About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

40
Reageer op dit artikel

avatar
6 Comment threads
34 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
CostaadejeReubenRobokat (Carl De Ridder)Al Fonds (Marc Person)Zeepbel Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Ronny
Gast
Ronny

Is er al een backtesting gebeurt met welke verhouding er nu best ingestapt kan worden (gogi+) met de invoering van de inverse gogi? Of hoe vaak zijn de verschillende portefeuilles bvb de afgelopen 10 jaar onder deze drempel gezakt?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Alhoewel dat een gigantisch werk betekent, heb ik toch eventjes geprobeerd. Echter de laatste 10 jaar zie ik niet zitten: om de mediaan van de laatste 120 jaarresultaten per halve maand te kunnen berekenen, dien je 6 jaar terug in de tijd te gaan. Er zijn er heel wat waar zulke cijfers nu eenmaal niet bestaan. Ik ben er voor C.P. snel in geslaagd om beginnen te rekenen vanaf 2014 (plus 6 jaar is 2008): dan ging de score onder de inverse mediaan vanaf 16/01/2016 tot en met 16/07/2016 en nu vanaf 1/08/2018 tot… Om maar één voorbeeld te nemen:… Lees verder »

Ronny
Gast
Ronny

Voor zover ik mij kan herinneren zou er met de inverse gogi dan voor de mixer (ongeveer -4%) de afgelopen 3 jaar slechts 1 instapperiode geweest zijn. Eerste maanden 2016. Dan zouden we nu met een grote hoeveelheid cash zitten, Vandaar mijn vraag.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Als je de inverse GOGI zou gebruiken om aan te geven wanneer je kan storten, dan zou je bij SPREAD wel met grotere bedragen kunnen werken. Anders ga je na verloop van tijd nog maar weinig gespaard hebben. Daarom ook dat wij al herhaaldelijk aangegeven hebben, dat die inverse GOGI iets van tijdelijke aard is. Eéns de vooruitzichten weer beter, schakelen we terug om naar de bekende GOGI. Je zal dan echter ook niet zo’n grote verliezen kunnen opstapelen. Het is meer iets voor de mensen die aangeven te wachten op een grote correctie. Of voor renteniers die eigenlijk niet… Lees verder »

Zeepbel
Gast
Zeepbel

Is het wel zo verstandig om je beleggingsstrategie aan te passen aan wat wordt verwacht en dus gezegd/geschreven in media, door analisten, enz.?? Om dit met een recent voorbeeld te illustrereren, dient men enkel maar eventjes terug kijken naar wat de heersende consensus was in de voorspellingen bij het begin van dit jaar: toen werd in alle kranten door dit soort personen aangekondigd dat 2018 een uitstekend jaar voor aandelen zou worden. Welke gronden zijn er (behoudens het feit dat de huidige stierenmarkt reeds lang aanhoudt) om aan te nemen dat hun actuele consensus over het einde van de economische… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ook de grafieken die we zelf maken, geven aan dat de rendementen naar weinig tot niks evolueren. Dat kon je duidelijk zien in het artikel “met weinig woorden”.

Je kan natuurlijk alles over boord gooien en elke maand systematisch doorsparen. Heb je echter daar al bewijzen van gezien dat het werkt ?
Of kan jij een systeem suggereren dat het beter doet ?

costaadeje
Gast
costaadeje

Is het mogelijk om ook die inverse GOGI altijd aan te geven, ook al stappen jullie terug over naar de “normale” GOGI bij betere vooruitzichten? Zoals vorige week gezegd, zou ik graag inspelen op correcties. Maar misschien is mijn vraag stom in die zin dat ik ervan kan uitgaan dat wanneer er overgestapt wordt naar de “normale” GOGI het dan zeker geen correctiemoment is?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Met dat idee zit ik al een paar dagen te spelen. Ik vrees alleen dat ik dan de deur open zet voor vergissingen en… vele opmerkingen dat de Franky-matic niet meer werkt.

