About the author

HKDS

In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gunther
Gunther
3 jaren geleden

Kan je water zomaar vergelijken met de bank- of telecomsector? Water is, lijkt mij, toch een geval apart. Er is wel degelijk oprukkende waterschaarste, dalend grondwaterpeil, opwarming van de aarde. Dit in combinatie met een stijgende bevolking, meerverbruik door landbouw en industrie, infrastructuur die in het Westen aan vervanging toe is en in heel wat landen nog onbestaande is… Het lijkt het me toch een zekerheid dat de problemen niet kleiner gaan worden en dat hier bedrijven geld gaan verdienen. Bekijk de stijging van jouw waterfactuur maar eens en je weet genoeg. In een fonds zitten ook erg vaak bedrijven die niet enkel toegespitst zijn in water maar evengoed bezig zijn met tandverzorging, voeding, biotechnologie, DNA-onderzoek…. het is dus toch heel wat ruimer. Alleen het feit dat analisten nu ineens iedereen naar waterfondsen probeert te duwen doet me vermoeden dat deze momenteel (veel) te hoog staan, gelukkig is mijn beleggingshorizon nog ruim voldoende om een correctie op te vangen.

Al Fonds (Marc Person)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Gunther

Het verhaal rond die themafondsen is prachtig. De marketingmensen kunnen zich daarmee volledig laten gaan en pakken jou in met dat verhaal. Een antwoord op “wanneer” krijg je echter niet.
Maar net zoals het bijna onmogelijk is om als gewone belegger de juiste regio te kiezen (Europa, VS, Em.Mkts…), is het nog veel moeilijker het juiste thema eruit te pikken. Dan komt ook nog de vraag: hoe bekijkt die fondsbeheerder het ?
Als je dan in het thema zit (bijv energie nu) waar de klappen vallen, dan kan die fondsbeheerder moeilijk beslissen om dan maar een ander thema aan te pakken.

Gunther
Gunther
3 jaren geleden

Dat het een groter risico draagt dan een fonds dat makkelijk kan wisselen naar andere thema’s is logisch. Het antwoord op ‘wanneer’ lijkt me duidelijk: zitten we er niet midden in? In een gesprek van MK met Oosterwoud van RobecoSAM vond ik MK ook veel minder negatief staan tov themafondsen dan in bovenstaand artikel waar je eindigt met gebakken lucht. (https://www.mijnkapitaal.be/thema/algemeen/gesprek-martijn-oosterwoud-robecosam/) Vanwaar die ommekeer?

Doch ben ik me ervan bewust dat ik niet totaal ongevoelig ben voor het marketinggegeven en aandacht heb voor duurzaam beleggen (waar we toch ook onze verantwoordelijk in moeten dragen)

Al Fonds (Marc Person)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Gunther

Mixen we hier geen twee verschillende zaken door mekaar ?
Ik denk niet dat themafondsen ook per definitie duurzaam zijn ?
Bovendien is de pointe van het verhaal van mijn collega, dacht ik, nu net dat je niet moet gaan voor het mooie verhaal, maar voor het rendement. ESG of SRI is niet de trigger, maar verdient zeker wel aandacht.
Als ik de evolutie zie dan zullen de meeste fondsen op termijn duurzaam zijn.

platin
platin
3 jaren geleden
Antwoord aan  Gunther

Ja , de grootbanken moeten toch iets aanvangen met hun onwetende klanten
En dus lanceren ze thema fondsen waar ze instap kosten kunnen aanrekenen.
Wilt ge echt duurzaam beleggen dan zijn er alternatieven.
Men moet nu eenmaal keuze maken tussen opbrengst en duurzaam.
Al de rest zijn verkoop praatjes.
Een duurzaam iets is bvb Alterfin.
Maar zal wel om meer opbrengst i.p.v duurzaam gaan me dunkt.

Luc
Luc
3 jaren geleden
Antwoord aan  platin

Een jaar geleden denk ik dat Alterfin ver aan de rand van het faillissement stond!! Slecht beheerde portefeuille van leningen, veel wanbetaling. Laat het nu nog microkredieten zijn, als er heel veel niet terugbetaald worden zit je ook met een groot probleem.
Gelukkig zijn er niet veel mensen goed op de hoogte, en kon men extra vers geld aantrekken. Hopelijk is het beheer ook verbeterd, want anders is het uitstel van executie.
Hopelijk komen de beleggers achteraf niet klagen dat ze niet wisten dat ze aandelen kochten maar dat ze meenden waardevast te beleggen, laat ons zeggen… een soort spaarboek met een normale rente van…. 6% zeker??

