Hoe moet ik 50 000 euro beleggen? Met de regelmaat van een klok ontvangen wij vragen met ongeveer de volgende inhoud: Ik heb zo’n 50.000 euro die ik toch gedurende een vrij lange periode (zo’n 8 à 10 jaar) kan missen. Vermits een gewoon spaarboekje niet veel meer opbrengt en ik weinig kennis heb van andere financiële producten, wou ik jullie vragen welke fondsen jullie mij kunnen aanraden…
1° Daar wij je onvoldoende kennen en niet op de hoogte zijn van jouw mogelijkheden (opleiding, achtergrondkennis, financiële mogelijkheden) kunnen wij zo maar geen persoonlijk advies afleveren. Het zou echt niet relevant zijn en misschien zelfs gevaarlijk.
2° Om zo’n persoonlijk investeringsplan op te stellen zouden wij verplicht zijn een onderzoek te doen om jouw beleggingsprofiel te bepalen. Zonder dat profiel mogen wij wettelijk zelfs geen beleggingsadviezen verstrekken. De MIFID-richtlijnen weet je wel.
3° Met ons screeningsysteem kunnen we de kwaliteitsfondsen filteren uit het volledige fondsenaanbod. Wij zijn echter geen voorspellers noch waarzeggers, zelfs geen goeroes. Wij kunnen ook geen beurscrashes of correcties voorzien want deze worden ofwel getriggerd door een openspattende bubble, een plotse vulkaanuitbarsting of een tsunami of zelfs een volksopstand of begin van een burgeroorlog. Jij zou dan misschien veronderstellen dat je naar een gegarandeerde winst gaat, terwijl je voor dat je het weet op een ernstig verlies zit. De tekening bovenaan dit artikel toont een voorbeeld van wat we zouden kunnen verwachten…
De gemakkelijkste maar minst goede oplossing blijkt een Tak23-verzekering te zijn. Men stelt die al te dikwijls voor, niet omdat ze zo performant zijn, maar omdat ze zoveel commissieloon opleveren en die commissielonen en allerhande, meestal nutteloze, overheadkosten dien jij te financieren. Mijn collega Robokat en ikzelf hebben daar al meerdere malen voor gewaarschuwd (bijvoorbeeld hier en hier). Het is natuurlijk wel vrij eenvoudig om zo te kunnen sparen met kleine bedragen elke maand of elk kwartaal. De vraag is maar of het echt interessanter is dan een spaarboekje voor de spaarder ?
achLaat je ook niet aanpraten dat de vrijstelling van de roerende voorheffing op het einde al de gemaakte kosten zo maar goed maakt. Ik kocht in 2008 een aantal eenheden van het fonds Carmignac Patrimoine aan zo’n 350 euro per stuk. Op 13 april jongstleden verkocht ik er daarvan 5 stuks aan de prijs van 659,80 euro per stuk: ik betaalde in totaal 15,29 euro roerende voorheffing of zowat 3,06 euro per stuk
Voor de ongelovige Thomassen: zie hiernaast.
Stap je met grotere bedragen naar bank en je vertelt erbij dat je weinig of niets van fondsen kent, dan kom je dikwijls buiten met één of meerdere dakfondsen. Ook niet zo’n best idee voor jou. Zulke fondsen passeren bij de bank dikwijls meerdere keren langs de kassa en als er dan nog wat overblijft, is dat voor jou. Meestal zijn de rendementen van deze dakfondsen nauwelijks beter dan de opbrengst van een spaarboekje. Hier kan je er meer over lezen. Als voorbeeld heeft Robokat enkele weken geleden het ING Core Fund Dakfonds eens geanalyseerd (hier) en ook ik heb er enkele door mijn screeningsysteem gedraaid (hier)
Eén goede raad: lees eens rustig onze artikels over ons Mixerfonds: hier ! En misschien nog wat andere artikels op deze site.
Als je ons Mixerfonds een goed idee vind, dan schrijf je je eerst in op onze Nieuwsbrief (gratis). Ik verklap je straks waarom.
Dan lees je aandachtig volgend artikel <<hier>> . Waarschijnlijk krijg je daar enkele goeie suggesties.
Momenteel geeft ons beleggingssignaal GOGI een STOP: dit wil zeggen dat wij momenteel niet aanraden om te storten of bij te sparen.
