About the author

Johan

Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.

Related Articles

12
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
evitaPhilippeAl Fonds (Marc Person)FilipFernand Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Filip
Gast
Filip

Volgens Financien ( zie garantiefonds.belgium.be) worden enkel obligaties of andere bankeffecten uitgegeven of gestort VOOR 2 juli 2014 beschermd door het garantiefonds.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Dat is die befaamde “bail in” waar mijn collega Robokat het al uitgebreid over gehad heeft.
Vanaf dan zouden de bezitters van aandelen en obligaties mee in het bad moeten als er problemen zijn. Zodoende zou de Staat niet opdraaien voor de schulden en de aandeelhouders met de winst gaan lopen.
Als je dat artikel van Robokat wil vinden: onderaan in dit artikel vind je een link naar een artikel over faillissementen. In dat artikel staat een link naar die “bail in”.

Fernand
Gast
Fernand

Bij mijn weten werkt Me Direct Bank toch nog steeds met de TIS-methode.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Je klutst de beide een beetje door mekaar.
Bij mijn weten werkt MeDirect ondertussen gelukkig ook met de TIS-methode. Na enig aandringen van MijnKapitaal.

evita
Gast
evita

Dat klopt Al Fond. Ik heb onlangs, bij MeDirect, een aantal deelbewijzen van Carmignac Patrimoine verkocht. Achteraf is er i.v.m. de meerwaardetaks een rectificatie gebeurd en heeft men een bedrag teruggestort op mijn rekening.

Edegembe
Gast
Edegembe

Volgens informatie op de website van het beschermingsfonds geldt de bescherming van de financiële instrumenten t.b.v. 20.000 per klant en per financiële instelling, en dus niet per lijn.
http://www.protectionfund.be/nl/mod_instruments_financiers.html

Spreiding van de beleggingen over verschillende fondsenhuizen, die elk ook met andere bewaarders werken, helpt anderzijds ook om het risico van verlies of administratieve fouten met uw effecten verder te beperken.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Je hebt aan de ene kant gelijk. Maar, als je weet hoe een aankoopprocedure verloopt, dan komt dat neer op ten hoogste enkele lijnen.
Geen groot probleem alzo, tenzij weer die grote bedragen of als je, met enige tegenslag voor timing, je heel je portefeuille in één keer hebt aangekocht.

Die veel kleinere dekking, die ook nog ergens onder druk is komen te staan, geeft ook aan dat het risico daar veel kleiner is dan bij het spaargeld.

Tom DG
Gast
Tom DG

Interessant artikel waar ik nog volgende vragen bij heb: Hoe zeker mogen we eigenlijk zijn van die 100.000 EUR garantie per bank? Zal de overheid die zeker uitbetalen zelfs als heel veel banken tegelijk zouden falen. Wat kunnen ze allemaal (in extremis) doen en waar kan het toch foutlopen? Als je per fonds of ETF veel meer dan 20.000 hebt, kan dat problemen geven. Het artikel vermeldt “..tenzij jij per fonds of tracker bedragen aanhoudt die fiks hoger zijn dan dat bedrag.” Waarom is dat gevaarlijk? Een fonds of ETF is juridisch toch een apart “bedrijf” waar het falen van… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Vraag 1 blijft het grote vraagteken. Ik zie het altijd zo: als morgen de wereld instort, dan liggen wij er allemaal onder. Vraag 2: Ik heb dat proberen duidelijk te maken in het artikel. Die dekking is er niet voor een eventueel verlies als dat apart bedrijf/fonds of tracker in faling zou zijn. Wel voor fouten door de beherende bank/broker. Bijv.: bij bank ABC claimen alle klanten samen 6.000 eenheden van fonds XYZ, terwijl het fondsenhuis er maar 5.800 toegekend heeft aan die distributeur. Het gaat hier volgens mijn inziens altijd over peanuts gaan, tenzij je voor heel grote bedragen… Lees verder »

Tom DG
Gast
Tom DG

Ik ga er vanuit dat dat garantiefonds een lege doos is en het eerder het engagement is van de regering om tot 100K terug te betalen. Kan de regering bij crisis (onbeperkt) extra schuld maken om iedereen uit te betalen of watverwacht je dat ze gaan doen bij een nieuwe grote(re) bankencrisis? Gezien jullie daarnaast het bankenwereldje blijkbaar een beetje kennen, is de controle op de Belgische banken nu beter dan in 2008, zijn de buffers groter, wordt meer gekeken naar wat ze in port nemen (cfr de rommelkredieten in 2008) of is daar nog steeds weinig zicht op in… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

1° Laat me toe op het eerste gedeelte het antwoord schuldig te blijven… Politiek blijkt niet altijd rechtlijnig te zijn.
2° Ze hebben hun les natuurlijk wel geleerd. Of het voldoende is, dat zal de toekomst uitwijzen.

Philippe
Gast
Philippe

Als er een echte systeemcrisis komt zal de overheid niet anders kunnen dan die banken te nationaliseren, zodat ze de 100.000€ niet moeten uitbetalen aan elke klant maar de volledige tegoeden van de klanten een staatsgarantie bekomen. Zie wat er gebeurd is met Dexia en Fortis tijdens de financiële crisis. Kleinere banken, die geen risico vormen voor de financiële sector kunnen ze echter wel laten failliet gaan en daar speelt de garantie van 100.000€ wel een rol. Zie Kaupthing en Optima. Ikzelf was persoonlijk getroffen door het failliet van Kaupthing maar heb alle spaartegoeden teruggekregen van het Luxemburgse garantiefonds omdat… Lees verder »

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be