About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
stein
stein
5 jaren geleden

Excuseer voor de onduidelijkheid ik wou de 2 versies tegelijkertijd vernoemen. LU0439689042 is van de gewone versie Argenta Responsible Growth fonds (2009) LU0971097299 is van de defensieve versie. Die laatste ziet er inderdaad niet echt fraai uit 🙂

stein
stein
5 jaren geleden

Fantastisch. Het moet ergens beginnen. Prima idee.

Ik neem aan dat het Argenta Responsible Growth (Defensive) fonds (start in november 2009) binnenkort dan ook wel in aanmerking kan worden genomen in jullie screenings?

Succes

just
just
5 jaren geleden

En als de commentaar u niet bevalt, wordt hij gecensureerd. Zegt genoeg.

Just
Just
5 jaren geleden

Door helderzienden, zoals u zich voordoet, heb ik in het verleden al geld genoeg verloren. Voor dat geld heb ik tenslotte heel mijn leven gewerkt. Op grenzeloze naïviteit staat geen straf. Dus u doet maar. Ik doe echter niet mee. Maar uw zogenaamd “advies” is voor mij waardeloos. En (@loeki) als ik geld verlies voel ik mij daar helemaal NIET goed bij. Ik ben Robin Hood niet

Just
Just
5 jaren geleden

Wat een tendentieuze vooringenomen bullshit en dat op deze site. Mijn beleggingen moeten geld opbrengen. Daar gaat beleggen over, niet over gemoraliseer (en dan nog volledig ten onrechte). Dan moet je een andere job kiezen. Punt. Ik schrijf mij nu hier uit.

Francois
Francois
5 jaren geleden

Goed artikel, hoor, Al Fonds, de tijd dat duurzaam synoniem was aan geitenwollen sokken zijn we wel voorbij, zelfs in oliestaat Texas schakelt om naar zonnepanelen.

Er is veel wetenschappelijk bewijs dat financieel rendement en maatschappelijk rendement hand in hand gaan.

Hier een link naar het onderzoek van Friede, Busch en Bassen (2015)

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2699610

loekie
loekie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Just

Mijn beleggingen moeten een duidelijke meerwaarde opleveren. DIt kan in procenten zijn maar evengoed in een sociale bijdrage. Voor mezelf maak ik de mix. Niet iedere belegging gaat puur over geld. Ik ben een van de zotten die samen met andere ouders de plaatselijke jeugdbeweging steunt met een kleine renteloze lening om een nieuw lokaal te kunnen kopen. Ik beleg in bepaalde coöperatieve aandelen omdat ik overtuigd ben van hun bedrijfsvisie (en niet alleen van hun rendabiliteit)
Het nadenken over de moraliteit van beleggingen kost natuurlijk energie en een bepaalde eigen levensvisie. Of dat nu terecht of niet is maakt niet uit. Misschien laat ik op deze wijze ‘sloten’ geld liggen, maar ik voel me er goed bij. Punt. Ik blijf de ontwikkelingen volgen.

Danny
Danny
5 jaren geleden
Antwoord aan  loekie

Wat denken jullie van dit fonds
Triodos Sustainable Mixed
LU0504302356

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Danny

Je kan het fonds terugvinden in de screening cijfers. Echter te weinig historiek om conclusies te kunnen aan verbinden.

Kristof
Kristof
5 jaren geleden

Sociaal verantwoord beleggen en welke fondsen hier het best op aansluiten, is iets wat de dag van vandaag meer en meer opspeelt. Ook bij M* heeft men een tijdje terug een “duurzaamheidsgraadmeter” ingevoerd.
Verder sluit ik me aan bij Jan en vind ik dit vanuit dit forum al een eerste gepaste zet.

Patrick Claerhout
Patrick Claerhout
5 jaren geleden

Aandacht voor ESG is al lang geen verhaal van Samson (of kleine muggen) tegen Goliath meer. De eerste gevoeligheid hierrond is ontstaan bij institutionele investeerders en die maken nog steeds de grootste groep investeerders op dit vlak uit. Stilaan stijgt de gevoeligheid bij de particuliere belegger hiervoor. Niet voor niets zijn sommige private bankers (BNP Paribas Fortis is heus niet de enige, hoewel marketinggewijs misschien het meest opvallend) zich ook op ESG gaan toeleggen. Zelf het Wereld Economisch Forum (toch geen verzameling geitenwollensokkendragers -onthou dit voor uw scrabblepartijtjes-) reflecteert hierover: https://www.weforum.org/agenda/2017/08/what-you-need-to-know-about-ethical-investment/ . Volgens hen zal de tendens nog sterk versnellen nu ook de generatie van de Millenials begint te beleggen (aandacht voor ESG bij beleggingsbeslissingen = daar quasi automatisme).

De voorbije 20 jaar zijn de rendementen van dergelijke beleggingen op termijn zeker gelijkwaardig aan deze van klassieke beleggingen.
Op korte termijn kunnen ze wel wat extra schommelen omdat er tot heden uit een kleine aanbod bedrijven diende geselecteerd te worden. Zo hadden sommige “milieuvriendelijke beleggingen (denk sector zonnepanelen en windenergie) begin van dit decennium last van dumpingprijzen uit China net op het moment dat de gunstige groene regelgeving in Europa nav. de gevolgen van de financiële crisis door diverse overheden teruggedraaid werd.

Trump en zijn volgelingen daargelaten lijkt de ommekeer naar aandacht voor climatechange nu toch wereldwijd voldoende belangrijk gevonden te worden. Schroders pakte enkele maanden geleden zelfs uit met een dashboard waar globaal aangegeven wordt waar en hoeveel actie er nog diende te zijn om de klimaatdoelstellingen te bereiken: http://www.schroders.com/en/lu/professional-investor/featured/climate-change-dashboard/

Jan
Jan
5 jaren geleden

Beste Al Fonds, ik kan alleen maar toejuichen dat Mijnkapitaal in de selectie van fondsen ook zou rekening houden met ethische en sociaal verantwoorde investeringen! Dat is uiteraard ontzettend moeilijk omdat sommige fondsen beleggen in een breed gamma van aandelen en obligaties maar door jullie contacten met de fondsbeheerders is een kritische vraagstelling al een eerste stap in de goede richting.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

20
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x