Na een lange periode van wachten is de rente voor de nieuwe Belgische Staatsbon bekend. De nieuwe staatsbon met een looptijd van 1 jaar zal een nettorendement opleveren van 2,805% (bruto rendement van 3,3%). Vanaf Donderdag 24 Augustus tot 1 September 2023 kan er worden ingetekend op de nieuwe staatsbon.
Een Belgische Staatsbon is een vastrentend effect dat wordt uitgegeven door de Belgische overheid. Het is een schuldbewijs waarbij beleggers een bepaald bedrag lenen aan de overheid en in ruil daarvoor periodieke rentebetalingen ontvangen gedurende de looptijd van de obligatie.
Op de vervaldag wordt het geleende bedrag volledig terugbetaald aan de belegger. De rentevoet en de looptijd van de Staatsbon worden vastgesteld op het moment van uitgifte en blijven gedurende de hele looptijd onveranderd. Over het algemeen heeft de Belgische Staatsbon een looptijd van 3, 5, 8 of 10 jaar. De 1-jarige Staatsbon is dus eerder uitzonderlijk. Jaarlijks worden er 4 uitgiftes georganiseerd.
De nieuwe Belgische Staatsbon geeft een bruto rendement van 3,3%. Dankzij een fiscale gunst die de overheid verleent, zal de roerende voorheffing voor deze uitgifte 15% bedragen. Door de uitzonderlijke fiscale maatregel zal dit een netto rendement opleveren van 2,805%.
We lijsten graag enkele voor- en nadelen op van deze uitgifte. Let er wel op dat dit geen beleggingsadvies is. Elke belegger is zelf verantwoordelijk voor de handelingen die hij stelt.
Voordelen:
Nadelen:
We voegen u toe aan onze e-mail lijst nadat u onze e-mail heeft bevestigd.
De staatsbon kan gekocht worden bij de meeste banken die actief zijn in België:
Het is ook mogelijk om de Belgische Staatsbon rechtstreeks bij de overheid aan te kopen (Dienst van de Grootboeken), let er wel op dat de inschrijvingsperiode bij deze dienst tot 31 Augustus 2023 loopt.
Beleggers die geïnteresseerd zijn in Europese staatsobligaties met een looptijd van 1 jaar zitten behoorlijk goed bij de Belgische Staatsbon.
Als ze echter willen beleggen over meerdere jaren zijn er interessantere alternatieven. Zo denken we bijvoorbeeld aan Oostenrijkse staatsobligaties. Met een betere kredietbeoordeling (S&P: AA+) dan België (AA-), biedt Oostenrijk vergelijkbaar rendement als Belgische staatsobligaties met een kleiner risico. Dit maakt Oostenrijkse staatsobligaties aantrekkelijk voor beleggers die stabiliteit en rendement willen combineren.
Alternatieven voor de Belgische Staatsbon
Sommige banken rekenen kosten aan voor een effectenrekening. Vergeet dus deze kosten niet in rekening te brengen.
Een van de belangrijkste aantrekkingspunten is de veiligheid en stabiliteit die het biedt aan beleggers. Aangezien deze wordt uitgegeven door de Belgische overheid, wordt het beschouwd als een van de veiligste beleggingsinstrumenten op de markt. De kans dat de overheid haar betalingsverplichtingen niet nakomt, wordt over het algemeen als zeer laag beschouwd, waardoor beleggers kunnen vertrouwen op de terugbetaling van zowel de rente als het geleende bedrag.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be