Met het jaareinde zullen de bubbels weer rijkelijk vloeien. Maar ik wil het even hebben over een ander soort bubbels. Neen, over financiële bubbels wil ik heb ook niet hebben, we willen de zaak rond deze tijd van het jaar wat luchtig houden, niet?
Tenzij je onder een steen leeft, heb je er zeker al van gehoord: de toestellen die van kraantjeswater in enkele seconden bruiswater maken. Goedkoop, handig en milieuvriendelijk. Misschien ga je er eentje cadeau geven, of heb je al al eentje gekregen van je geliefden? Maar wat kost het gebruik nu precies van zo’n toestel? Daarover gaan we het in dit artikel hebben.
En voor wie denkt dat de foto bovenaan het artikel nu wel erg misleidend is, lees dan helemaal door tot het einde voor een kleine verrassing.
Ik moet me eerst even verontschuldigen tegenover de collega’s van MijnKapitaal, die zich nu vast wel afvragen hoe ik het in mijn hoofd haal om schrijven over een huishoudtoestel. Wij maken ons immers af en toe wel eens vrolijk over de bespreking van wasmachines, autobanden en cv ketels op bepaalde financiële fora. En nu doe ik dat zelf.
Ter mijner verdediging: het is het jaareinde, dus mag het eens wat luchtiger zijn. En ik beloof om het nooit meer te doen. MijnKapitaal wordt dus geen blog over consumentengoederen. Erewoord!
Zo heet het wonderbaarlijke toestel. Het principe is erg eenvoudig. Je vult de bijgeleverde fles met koud water, plaatst die in het apparaat en je duwt enkele malen op de knop bovenaan.
In het apparaat zit er een CO2 cilinder, die onder hoge druk het CO2 gas in het water spuit. In minder dan 10 seconden wordt je platte kraantjeswater omgevormd tot spuitwater. Wie dat wil, kan één van de tientallen verkrijgbare siropen toevoegen om zo limonade of soft drinks te maken.
Wie het apparaat nog nooit in actie heeft gezien: het is echt wel spectaculair om de CO2 met volle kracht in het water te zien spuiten. Een luide bromtoon geeft aan dat de juiste CO2 druk bereikt werd. Succes gegarandeerd bij kleine kinderen.
Op de CO2 fles staat er in grote letters dat je er ongeveer 60L bruisende dranken mee kan maken. In de kleine lettertjes maakt Sodastream wel enig voorbehoud: de exacte hoeveelheid spuitwater is afhankelijk van het type apparaat en van de mate van bruis die je toevoegt. OK, dat houden we in het achterhoofd.
Een lege CO2 cilinder kan je omruilen voor 11,99 euro. Dat komt dan op 20 cent per liter. In theorie. En zonder de kost van de siropen, die ik voor deze oefening buiten beschouwing laat.
Nu heb ik het halve interweb afgespeurd naar cijfers over het werkelijke verbruik van de Sodastream. Vreemd genoeg blijkt niemand ter wereld dat ooit al echt gemeten te hebben. Je vindt wel nattevingerwerk. Mensen die schatten dat je er in werkelijkheid een 50L mee kan maken. Dan zou neerkomen op 24 cent per liter. Maar het blijven schattingen zonder werkelijke meting.
Omdat niemand dit ooit al gedaan had, heb ik me opgeofferd voor de wetenschap. Maanden geleden ben ik gaan bijhouden hoeveel flessen bruiswater je met één cilinder CO2 kan maken. En als goede wetenschapper, heb ik dat niet één maar twee maal gedaan.
Een experiment heeft altijd een vergelijkingsbasis nodig. Die zoeken we in bruiswater in flessen. Zo kost een fles Spa Rood ongeveer 60 cent/liter. Gaan we goedkoper zoeken, dan vinden we bijvoorbeeld Delhaize Bruisend Mineraalwater voor 20 cent/liter. Bij ‘den Aldi’ vinden we zelfs bruisend water aan 19 cent/liter.
Hoe duur is nu een liter kraantjeswater bewerkt met de Sodastream bubels?
