Hoe kan je beleggen in goud? Op deze pagina geven we een overzicht hoe je hierin kan beleggen en welke soorten er zijn. Over Beleggen in Goud schreven we hier al een aantal artikels bijeen: Robokat onderzocht of goud een defensieve belegging is. Daarop bekeek HKDS goud vanuit een andere hoek.
Robokat besprak goudmijnfondsen als belegging en vroeg zich af of er een verband is tussen goud en inflatie.
Al Fonds verwoorde dan weer zijn visie in een artikel over de prijs van goud.
Voor zij die willen beleggen in goud lijsten we hier de mogelijkheden op.
Onder fysiek goud verstaat men het edelmetaal goud, zoals dat door goudmijnen ontgonnen wordt.
Beleggen in Goudstaven
Goudstaven kunnen in verschillende gewichten aangekocht worden bij banken en gespecialiseerde goudhuizen.
Aandachtspunten:
Beleggen in Gouden munten
Verschillende soorten gouden munten kunnen aangekocht worden via gespecialiseerde goudhuizen, soms ook via (groot)banken.
Beleggen in Goudprijs tracker
Een fysieke goud tracker koopt effectief gouden staven aan wanneer je de tracker aankoopt, en gaat goud weer verkopen wanneer tracker deelbewijzen verkocht worden. In welke kluis of kluizen de staven bewaard worden, staat in de bijhorende documentatie.
Papieren goud aankopen is de belofte van goud op papier gezet, een contract. Een goud tracker kan de prijs van goud schaduwen via dergelijke contracten. Er komt dan geen enkele gram edelmetaal aan te pas.
Beleggen in goud kent geen aandelen, maar beursgenoteerde goudontginners wel. Beleggen in goudmijnaandelen is zoals beleggen in andere beursgenoteerde bedrijven: de koers gaat op en af volgens de wet van vraag en aanbod op de beurs.
Er kan belegd worden in individuele aandelen, of in gespecialiseerde fondsen.
De winst van goudmijnbedrijven is direct gelinkt aan de prijs van het sleutelproduct dat ze verkopen: goud. Bij een stijgende goudprijs maken de mijnen meer winst en zullen hun noteringen over het algemeen stijgen. Het omgekeerde bij een dalende goudprijs.
In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Terecht staat hierboven dat goudmijnaandelen énorm specalatief zijn!
Als ik goud zou kopen, dan is dat eigenlijk om in geval van oorlog geen honger te lijden.
Met een gouden munt kan je dan nog een voorraadje brood, vlees of zoiets kopen. Met een goudstaaf van een kilo (is ook ineens ca 40k€!) wordt dat moeilijk. Voordeel aan munten is dat je die in dergelijke noodgevallen ook als betaalmiddel kan gebruiken. Met een papieren goudcertificaat gaan ze dan ook lachen denk ik.
goudmijnaandelenfondsen zijn nu even riskant als de technologiesector in 2003 (na de afslachting). goedkoop ivg met andere aandelen.
Dat snap ik niet. Kan je wat toelichten?
Die idee volg ik wel een beetje. Goudmijnaandelen kenden in januari hun bodem. Sindsdien zijn ze aan een sterke remonte begonnen. Dit alles is natuurlijk verbonden – zoals in het artikel staat – met de goudprijs die uit een dal klimt. Als het goud naar bedenen zou gaan, dan gaan deze mijnen ook naar beneden, alleen veel harder. Momenteel denk ik ook dat het eerder de andere kant op gaat. Ben ik zeker? neen, dat ben je nooit. Voor de lange termijn denk ik wel dat je met goud goed zit. Reden: de markten noteren aan hoge CAPE10 ratios, das nooit goed. Eén probleem, je weet niet wanneer de markten gaan corrigeren. Als het dan gebeurt, dan zit je goed met goud en vele malen goed met goudmijnaandeel,.
Let wel, het is een speculatieve belegging. Ik heb zelf goudmijn trackers endenk er toch over na om mijn initiële inleg uit de markt te halen.
in 2003 waren de technoaandelen van de Nasdaq zoals nu de goudmijnaandelen, tot 90 % afgeslacht. Hierdoor is ook het kaf van het koren gescheiden en blijven de sterkste over. Al Fonds merkte op dat Barclays niet positief is voor grondstoffen, waarschijnlijk hebben ze de hausse gemist. Nu op de tijd online Ph. Gijsels van BnP : stap in goud en uit aandelen. Goud vooruitzichten in meerdere scenario’s positief. Zelfs iemand van een bank die dit durft zeggen, proficiat !!
Een gouden munt of staafje is ook een mooi geschenk 😉
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be