About the author

HKDS

In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.

Related Articles

18
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
15 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
platinLucAl Fonds (Marc Person)HKDSGunther Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Gunther
Gast
Gunther

Kan je water zomaar vergelijken met de bank- of telecomsector? Water is, lijkt mij, toch een geval apart. Er is wel degelijk oprukkende waterschaarste, dalend grondwaterpeil, opwarming van de aarde. Dit in combinatie met een stijgende bevolking, meerverbruik door landbouw en industrie, infrastructuur die in het Westen aan vervanging toe is en in heel wat landen nog onbestaande is… Het lijkt het me toch een zekerheid dat de problemen niet kleiner gaan worden en dat hier bedrijven geld gaan verdienen. Bekijk de stijging van jouw waterfactuur maar eens en je weet genoeg. In een fonds zitten ook erg vaak bedrijven… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Het verhaal rond die themafondsen is prachtig. De marketingmensen kunnen zich daarmee volledig laten gaan en pakken jou in met dat verhaal. Een antwoord op “wanneer” krijg je echter niet.
Maar net zoals het bijna onmogelijk is om als gewone belegger de juiste regio te kiezen (Europa, VS, Em.Mkts…), is het nog veel moeilijker het juiste thema eruit te pikken. Dan komt ook nog de vraag: hoe bekijkt die fondsbeheerder het ?
Als je dan in het thema zit (bijv energie nu) waar de klappen vallen, dan kan die fondsbeheerder moeilijk beslissen om dan maar een ander thema aan te pakken.

Gunther
Gast
Gunther

Dat het een groter risico draagt dan een fonds dat makkelijk kan wisselen naar andere thema’s is logisch. Het antwoord op ‘wanneer’ lijkt me duidelijk: zitten we er niet midden in? In een gesprek van MK met Oosterwoud van RobecoSAM vond ik MK ook veel minder negatief staan tov themafondsen dan in bovenstaand artikel waar je eindigt met gebakken lucht. (https://www.mijnkapitaal.be/thema/algemeen/gesprek-martijn-oosterwoud-robecosam/) Vanwaar die ommekeer?

Doch ben ik me ervan bewust dat ik niet totaal ongevoelig ben voor het marketinggegeven en aandacht heb voor duurzaam beleggen (waar we toch ook onze verantwoordelijk in moeten dragen)

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Mixen we hier geen twee verschillende zaken door mekaar ?
Ik denk niet dat themafondsen ook per definitie duurzaam zijn ?
Bovendien is de pointe van het verhaal van mijn collega, dacht ik, nu net dat je niet moet gaan voor het mooie verhaal, maar voor het rendement. ESG of SRI is niet de trigger, maar verdient zeker wel aandacht.
Als ik de evolutie zie dan zullen de meeste fondsen op termijn duurzaam zijn.

platin
Gast
platin

Ja , de grootbanken moeten toch iets aanvangen met hun onwetende klanten
En dus lanceren ze thema fondsen waar ze instap kosten kunnen aanrekenen.
Wilt ge echt duurzaam beleggen dan zijn er alternatieven.
Men moet nu eenmaal keuze maken tussen opbrengst en duurzaam.
Al de rest zijn verkoop praatjes.
Een duurzaam iets is bvb Alterfin.
Maar zal wel om meer opbrengst i.p.v duurzaam gaan me dunkt.

Luc
Gast
Luc

Een jaar geleden denk ik dat Alterfin ver aan de rand van het faillissement stond!! Slecht beheerde portefeuille van leningen, veel wanbetaling. Laat het nu nog microkredieten zijn, als er heel veel niet terugbetaald worden zit je ook met een groot probleem. Gelukkig zijn er niet veel mensen goed op de hoogte, en kon men extra vers geld aantrekken. Hopelijk is het beheer ook verbeterd, want anders is het uitstel van executie. Hopelijk komen de beleggers achteraf niet klagen dat ze niet wisten dat ze aandelen kochten maar dat ze meenden waardevast te beleggen, laat ons zeggen… een soort spaarboek… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Dat fonds van Pictet is nog zo jong (20 09 2016) dat je dat alleen maar kan beoordelen op de mooie praatjes van de beheerder. Een pure gok.

Luc
Gast
Luc

Je kan ook kijken naar de prestaties sinds de oprichting en dat zal niet zo mis zijn.

Maar waarom zo negatief ? “Mooie praatjes”?? “Pure gok”??? Dat begrijp ik toch niet goed.

In het leven moet je soms eens durven hé? Meespringen op een nieuwe trein… waarom niet?

Beleggers in Pictet Digital en zeker ook in Pictet Robotics zijn naar mijn mening absoluut niet bedrogen.

Ook “klassieker” fondsen van hen hebben ons al blij gemaakt, vb. de Pictet Timber.

Enig vertrouwen in een huis met goede reputatie mag er toch ook zijn??