Ik vind Alterfin maar een eigenaardig voorbeeld van “geldig alternatief” voor themafondsen. Ik zou dan nog eerder zeggen: “spreid je inlage die je zou doen in één themafonds over vijf themafondsen”. Een veel beter voorbeeld vind ik dan de themafondsen van Pictet, en daar is er één fonds die de andere fondsen samenvat, nl .de Pictet Global Thematic Opportunities. In dat fonds bundelen de beheerders de thema’s waar zij zelf het beste van verwachten op de moment.

Al Fonds (Marc Person)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Luc

Dat fonds van Pictet is nog zo jong (20 09 2016) dat je dat alleen maar kan beoordelen op de mooie praatjes van de beheerder. Een pure gok.

Luc
Luc
3 jaren geleden

Je kan ook kijken naar de prestaties sinds de oprichting en dat zal niet zo mis zijn.

Maar waarom zo negatief ? “Mooie praatjes”?? “Pure gok”??? Dat begrijp ik toch niet goed.

In het leven moet je soms eens durven hé? Meespringen op een nieuwe trein… waarom niet?

Beleggers in Pictet Digital en zeker ook in Pictet Robotics zijn naar mijn mening absoluut niet bedrogen.

Ook “klassieker” fondsen van hen hebben ons al blij gemaakt, vb. de Pictet Timber.

Enig vertrouwen in een huis met goede reputatie mag er toch ook zijn??

Al Fonds (Marc Person)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Luc

Ik ga zelf geen conclusies meer trekken en jou een aantal vragen stellen:
a) Volgens Morningstar hebben zowat 90% van de fondsen geen meerwaarde: in de fondsenzoeker van M* vind ik 435 in BE geregistreerde fondsen. Allemaal goeie (van een huis van vertrouwen) ?
b) Hoe noem jij een investering in een fonds dat nog geen trackrecord heeft, waarvan je ook geen valabele ratio’s kan berekenen, onmogelijk te screenen… ?
Om af te sluiten een anekdote hier op MijnKapitaal: Een jaar of drie geleden publiceerde ik een lijstje van fondsen in zwaar weer met een flinke achterstand. Enkele dagen geleden vroeg een lezer om zo nog eens een (uptodate) lijstje te maken. Ik vroeg de reden. Onze lezer: “uit dat lijstje pikte ik een Japans fonds uit en dat verdubbelde na 3 jaar”
Na die fikse stijging lees ik nu op een ander forum een verkoopspraatje: Nu is het de moment om in Japan te investeren ! Die titel wordt onderbouwd met het behaalde rendement van de laatste 3 jaar. Ik vrees dat die lezers te laat gaan komen.

Luc
Luc
3 jaren geleden

Het is niet zo dat ik jou over heel de lijn ongelijk geef hé.

Maar Morningstar heeft, bij mijn weten, de wijsheid ook niet in pacht.

Wat betreft Pictet… Ik heb een aantal fondsen van dat “huis” waar ik bijzonder tevreden over ben. Aan het vermelde lijstje kan ik de Pictet Security nog toevoegen. Ga maar eens na wat die fondsen allemaal gepresteerd hebben de laatste jaren.

Nu, als ik van al die Pictet fondsen tevreden ben dan heb ik de indruk dat als zij met iets nieuws afkomen, en wanneer ik dat dan ook nog inhoudelijk enz. OK vind (afweging past het in mijn profiel of portefeuille), dat ik gerust mag instappen, zelfs al is dat iets compleet nieuws, dus zonder die bewezen track record (waarvan je ook niet zeker bent dat die zich zal verderzetten op dezelfde wijze).

Ik weet ook dat banken als Fortis en KBC (en ga maar verder in die categorie) jarenlang fondsen hebben “gescheten”, bij manier van spreken, dat het niet mooi is om zien. Ik weet ook dat je daar niet overal moet in stappen of trappen omdat KBC en Fortis toch wel een goede reputatie hebben. Je mag en moet kritisch blijven. Zonder twijfel.