Met de eerste CO2 cilinder haalde ik een totaal van … 41 flessen bruisend water. Oei, was er iets verkeerd gelopen? Dus 41 flessen, dat is dan 41 liter? Euh, … neen.
Zo’n fles van Sodastream is misschien wel 1L, maar je mag ze maar vullen tot aan een merkteken. Dat is nodig omdat de CO2 bovenaan nog wat plaats nodig heeft om druk op te bouwen. Met een zorgvuldige meting blijkt dat je de fles maar mag vullen met 0,9L water.
Dus 41 x 0,9 = 37 liter bruiswater. En dat komt dan neer op 32 cent/liter.
Om alle fouten uit te sluiten, heb ik het experiment nogmaals gedaan. Ik heb daarbij erg zorgvuldig de instructies van de handleiding gevolgd: gebruik van vooraf gekoeld water, het toevoegen van de CO2 met korte stoten tot je de zoemtoon hoort, … Bij mijn type toestel krijg je “normaal bruisende drank” als je 3 maal de zoemtoon hoort. Omdat ik alles over heb voor de wetenschap, koos ik ditmaal voor “licht bruisende drank” of 2 zoemtonen.
Het resultaat van het tweede experiment: 44 flessen of 39,6 liter bruiswater. Of 30 cent/liter.
Zelfs extrapoleer je dit naar één enkele zoemtoon (=licht parelend water), je komt op geen enkele manier nog maar in de buurt van de beloofde 60L.
Sodastream verkoopt zijn CO2 cilinders met de boodschap dat je er ongeveer 60L bruiswater kan mee maken. De firma maakt wel voorbehoud dat dit iets minder zou kunnen zijn. Maar met 37 tot 39 liter wijkt de praktijk toch wel op onaanvaardbare manier af van de beloofde 60L.
Dat is toch bijna 40% minder dan beloofd. Er zijn al firma’s voor veel minder veroordeeld voor misleidende reclame.
Los daarvan moet je de Sodastream zeker niet in huis halen om kosten te sparen. Het bruiswater is wel goedkoper dan premium merken zoals Spa, maar ruim 50% duurder dan bruisend water van de witte producten. Idem indien je de vergelijking maakt tussen de kostprijs van sodastream limonades versus limonades van de huismerken. En dan hebben we de afschrijving van het apparaat nog niet eens in rekening gebracht.
Terug naar de feestdagen en de alcoholische bubbels. Zoals je in dit youtube filmpje kan zien, is de Sodastream wel erg multifunctioneel.
Of hoe driesterrenchef Heston Blumenthal van een goedkope witte wijn een alternatief voor champagne kan maken. Ongeduldigen spoelen door naar tijdstip 1m30s.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik vond het zeer interessant ik koop glazen flessen en passeer de winkel toch dus dit is even groen en +/- 20c de liter
Beter voor het milieu,geen blauwe zakken meer,geen plastiekverpakkingen ,mijn auto niet gebruiken om steeds maar weer om spuitwater te gaan enz…
Zich vergissen tussen spuit-witte-wijn en champagne ! Daarvoor moet u toch Engelsman of Amerikaan zijn 😉 Voor dezelfde prijs en zelfs goedkoper kunt u even goed Prosecco of Cava kopen ! Wat betreft Sodastream , hebt u gelijk Robokat . Profijtelijk is het niet tegen witte produkten , maar het groot voordeel is dat u op een paar jaren tons water vermijd mee te sleuren van de winkel tot thuis en dat is ook veel waard ! Gelukkig nieuwjaar aan de ” mijn kapitaal ” lezers en investeerders !
Dat je geen 60 liter spuitwater kunt maken met één cilinder hebben volgende personen ook proefondervindelijk kunnen vaststellen: https://www.youtube.com/watch?v=pkuGoB0fXGg
Opgelet, die mensen zijn getrainde professionals. Probeer dit niet thuis.
En het Mijn Kapitaal team had me nog zo op het hart gedrukt dat er tussen kerst en nieuw ernstig doorgewerkt zou worden… 😉 Het zijn hoogdagen voor placomusofielen, maar ook aan de andere lezers een gezond, veilig en prettig eindejaar toegewenst!
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be