Beleggen in de transitie naar elektrische auto’s is een populair thema. De echte omslag zou snel kunnen plaatsvinden in het segment van de bedrijfsvoertuigen, dit is de visie van Simon Webber, Lead Portfolio Manager van Schroders.
Het vervangen van voertuigen met een verbrandingsmotor door elektrisch aangedreven voertuigen gaat verschillende decennia duren. Schroders ziet daar twee redenen voor. Enerzijds is er nog geen capaciteit om voldoende accu’s te produceren. De eerste “Gigafactory”, gebouwd door Tesla, kostte naar schatting 5 miljard dollar voor een 50GWh fabriek. Toekomstige accufabrieken kosten wellicht slechts 60% van deze eerste fabriek, maar dan zijn de cumulatieve uitgaven die nodig zijn om de auto-industrie volledig om te zetten naar elektrische voertuigen nog altijd meer dan 400 miljard dollar. Tijdens de transitie zullen zeer grote (nieuwe) markten worden gecreëerd op het gebied van batterijcomponenten, elektronica en elektromotoren, maar ook gaan bestaande markten verloren.
De tweede vertragende factor is het feit dat auto’s een levensduur van meer dan 15 jaar hebben. Het vervangen van de wereldwijde vloot auto’s met verbrandingsmotor duurt daardoor jaren. Zelfs al heeft 25% van de verkochte nieuwe auto’s in 2030 elektrische aandrijving, dan nog maken zij slechts 11% uit van de totale autovloot. In 2040 is 75% van de nieuwe auto’s elektrisch, maar rijdt minder dan 45% van alle auto’s op stroom. In 2040 stoot dus nog altijd de meerderheid van de auto’s broeikasgassen uit. De enige manier om dat te voorkomen is een gedwongen vervroegd einde maken aan de levensduur van voertuigen met verbrandingsmotor.
De omslag verloopt echter veel sneller bij bedrijfsvoertuigen, met name in de logistieke en distributiesector. Deze voertuigen worden intensiever gebruikt en hebben daardoor een kortere levensduur. Elektrische voertuigen zijn ook bij uitstek geschikt voor commercieel gebruik over korte afstanden, aangezien de voertuigen één keer per dag terugkeren naar het lokale depot om te worden opgeladen. De sector schakelt versneld over op elektrisch vervoer, onder meer door de strengere emissienormen voor de binnensteden. Maar transporteurs kiezen ook voor elektrisch vervoer omdat het simpelweg goedkoper is. Bezorgdiensten voelen daarnaast ook de druk van klanten. Amazon wil in 2030 de helft van zijn verzendingen CO2-neutraal verrichten. Misschien dat Amazon in plaats van gratis bezorging op de volgende dag voor Prime-leden, bezorging met een elektrisch voertuig gratis maakt en juist andere diensten in rekening gaat brengen.
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be