Van zodra de GOGI weer aangeeft dat sparen aangewezen is, gaan we dit artikel updaten zodat jij dan een verwittiging krijgt. Alzo heb je nog ruimschoots de tijd om na te denken en een weloverwogen beslissing te nemen.
Ook zou ik de “starters” (mensen die nog maar amper of zelfs nooit in fondsen hebben belegd) zeker willen verwijzen naar onze cursussen: je vindt mijn cursus Beleggen in Fondsen hier, maar ook de cursus van Robokat, die het meer technisch aanpakt (hier) mag je zeker niet overslaan. Je zuur verdiend spaargeld is te belangrijk om er als een vogel zonder kop mee te gaan omspringen.
Als je je eerste stappen zet in de beleggerswereld, begin dan niet te lopen voor je kan gaan. Start met ons Mixerfonds (eventueel stapsgewijs). Als je na een tijdje weet hoe het eraan toe gaat, is het zeker nog niet te laat om satellieten toe te voegen of stapsgewijs de zaak om te bouwen. Satellieten van bij de start kunnen je zodanig op verlies zetten, dat zelfs ons Mixerfonds die verliezen niet onder controle krijgt…
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
@Al Fonds : ingaand op uw suggestie, wens ik te vragen of het mogelijk is het “Smead value fund” op te nemen in uw screening, na lezing van een zeer positieve commentaar. Onder meer de betrokkenheid van de beheerders lijkt me zeer positief : het familiekapitaal van de beheerders blijkt op dezelfde manier geïnvesteerd te worden als het geld van de investeerders.
Heb je voor mij ook een Isincode ?
In mijn informatiebron is spijtig genoeg geen ISIN-code vermeld. Via de site van SMEAD Capital Management, kom ik te weten : – Voor niet-VS-burgers : I Share Class (bestaand sinds 11/2013) :
USD ACC: $289.78, Bloomberg: SMVUSIU, ISIN: LU0979706610
EUR ACC: €257.73, Bloomberg: SMVUSIE, ISIN: LU0979706966
Voor de historiek zal u wellicht aangewezen zijn op het fonds dat initieel opgericht werd voor de Amerikanen sinds 1/02/08 : Investor Share Class, SMVLX, Price $38.54, CUSIP 83178C881 Minimum Investment $3,000
A Share Class, SVFAX, Price $38.36, CUSIP 83178C808 Minimum Investment $3,000
R1 Share Class, SVFDX, Price $38.11, CUSIP 83178C303 Minimum Investment $25,000
R2 Share Class, SVFKX, Price $38.17, CUSIP 83178C402 Minimum Investment $25,000.
Zoals dikwijls, moet één van de varianten worden gekozen…
En oppassen met die Amerikaanse fondsen: dikwijls betaal je twee keer belastingen…
Als je dan toch kijkt bij de ‘value-fondsen’ dan lijkt dit , al eerder door AF doorgelicht, fonds beter ? Maar helaas nog niet courant op de BE markt. Acatis – Gané Value Event Fonds DE000A0X7541
Heb er net ook eens naar gekeken, helaas minimum investment van €1 000 000 (ISIN LU0979706966) Misschien als we allemaal samen leggen? 😉
Oke, ik voeg voor mij al 1.000 euro in de pot…
Zeer positieve commentaar: ik sprak deze week twee fondsmanagers van een obligatiefonds. Zij kennen mekaar niet en komen ook allebei uit een ander land. Aan de hand van cijfers en info konden zij mij ervan overtuigen dat hun fonds volgend jaar bijna zeker minstens 2% kan genereren. Hun uitleg over hun manier van werken was vrij gelijklopend. Reactie van mijn collega Robokat: “ga jij niet te veel mee in de uitleg van die fondsbeheerders ? Ik heb nog nooit een fondsbeheerder gehoord dat er nu geen potentieel zat in zijn fonds en dat het dus niet de moment was om erin te stappen…” Daar sta je dan met die positieve commentaar.
Ik moet wel zeggen dat de positieve commentaar voor “Smead value fund” niet afkomstig is van de fondsbeheerders zelf !