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik ga zelf geen conclusies meer trekken en jou een aantal vragen stellen: a) Volgens Morningstar hebben zowat 90% van de fondsen geen meerwaarde: in de fondsenzoeker van M* vind ik 435 in BE geregistreerde fondsen. Allemaal goeie (van een huis van vertrouwen) ? b) Hoe noem jij een investering in een fonds dat nog geen trackrecord heeft, waarvan je ook geen valabele ratio’s kan berekenen, onmogelijk te screenen… ? Om af te sluiten een anekdote hier op MijnKapitaal: Een jaar of drie geleden publiceerde ik een lijstje van fondsen in zwaar weer met een flinke achterstand. Enkele dagen geleden… Lees verder »

Luc
Gast
Luc

Het is niet zo dat ik jou over heel de lijn ongelijk geef hé. Maar Morningstar heeft, bij mijn weten, de wijsheid ook niet in pacht. Wat betreft Pictet… Ik heb een aantal fondsen van dat “huis” waar ik bijzonder tevreden over ben. Aan het vermelde lijstje kan ik de Pictet Security nog toevoegen. Ga maar eens na wat die fondsen allemaal gepresteerd hebben de laatste jaren. Nu, als ik van al die Pictet fondsen tevreden ben dan heb ik de indruk dat als zij met iets nieuws afkomen, en wanneer ik dat dan ook nog inhoudelijk enz. OK vind… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Als ik nog een laatste ding mag zeggen over cijfers uit het verleden: Waarschijnlijk klopt dat gezegde 100% als het over aandelen gaat. In een boek over fondsen las ik dit weekend nog dat je met een fonds in feite de vakkennis van een fondsbeheerder koopt. Als er dan iemand opmerkt (en die opmerking krijg ik maar al te vaak) dat het verleden niets zegt over de toekomst, dan stel ik die persoon de laatste tijd 2 vragen: 1° Waarom heb jij dan zo je best gedaan om af te studeren met een mooie score op je diploma ? 2°… Lees verder »

Luc
Gast
Luc

Hoe dikwijls denk je niet dat we ontevreden zijn over een aangeworven sollicitant, die nochtans beschikt over het principieel vereiste diploma, en die het goed kon zeggen (verhalen over praktische ervaring enz.) tot hij op de werkvloer staat?

En de tijd dat er nog gekeken werd naar kostuum/das/mantelpakje is al lang achter ons hoor.

Of een leuk snoetje (enz.) doorslag geeft… is voer voor psychologen. DAAR gaan we ons toch niet aan wagen!?

Luc
Gast
Luc

Wel… we zijn wel heel ver afgedwaald. Eigenlijk reageerde ik vooral op het feit dat ALTERFIN als goed alternatief naar voor geschoven werd.

Wat denk je daar over, Al Fonds ?
Zou jij een thematische fonds vlug verkopen moest je er één in port. hebben, en aandelen van de coöperatie Alterfin een beter keuze vinden??

platin
Gast
platin

Heb Alterfin nooit als alternatief naar voor geschoven.
Wel punt gemaakt voor wat men zou kiezen , opbrengst of duurzaam beleggen.
Ecopower , Wase wind kunnen ook duurzame beleggingen zijn.
Energie van eigen bodem , helaas met die kleine dividenden volgens sommigen te min.
Dus ze kiezen voor iets wat plots mooi oogt van de plastrons duurzaam beleggen.
Mooie verpakking op zijn best.

herman
Gast
herman

iedereen zit te vissen in dezelfde vijver waardoor de weinige vissen steeds duurder wordt.
Maar daarnaast is er een oceaan waar een hoop vissen vrij rondzwemmen.
Vertaald
Men moet wat meer kijken naar fondsen of beheerders die investeren (actief beleggen) in gewone (niet beurs genoteerde ) bedrijven.
Het is een beetje zoals de Bel20.
Het is juist alsof er maar 20 topbedrijven zijn in Belgiê, maar men vergeet de duizenden goede bedrijven die niet op de beurs zitten.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ooit werd me door de marketingafdeling gevraagd een fonds te zoeken dat “belegt in” drinkwater. Daar werd dan een folder voor gemaakt met mooie foto’s en een heel verhaal over mogelijke tekorten in de toekomst en mogelijke winsten voor de belegger.
Dat ging dan naar de FSMA ter goedkeuring…
Na enkele dagen hun reactie: “Kan je dat bewijzen ?”
Idem dito voor nog 2 andere thema’s.

Luc
Gast
Luc

Tja, diegene die uiteindelijk het laatste glas drinkbaar water zal uitdrinken, zal misschien wel beschikken over het geld van alle andere vooroverledenen, maar helaas… na korte tijd zal ook hij/zij er het bijltje bij neer leggen, daarbij allicht nog eens denkend aan of kijkend naar zijn hoop geld.

© 2012 - 2019 MijnKapitaal.be