costaadeje
Gast
costaadeje

Om alle vergissingen de wereld uit te helpen, even nog volgende vraag: bij de inverse GOGI is het niet ideaal om nu in de mixer, flexer, flexer dynamic te stappen, maar is het wel ideaal om in aparte fondsen van de mixer, flexer, flexer dynamic te stappen op voorwaarde dat die een SPREAD bij deze inverse GOGI krijgen? Klopt mijn redenering? Wanneer er terug overgestapt wordt naar de “normale” GOGI, is de correctiefase voorbij en kunnen we terug normaal instappen in eventueel de mixer, flexer, flexer dynamic (afhankelijk natuurlijk van wat de “normale” GOGI aangeeft – een STOP of een… Lees verder »

costaadeje
Gast
costaadeje

Mijn bedoeling is te komen tot een manier van beleggen waarbij je enkel nog zou instappen bij (grote) correcties en niet meer bij de “normale” gogi om later ontgoochelingen te voorkomen (ik zou dit ook op de mixer willen toepassen uiteraard). Het is inderdaad niet de bedoeling om nu een mixer op te starten als er een stop geldt, dan zou ik vorige week niet verkocht hebben. Bedoeling is wel verder te sparen in het keyplan van mijn zoontje in individuele fondsen van de mixer als er een SPREAD geldt (Carmignac Patrimoine verkoop ik trouwens ook voor hem wegens te… Lees verder »

Reuben
Gast
Reuben

Beleggen in aandelen (en dus ook mixfondsen – die aandelen bevatten) is toch enkel voor zij die beleggen op lange termijn?
Zij de beleggen op kortere termijn doen er toch nooit goed aan om aandelen te bezitten?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

In de artikels die het idee Mixer uitleggen, kan je lezen dat je een beleggingshorizon nodig hebt van minstens 5 jaar. Voor de Flexer is dat zelfs nog langer.
Als je je centen maar 1 jaar of minder kan beleggen, dan is het kopen van aandelen erg risicovol.
Maar er is een verschil tussen er op elk moment aankunnen en ze binnen een jaar nodig hebben.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Twee zaken wil ik daarop antwoorden: a) Zit in de mixer niet te kijken op één fonds. Het zou normaal een samenstelling dienen te zijn van zo’n 10 fondsen. Als dan zo één fonds erg daalt ( CP -9,85%) dan heeft dat maar als resultaat in het geheel: -0,95%. Normaal gezien zou je voor zoiets niet reageren. b) Vorige week zat ik bij een geneesheer-specialist die ook chirurg is: zijn contactpersoon bij de bank was ook een fervent verdediger van blijven doorsparen en kopen aan de gemiddelde prijs. Ik maakte de vergelijking van het beleggen met iemand die bij hem… Lees verder »

Costaadeje
Gast
Costaadeje

Ik ben inderdaad van plan om aan de zijlijn te blijven wat de ganse mixer betreft. Daarom heb ik ook verkocht omdat ik moeilijk zou omgaan met een verder verlies van mijn mixer die ik over een periode van 3 jaar zorgvuldig had uitgebouwd. Beter mijn winst vastklikken dan met een verder verlies geconfronteerd te worden. Aangezien het keyplan de enige manier is om zonder kosten voor een laag bedrag maandelijks te beleggen voor mijn zoon,is het de bedoeling om een zelfgemaakte portefeuille uit te bouwen op basis van 4 fondsen uit de mixer, met name Ethna, dnca invest en… Lees verder »

Reuben
Gast
Reuben

Dat begrijp ik niet goed.
Tijdens de goede tijden belegde je in de Mixer die minder rendement geeft maar die je zou moeten beschermen in slechte tijden. Nu dat er misschien slechtere tijden aankomen verkoop je de Mixer?
Wanneer heb je verkocht? Wanneer heb je verkocht? Eind September : de piek na de zomer? Of pas later toen de Mixer reeds gezakt was.

Costaadeje
Gast
Costaadeje

Nee vorige week verkocht met kleine winst. In het verleden heb ik me voor het kopen gebaseerd op de normale Gogi. Aangezien de komende jaren weinig rendement wordt verwacht, heb ik nu mijn winst vastgeklikt. Ik overweeg een nieuwe opstart vanaf een zeer grote correctie. Ik speel maw nu op veilig om later veel lager te kunnen instappen. Voorlopig blijf ik met mijn cash op een spaarrekening. Maar elk moet dit voor zichzelf uitmaken natuurlijk. En ik beschik ook nog niet over de jarenlange ervaring in beleggen zoals al fonds en Robokat wier portefeuille wellicht al tegen en grotere correctie… Lees verder »

