor obligaties van bedrijven

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Als je nu ziet dat Cofinimmo deze week converteerbare obligaties uitgaf aan 0,1875% en dat die binnen enkele uren uitverkocht waren. Dan weet je wel dat ook bedrijfsobligaties niet ontsnappen aan de lage rentestanden.

costaadeje
Gast
costaadeje

Maw geen kapitaalsgarantie ondanks de jaarlijks stijgende koersen van die 2 fondsen (t.t.z. Carmignac Sécurité en Robeco-Lux-o)? Een ander alternatief voor een spaarboek bestaat dus gewoonweg niet volgens jou?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De ‘risicovrije’ rente (Libor 1 month) is momenteel -0,37%. Ja, er staat een minteken voor! Dit betekent dat alle rentes > 0 een zeker risico met zich dragen en hoe hoger het rendement, hoe hoger dat risico.

Een belegging waar je op ieder ogenblik kan uitstappen zonder kans op verlies, zoals cash of spaarboekje, dat bestaat momenteel inderdaad niet.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Ik wil onze lezers toch even een tegenstem laten horen, voor ze naar de bank hollen. De historische rendementen die je uit de screening haalt, zijn voor obligatiefondsen weinig relevant voor de prestaties van de komende jaren. De obligatiemarkten zijn immers totaal ontwricht en de hoge rendementen uit het verleden zijn absoluut niet meer haalbaar. Zo’n fondsbeheerder brengt natuurlijk een mooi verhaal hoe hij toch nog deftige rendementen zal halen. Hij moet zijn product verkopen en ik heb nog nooit een fondsbeheerder weten zeggen dat zijn product niet koopwaardig was. Toch kan hij niet ontsnappen aan de economische wetten: ofwel… Lees verder »

hagi
Gast
hagi

Is dit de reden waarom rouvier het momenteel ook n heel pak minder doet?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Ja, Rouvier positioneert zich aan de voorzichtige kant en kiest dus om het risico niet te verhogen. Uiteindelijk is het momenteel bijna een cash fonds geworden.

Luc
Gast
Luc

Inderdaad Robokat, ik sluit mij volledig aan met je tegenstem. Weer een schitterend artikel.

Jos F.
Gast
Jos F.

Zoals altijd ook nu weer een prima artikel. Bedankt!

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be