Maar Pictet op dezelfde lijn stellen met die grootbank-fondsenschijters zou ik niet doen. En daar zit het voornaamste onderscheid.

En nog iets: we mogen elk onze mening hebben. Het is goed dat we hier een forum hebben waar we die duidelijk verschillende opinies eens mogen met mekaar afstemmen. Dus in die zin: bedankt voor de reacties !

Al Fonds (Marc Person)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Luc

Als ik nog een laatste ding mag zeggen over cijfers uit het verleden:
Waarschijnlijk klopt dat gezegde 100% als het over aandelen gaat. In een boek over fondsen las ik dit weekend nog dat je met een fonds in feite de vakkennis van een fondsbeheerder koopt.
Als er dan iemand opmerkt (en die opmerking krijg ik maar al te vaak) dat het verleden niets zegt over de toekomst, dan stel ik die persoon de laatste tijd 2 vragen:
1° Waarom heb jij dan zo je best gedaan om af te studeren met een mooie score op je diploma ?
2° Hebben ze jou aangeworven op basis van de kleur van je haar, je leuk gezicht of de maat van je schoenen ? Of was het toch op basis van diploma en of ervaring ?

Luc
Luc
3 jaren geleden

Hoe dikwijls denk je niet dat we ontevreden zijn over een aangeworven sollicitant, die nochtans beschikt over het principieel vereiste diploma, en die het goed kon zeggen (verhalen over praktische ervaring enz.) tot hij op de werkvloer staat?

En de tijd dat er nog gekeken werd naar kostuum/das/mantelpakje is al lang achter ons hoor.

Of een leuk snoetje (enz.) doorslag geeft… is voer voor psychologen. DAAR gaan we ons toch niet aan wagen!?

Luc
Luc
3 jaren geleden
Antwoord aan  Luc

Wel… we zijn wel heel ver afgedwaald. Eigenlijk reageerde ik vooral op het feit dat ALTERFIN als goed alternatief naar voor geschoven werd.

Wat denk je daar over, Al Fonds ?
Zou jij een thematische fonds vlug verkopen moest je er één in port. hebben, en aandelen van de coöperatie Alterfin een beter keuze vinden??

platin
platin
3 jaren geleden
Antwoord aan  Luc

Heb Alterfin nooit als alternatief naar voor geschoven.
Wel punt gemaakt voor wat men zou kiezen , opbrengst of duurzaam beleggen.
Ecopower , Wase wind kunnen ook duurzame beleggingen zijn.
Energie van eigen bodem , helaas met die kleine dividenden volgens sommigen te min.
Dus ze kiezen voor iets wat plots mooi oogt van de plastrons duurzaam beleggen.
Mooie verpakking op zijn best.

herman
herman
3 jaren geleden

iedereen zit te vissen in dezelfde vijver waardoor de weinige vissen steeds duurder wordt.
Maar daarnaast is er een oceaan waar een hoop vissen vrij rondzwemmen.
Vertaald
Men moet wat meer kijken naar fondsen of beheerders die investeren (actief beleggen) in gewone (niet beurs genoteerde ) bedrijven.
Het is een beetje zoals de Bel20.
Het is juist alsof er maar 20 topbedrijven zijn in Belgiê, maar men vergeet de duizenden goede bedrijven die niet op de beurs zitten.

Al Fonds (Marc Person)
3 jaren geleden

Ooit werd me door de marketingafdeling gevraagd een fonds te zoeken dat “belegt in” drinkwater. Daar werd dan een folder voor gemaakt met mooie foto’s en een heel verhaal over mogelijke tekorten in de toekomst en mogelijke winsten voor de belegger.
Dat ging dan naar de FSMA ter goedkeuring…
Na enkele dagen hun reactie: “Kan je dat bewijzen ?”
Idem dito voor nog 2 andere thema’s.

Luc
Luc
3 jaren geleden

Tja, diegene die uiteindelijk het laatste glas drinkbaar water zal uitdrinken, zal misschien wel beschikken over het geld van alle andere vooroverledenen, maar helaas… na korte tijd zal ook hij/zij er het bijltje bij neer leggen, daarbij allicht nog eens denkend aan of kijkend naar zijn hoop geld.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

18
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x