Wij hebben deze week ook een aanbod gekregen om een artikel te schrijven in ruil voor een fikse vergoeding. Afgeslagen. De eerste vraag die ik bijna altijd krijg bij een ontmoeting met mensen van een fondsenhuis of met brokers: Wat is jullie businessplan ? Tot ieders verwondering hebben wij zo geen plan omdat het voor ons een hobby moet blijven en onze onafhankelijkheid prioritair is. Ze bekijken ons dan alsof we van een andere planeet komen. Misschien zijn wij wel wereldvreemd…
Zo kreeg je een beeld van hoe dit in de normale media er aan toe gaat bij ‘redactionele’ artikels en reportages.
Ik was ooit op een presentatie van een aantal nieuwe fondsen. Ik ga de naam niet vermelden. Ik heb daar enkele kritische vragen gesteld over hun zogezegde diversificatie die ze heel belangrijk vonden, terwijl alle fondsen uit het zelfde huis kwamen. De man van de krant heeft enkel genoteerd en daar is een erg braaf artikel verschenen. Bij ons is er ook een artikel verschenen met opnieuw de opmerking over de diversificatie. Bij die krant is er daarna een hele reeks betalende artikels gevolgd op soms hele pagina’s. Wij hebben Jack niet gevolgd, als je begrijpt wat ik bedoel.
5 uit de Mixer en 2 uit de Flexer zitten in de 40 van Keyplan, de geboorte van de Keyflexmix 🙂
Die noteren alle vier aan een koers in die in het hoogste kwart van de 52-week range ligt. Twee er van met een p/e boven de 20. Lijkt me niet de moment nu, misshien wachten op panic sale bij een renteverhoging.
Nog een kleine correctie : Het Fund Invest Plan van Keytrade Bank telt 40 fondsen ipv 20.
Het artikel werd opgemaakt bij de start.
Knap artikel.
Ik denk echter dat veel mensen (vergrijzing, pensioenen etc) net in een andere positie komen.
De vraag is dan: ik heb wat gespaard, en binnenkort krijg ik mijn extra legaal pensioen. Hoe haal ik daar op een goede manier een maandelijks of trimestrieel inkomen uit zonder dat kapitaal op de kortste keren op te eten.
Zelf zit ik nog een jaar of 15-20 van mijn pensioen, en toch heb ik al een paar fondsen/aandelen gekozen die dividenden uitkeren. Fiscaal gezien misschien nu niet de beste keuze.
Maar na mijn heb ik in elk geval geen zin om te moeten rondkomen met mijn wettelijk pensioen.
Normaal stond er daarvoor vandaag een artikel op de planning. Om volledig te zijn, moest ik echter meer berekeningen maken dan ik gedacht had en alzo is de publicatie verschoven naar volgende week. Op dat vlak speelt voor jou een week min of meer toch nog geen rol.
Tuurlijk, ben vooral blij dat er daar ook aandacht naar toe gaat! Er zijn fases in je leven waar je kapitaal opbouwt, en andere waar je wat probeert te genieten er van.
Momenteel met 3 kotstudenten ben ik al blij als ik niet aan de spaarcenten moet zitten. Zal in september wel nodig zijn met 3 keer inschrijvingsgeld.
Zoals je zelf aanhaalt, hangt dat volledig af van het beleggingsprofiel en de persoon zelf. Belangrijkste vraag voor mij is hoe lang je het geld kan missen en of je nog goed kan slapen indien je tussentijds op een al dan niet serieus verlies staat. Zelf heb ik fondsen én aandelen. Over fondsen vind je hier alles. Wat de aandelen betreft: indien je weinig van de bedrijven zelf kent, zou ik voor “goede huisvader”-aandelen kiezen. Vroeger waren dit voornamelijk nutsbedrijven in telecom, elektriciteit,.. maar nu denk ik eerder aan holdings à la GBL, Sofina en vastgoedbevaks zoals WDP en Leasinvest.
Vind door de update van dit artikel toevallig deze post van 3 jaar geleden terug. Eens zien hoe die ‘brave’ aandelen het sindsdien hebben gedaan:
GBL: +25% Sofina: +77% Leasinvest: +52% WDP: +65%
Niet slecht! De GVV’s mogen Draghi bedanken, toch iemand die profiteert van QE.
En dan zijn er mensen die hun geld op een spaarboekje laten staan want het is toch crisis en niet de moment om in aandelen te beleggen…
Noteren die holdings nu ondertussen niet te hoog om hierin nog in te stappen?