Roger
Gast
Roger

Hello, het is me onduidelijk waar ik kan inschrijven voor de nieuwsbrief. Rechtsboven, juist onder de tekst : “Weetjes en Tips van MijnKapitaal.be in je mailbox?”
is een vak voor het mailadres waar die link werkt niet. Wat kan ik verder doen?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

helemaal naar de onderkant van de pagina scrollen en daar je emailadres opgeven…

Ronny
Gast
Ronny

Stel dat je via gogi+-instap 10k in een offensieve portefeuille (flexer of f-dynamic) geïnvesteerd hebt, en de winst bedraagt na een tijd 20%. Men verkoopt tijdens een stop deze winst (2k). En investeert dit bedrag opnieuw gespreid samen met het andere tijdens de volgende allow. Denken jullie niet dat je daardoor een nog hoger rendement haalt? Het kan zijn dat je soms duurder moet terug aan kopen, maar gemiddeld gezien zou je op die 2k een hoger rendement moeten halen, denk ik.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Twee zaken die je daarbij in overweging dient te nemen:
1° De kosten die zo’n uit- en wederinstap met zich meebrengt.
2° Als er al meer rendement zou zijn: is dat dan voldoende meer om al dat werk (en mogelijk risico) te “vergoeden”.

Lockley
Gast
Lockley

Vergis ik mij maar als men een keuze maakt voor het nieuwe fixerfond vind ik deze fondsen niet terug in de vernieuwde GOGI lijst. Dus weet ik niet of STOP of SPREAD ook voor deze fondsen noodzakelijk zijn. Voor de rest weer een prima tool.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Die fondsen zijn in elke geval opgenomen in mijn bestand.
Als ze echter nog niet lang genoeg bestaan, dan komen ze niet tevoorschijn in de GOGI-lijst. Aan een NOSCORE heb je ook niks.

Ronny
Gast
Ronny

Allereerst nog eens een dikke proficiat voor al jullie geleverde werk op “MijnKapitaal.be”. Ik vroeg me af of de GOGI score optie, die in de Franky-Matic versie 1.9.3 zit nog steeds actueel is. (Ik denk van wel maar ben niet zeker) Ik heb dus de Franky-Matic 1.9.3 draaien en heb ik de laatste versie van de GOGI score in mijn c:\ staan omdat ik veronderstel dat je ze beiden nodig hebt. (De link in de Fraky-Matic gaat dus naar mijn C:\gogi.xls). Verder heb ik de voorbije tijd wat winst genomen op sommige fondsen met de bedoeling om daar terug nieuwe… Lees verder »

Peter
Gast
Peter

Nu kan ik niet meer volgen. Eerst zitten jullie herhaaldelijk te roepen dat allow/spread géén koopsignaal is en nu dus wel?

IllBeBack
Gast
IllBeBack

Zit er dan toch meer informatie verscholen in GOGI dan we dachten?

Laat het mij zo stellen: evaluaties dienen te gebeuren met correcte cijfers, over voldoende lange periodes en voor zoveel mogelijk fondsen.

Uit mijn ervaring blijkt dan duidelijk dat geen enkele strategie werkt voor alle fondsen. Erger zelfs: het resultaat is volledig random, zelfs voor fondsen van dezelfde categorie … .

Eigenlijk is dat ook logisch: de markt is nu eenmaal volledig onvoorspelbaar.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Wij leren graag van jou hoe jouw koop- of verkoopbeslissingen worden genomen ?
Ik vermoed dat het bij jou geen nattevingerwerk is of gooien met dobbelstenen ?

IllBeBack
Gast
IllBeBack

’t mag ook als een grappig zijn op deze website:

https://www.ft.com/content/abd15744-9793-11e2-b7ef-00144feabdc0

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Och, hebben ze dat beest nog maar eens opgevoerd. Zielig…
Als men met gezegden afkomt zoals “wereldwijd wordt er aangenomen dat”, dan stop ik met lezen.
Ooit deed men iemand de gifbeker drinken omdat die zei dat de zon en de maan niet deden wat zij dachten dat ze moesten doen. Ik zie nu nog mensen die de evolutietheorie van Darwin ontkennen…

IllBeBack
Gast
IllBeBack

Zelfs een grappige noot (door toch wel een heel serieus medium als de Financial Times) leidt tot gifbekers en Darwin. Merkwaardige verbanden.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be