De Australische dollar (AUD) was tot voor kort een populaire munt bij obligatiebeleggers, wegens de aantrekkelijke intresten en een schijnbaar immer stijgende munt. De Belgische grootbanken (BNP Paribas Fortis, Belfius, KBC, ING) speelden daar graag op in en brachten talrijke bankobligaties uit in AUD, met couponrentes van 6% tot 7%. Kans bestaat dat je dus zo’n obligatie in portefeuille hebt.
De looptijd van deze obligaties is vaak nog niet afgelopen, en intussen laat de AUD zijn pluimen hangen. Wat zijn de vooruitzichten en wat moet je als bezitter van zo’n obligatie doen?
We bekijken even de koers van de AUD gedurende het afgelopen jaar. (Bron: ecb.int)
De AUD lijkt dus een flinke daling te hebben ingezet. Wat is hiervan nu de reden?
Australië is een belangrijke grondstoffenleverancier en is bv. de grootste exporteur van ijzererts ter wereld. Het grootste deel wordt uitgevoerd naar Azië. Grondstoffen doen het de laatste tijden echter niet goed wegens de groeivertraging in China.
De Australische economie heeft dus zwaar te lijden onder dit alles. De gouverneur van de Reserve Bank Of Australië (RBA) kondigde gisteren nog een zoveelste rentverlaging aan, nu tot een historisch lage 2,50%. In 2010 was dat nog 4,75%. En hierdoor komt de AUD nog meer onder druk te staan.
We bekijken nogmaals de grafiek van de AUD, maar nu op 10 jaar.
Ondanks de daling van het afgelopen jaar, staat de munt nog steeds boven haar lange-termijn gemiddelde. Het lijkt dus dat de munt nog potentieel heeft om verder te dalen. Met de huidige slechte vooruitzichten in Azië, lijkt die kans vrij reëel.
Bezitters van bankobligaties in AUD die deze nog niet verkocht hebben, moeten dus zorgvuldig afwegen of ze die obligaties nog willen behouden. Laat je bij die beslissing vooral niet verblinden door de hoge couponrentes.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
inderdaad ik heb er enkele in AUD en ga mijn huiswerk maken ,afwegen wat de obligaties opbrengen tot eindverval, of nu verkopen ,het verlies incasseren
We hebben al een paar malen geschreven dat rechtstreeks beleggen in een andere munt niet zonder risico is, zelfs ( of zeker ) als daar een hoge en erg aantrekkelijke coupon aan verbonden zit.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be