Ik heb ze de afgelopen jaren alle 4 in portefeuille gehad, nu geen enkel meer. Zolang de rente laag blijft is er voor die GVV’s geen vuiltje aan de lucht. Het kan echter snel keren.
dus als ik het goed lees zijn er buiten zelf fondsen kopen, weinig valabele alternatieven voor een spaarboekje met 50.000 euro erop? Tenzij aandelen kopen maar dan moet je stalen zenuwen hebben en veel kennis over het bedrijf waarin je belegt…Niet voor iedereen weggelegd dus.
Wel omdat ik ook niet alles weet, doe ik hier een oproep aan iedereen om ons valabele alternatieven voor te stellen voor een spaarboekje met zo’n 50.000 euro. Ik vrees dat we weinig reacties gaan krijgen ?
Als je een ander type stalen zenuwen hebt kan je beleggen in vastgoed. 50k is zeker te weinig voor een appartementje of studio (zelfs een studentenkot kost tegenwoordig bijna 100k), maar je zou kunnen lenen daarvoor. Alternatief zijn garageboxen op sommige plaatsen.
Voordeel van studentenkoten en garageboxen is dat je bij slechte betalen, je huurder er makkelijk kan uitzetten. Daar wonen meestal geen gezinnen met zwangere mama en 2 zieke kinderen waarvoor een rechter (terecht) wat compassie heeft.
Nadelen: Liquiditeit, beheer en in- en uitstapkosten. Mijn centen die in fondsen belegd zijn heb ik op ten hoogste een dag of 3-4 op mijn rekening staan als ik ineens geld nodig zou hebben. Heb ik daarmee een garage of een kot gekocht, dan duurt het maanden eer ik dat terug verkocht krijg. En het ander nadeel is het beheer. Huurders zoeken, opvolgen, betalingen etc. Je moet er zin in hebben. Vastgoed koop je altijd met registratiekosten, en bij verkoop heb je waarschijnlijk een makelaar nodig. Alles samen makkelijk 15%, en dat gaat van je kapitaal af.
Ik hou het nog altijd op fondsen, aandelen en vastgoedbeveks. Alles samen geeft dat geen grote sprongen, maar een aanvaardbare dynamiek, zeer liquide, en tot hiertoe een goed rendement en af en toe een beetje dividend. Beheer valt wel mee, ik bekijk het wekelijks en hou er wel van op financiële sites rond te hangen.
Vastgoed: ik ga niet opsommen wat ikzelf al meegemaakt heb met huurders en ook niet wat ik allemaal horen vertellen heb. Sommigen spreken dan ook al over onTroerend goed. De bemerking van Robokat op dit artikel kan tellen. Maar heb je de bemerking van de Gouverneur van de Nationale Bank over vastgoed gelezen vorige week:”Ik begrijp niet dat dat kan blijven duren…”.
Helemaal akkoord. Het leuke aan fondsen en aandelen is vooral dat je GEEN telefoon krijgt als er een raam kraakt of deur knelt. En je dividenden, daar moet je ook niet voor naar de rechtbank lopen.
Ik blijf bij mijn principe dat één hoop bakstenen voldoende is.
Ik heb het vanmorgen nog gehad over problemen met huurders en je kan het geloven of niet, maar deze middag heeft de facteur een oproep voor de rechtbank in mijn bus gestoken ivm problemen met de huurder. Kosten advokaat zal het begin zijn…
Blijkbaar zou men bij Rabobank ook bezig zijn met zo’n Fund Invest Plan à la Keytrade. Maar aan een release datum wilden ze zich nog niet wagen…
Wel als het nog andere partijen op een ideeën kan brengen: Bij de start van Tak23 begin jaren ’90 wou de verkoop ook niet op gang komen. Pas toen verzekeraar Fortis AG met Multilife op de proppen kwam, stroomden de stortingen binnen. Bij Multilife kon men storten vanaf 50 BFr ( € 1,25 ) terwijl men voorheen enkel éénmalige stortingen in Tak23 kon uitvoeren vanaf 100.000 Bfr ( € 2.500 ). Binnen de kortste keren zijn alle maatschappijen het voorbeeld van Fortis AG gaan volgen. Wat nog niet wil zeggen dat ik Tak23 een goed product vind.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be