About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

25
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
16 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Al Fonds (Marc Person)Robokat (Carl De Ridder)Janjempi25Peter Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jan
Gast
Jan

Hoe dichter bij het pensioen en later, hoe meer men belang hecht aan lagere variabiliteit, minder risico en vooral minimale negatieve correcties! Zo ook voor het type van pensioenfonds. In Testaankoop lees ik dat men best omschakelt van een dynamisch (pensioen)fonds naar een defensief fonds. Maar is een “defensief” fonds, waarbij het % obligaties meestal rond de 70% bedraagt, in de huidige marktomstandigheden minder riskant? Zowel de US en Europa stoppen of verminderen de massale opkoop van obligaties. De rente zal stijgen, traag of matig. Dat heeft reeds en zal onvermijdelijk een invloed hebben op het rendement van defensieve fondsen.… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik volg mijn collega Robokat heel de weg. Maar, als je dan toch de laatste jaren voor je pensioen wil omschakelen naar meer defensief en je vind Tak21 geen optie, dan zou ik hetvolgende adviseren. Koop met de volgende stortingen eenheden van een defensief pensioenfonds maar behoud zeker de eenheden van het meer dynamische die je voordien aangekocht hebt. Alles omzetten lijkt me geen goed idee. Wat velen vergeten: je bent niet verplicht op je 65ste om alle eenheden in één keer te verkopen. Als dat moment geen gunstig moment op de beurs zou zijn, dan verkoop je enkel de… Lees verder »

jempi25
Gast
jempi25

Dus als ik het goed heb >>>
Ben dus begonnen ik dacht dat ik 45 was en toen las ik nog niet op Mijn Kapitaal!
heb dus ook bang geen fonds gekozen toen!
In een pensioenspaarverzekering 1 keer per jaar storten?
Jaarlijks!
En best in het begin van het jaar?
En ook tot 65 jaar verder storten???? OF 64
thanks

Peter
Gast
Peter

Het lijkt dat jullie strategie gebaseerd is op het idee dat een belegger het risico moet vermijden als hij dichter bij het moment komt waar hij het geld nodig heeft. Dit is volkomen juist. Indien de belegger enkel pensioensparen heeft en geen andere beleggingen dan lijkt de bovenstaande strategie de enige mogelijke om zekerheid te hebben dat er geld zal zijn op de dag van het pensioen. Vele beleggers hebben nog beleggingen buiten hun pensioensparen, en beschouwen hun portefeuille als een geheel. Verandert jullie strategie in zulk geval? Kan/Moet zo’n belegger zijn verlaging van risico op een andere manier realizeren,… Lees verder »

rick
Gast
rick

hallo,
>Open tussen je 50ste en 54ste verjaardag zeker een pensioenspaarverzekering met lage instapkosten en doe exact één storting.
is het de bedoeling dat je dan v.a. 55e wel ieder jaar daarin stort?
als dat niet de bedoeling is en er in totaal maar 1 storting gedaan wordt, hoe kan dat een rendement opleveren waar je later wat aan hebt? je mag toch maar een beperkt bedrag storten…

Kristof
Gast
Kristof

Zeer interessant topic, gespreid over enkele artikels – en daarenboven duidelijk & helder gebracht. Waarvoor dank.

Misschien een domme vraag, maar waar ergens klasseren we het “Langetermijnsparen” ? Of is dit nu net nog iets anders?

Johan
Gast
Johan

Jullie schrijven: Open tussen je 50ste en 54ste verjaardag zeker een pensioenspaarverzekering met lage instapkosten en doe exact één storting. Ik dacht dat maandelijkse gespreide stortingen beter was om eventuele schommelingen op te vangen?

JGO
Gast
JGO

Heel intressant artikkel, welke kosten en taksen worden er aangerekend bij opnemem van pensioenspaarfonds of verzekering? Zijn er verschillen in kosten tussen aanbieders?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Bij de verkoop van pensioenspaarfondsen zijn er geen kosten.

LucF
Gast
LucF

Mijn idee was eerder vanaf 55 jaar te starten met stortingen in het defensief compartiment van mijn pensioenspaarfonds. Hetgeen in het dynamisch fonds al zit zou ik gewoon behouden, met de argumentatie die je ook aangeeft: “je ben niet verplicht het kapitaal op te nemen, je kan een goed moment afwachten”. Ik ga er van uit dat ik het gespaarde pensioenspaarkapitaal in feite niet nodig zal hebben. Belangrijk extra punt is ook nog dat je na de definitieve belasting nog verder kunt bijstorten met het fiscaal voordeel, terwijl je er achteraf niet meer op zult belast worden. Tenminste als de… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Je hoeft op je 65ste de gespaarde eenheden(pensioenfonds) niet op te nemen. Je kan wachten. Als het op de beurs niet het geschikt moment is om op te nemen, dan wacht je op betere tijden. Dan is de vraag of je op dat moment misschien een beetje aanvulling zou willen hebben. Daarvoor is die pensioenspaarverzekering de oplossing: die biedt geen risico en betaalt sowieso uit op je 65. Da’s jouw aanvulling die je zo de tijd geeft om op de rest te wachten. Als je op je 65 die aanvulling sowieso niet nodig hebt (omdat je nog andere appeltjes voor… Lees verder »

Hagi
Gast
Hagi

Neem aan dat wie een voldoende hoog pensioen heeft geen verzekerinmoet nemen?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Spaart die persoon nu ook niet ?
Iemand met een voldoende hoog pensioen, zal waarschijnlijk een voldoende hoog inkomen hebben. De fiscale winst kan dan wel interessant zijn.
Als je het letterlijk bedoelt: moeten moet niemand.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be