About the author

HKDS

In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.

Related Articles

17
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
jempihkdsWalter SluydtsJenswalter Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
jempi
Gast
jempi

@Tom werkt die formule? =RATE((A2-A1)/365.25, ,-B1, B2) krijg foutmelding?mvg

walter
Gast
walter

Mooie formule, maar de *100 is niet nodig.
Bedankt.

Jens
Gast
Jens

De *100 is enkel niet nodig wanneer je de categorie in de celeigenschappen hebt gewijzigd in ‘percentage’.

Jens
Gast
Jens

Komt in een volgend artikel ook aan bod hoe je het globale geannualiseerd rendement berekent op een portefeuille waarin je gespreid in de tijd regelmatig koopt, bijkoopt en verkoopt?

hkds
Gast
hkds

ja hoor!

Tom
Gast
Tom

Als (gemakkelijker) alternatief kan je in Excel gebruik maken van de RATE-functie (of RENTE-functie in de Nederlandstalige versie):
=RATE((A2-A1)/365.25, ,-B1, B2)

Frank Daems
Gast
Frank Daems

Als je de datum in cel A2 vervangt door “=VANDAAG()” (zonder de quotes uiteraard, of “=TODAY()” voor Engelstalige Excel) dan houdt die ineens rekening met de huidige datum en moet je die niet (dagelijks) aanpassen. Enig probleempje: Excel zal vragen om de wijzigingen bij te houden, omdat het gebruik van die formule wordt geïnterpreteerd als een wijziging aan de gegevens.

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Ik gebruik al een hele tijd het excel-bestand “blanco-portefeuille-overzicht” van AF. Kan het zijn dat hierop de jaarlijkse meerwaarden hoger uitvallen?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Let wel: elk woord telt. Je hebt meerwaarden en jaarlijkse rendementen.
De meerwaarde is die 25% op 10 jaar waarover mijn collega het heeft. Het jaarlijkse rendement berekenen je met die formule met die 365,25 erin.
Dat laatste zou hetzelfde moeten zijn, want de gebruikte formules zijn dezelfde: ga maar eens kijken naar de onderliggende formule in de excelsheet

Karien
Gast
Karien

Kun je dit ook doen op één of andere manier voor spaargeld die op spaarrekeningen staat ? Hoe gaat dat dan met de intresten die je ontvangen hebt in de loop der jaren. En wat als je bijstortingen doet ? Misschien voor wiskundeknobbel domme vragen, maar ik heb helaas geen dergelijke knobbel.

hkds
Gast
hkds

Dit zal aan bod komen in deel 2. Stay tuned op http://www.mijnkapitaal.be ! 😉

Vowani
Gast

Waarom staat er helemaal onderaan deze pagina een reclame banner voor MeDirect? AlFonds schreef onlangs ook een artikel dat volledig over een nieuwe formule van MeDirect ging. Ik dacht dat jullie strikte neutraliteit nastreefden?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Je vindt inderdaad reclame banners op de site, zodat we een klein stukje van onze onkosten kunnen recupereren. Servers, beveiliging e.d. zijn immers niet gratis.

Redactioneel staat dat los van onze artikels. Wij schrijven evengoed over (nieuwe) producten van Keytradebank, Deutsche Bank, Rabobank, … en proberen dus iedereen aan bod te laten komen. En uiteindelijk zijn jullie, de lezers, er nog altijd om ons via snedige commentaren terecht te wijzen indien we ergens uit de bocht zouden gaan.

Maarten
Gast
Maarten

Heel interesant artikel! Duidelijk, to-the-point en vooral praktisch.

Ik had een extra hersenkronkel nodig bij de 365,25.
Ik veronderstel dat dit is om de schrikkeljaren in de berekening op te nemen, correct?

Maarten

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Da’s correct. Het maakt niet zo’n heel groot verschil, maar 365,25 wordt algemeen gebruikt in de financiële wereld.
Nog ter info: deze formule berekent het jaarlijkse rendement. Als je nu een periode berekent die korter is dan 1 jaar, dan heeft die formule de onhebbelijke gewoonte om te extrapoleren (dwz 2% op 1 maand wordt 24% op jaarbasis). In mijn cursus leg ik daarom uit dat je de formule beter niet gebruikt voor zo’n korte periodes. Je zou er een panische angst van kunnen opdoen: je fonds verliest op 1 maand 2% en je komt uit op…

Walter Sluydts
Gast
Walter Sluydts

Welke formule gebruik je dan voor korte (maanden of weken) tot zeer korte (dagen) periodes?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be