About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

25
Reageer op dit artikel

avatar
10 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
RobokatAl FondsKenRonnyRudi Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Ken
Gast
Ken

Vanaf welk moment zou je bij dit fonds/deze biotechfondsen wel van een koopje spreken? Als ik het huidige verlies bekijk vanaf zijn hoogste punt in augustus 2015, kom ik op een verlies van bijna 40%. Instappen als het laag staat, wordt vaak aangeraden maar is dit hier ook van toepassing of zijn er nog addertjes waar rekening mee gehouden moet worden?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Kijken naar het ‘verlies’ t.o.v. een piek in de koersen kan heel bedrieglijk zijn en optische illusies van ‘goedkoop’ creëren. Vooral indien we jarenlang een enorme overdrijving in de sector hebben gekend. Jij ziet -36% t.o.v. een jaar geleden. Ik zie (ondanks de correctie) een geannualiseerd rendement van +20% gedurende de afgelopen 3 jaar. Dat zijn nog altijd overdreven hoge rendementen die je nog altijd niet normaal kan noemen. Laat staan goedkoop. Maar dat is natuurlijk enkel bekeken vanuit technische analyse. Er zijn ook heel wat fundamentele indicatoren zoals koers/winst die één en ander kunnen duiden. Maar met dat soort… Lees verder »

Ronny
Gast
Ronny

Inmiddels is dit fonds de afgelopen maanden met meer dan 30% gezakt. Een opportuniteit om langzaam in te stappen als satelliet? Het lijkt mij door de jaren heen een goed fonds.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De huidige correctie is ook niet meer dan een correctie, zelfs al bedraagt die 30%. D.w.z. een terugkeren naar een normale toestand na een jaar van enorme overdrijvingen in de sector. Puur op basis van de lange termijn is het zeker nog geen koopje.

Ronny
Gast
Ronny

Vanaf welk niveau beginnen volgens jullie dan de koopjes bij dit soort volatiele fondsen? Ik zie op dit moment YTD -23%. Zoniet spreken we in uw geval over aankopen op basis van de waarde van het fonds en niet over gespreid instappen in een fonds op basis van goede gogi scores. Of heb ik het verkeerd? Ik weet dat de eerste maanden vorig jaar spectaculair waren, en daardoor de goginorm een erg vertekend beeld geeft. Moeten we dan niet op een of andere manier nog op zoek gaan naar correlatie tussen waarde en gogi ?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

We zijn je al voor en je vraag zal donderdag (gedeeltelijk) beantwoord worden. We gaan GOGI scheef bekijken. Stel daar de vraag dan nog maar eens opnieuw.

Ronny
Gast
Ronny

Ik zal het, zoals al jullie artikels, met graagte lezen. Er zit trouwens een foutje in mijn vraag. Het moest L1Y zijn ipv YTD.

adribeir
Gast
adribeir

@Vino: ik heb het fonds al een tijdje in bezit, en niet aangekocht op basis van dit artikel. Is een kleine satelliet in mijn portefeuille.
Wel handig om te weten dat het via MD te koop is.

Rudi
Gast
Rudi

En wie vind dat BIOTECH- Pharma als satelliet terug in de SCOOP kan….
Laatste 12 jaar toch wel indrukwekkende run…

M* eens ingegeven met X ray

Candriam Eqs L Biotechech
Franklin Biotechnology
Pictet-Biotech P EUR
BGF World Healthscience

En in 2008 niet gecrasht

adribeir
Gast
adribeir

@jhn: ben je zeker dat dat fonds te koop is via MD? Ik heb het daar gezocht, maar niet gevonden en aangekocht via Belfius.

Vino
Gast
Vino

Hey adrbeir,

Niet overhaastig te werk gaan bij het opzoeken en aankopen van tips !!
Kan je idd zonder kosten aankopen bij MeD.

Jhn
Gast
Jhn

Ik heb gezocht op de isin code en ze in mijn watchlist gezet.
Ik kon ze vlug vinden.
Ik zag wel iets dexia in de naam staan, maar in de details van dat fonds was dat weer weg?

Wat is de link met dexia?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Candriam is het vroegere Dexia Asset Management.

Bodde
Gast
Bodde

Ik heb me altijd wat weggehouden van de biotechsector, deels door de volatiliteit en deels door de resultaten die ze soms voorleggen (probeer vanuit mn eigen kennis altijd in te schatten hoe succesvol hun product echt zal zijn en wat verkoopspraat is). Tegen de tijd dat die bedrijven naar een beurs komen, is het aandeel vaak al serieus opgeblazen.
Maar de resultaten van dit fonds zijn inderdaad wel indrukwekkend, misschien toch nog maar eens bekijken.

evita
Gast

Ik vermoed dat dit fonds enkel te krijgen is bij Belfius ? Ik zie op tegen de instapkosten.

jhn
Gast
jhn

te krijgen bij Medirect al vanaf 100 USD …
prima tip
ideaal om een kleine satellietje van te maken, kan net dat extra geven.
als het tegenvalt is het “toch niet zo erg”, want de participatie ga ik klein houden

Al:
mag ik in return een ander satelliet voorstel doen: Fidelity – Global health Care Fund (LU0114720955)

E10NE (niet E10)
Gast
E10NE (niet E10)

Terechte lof; ik meen dat Dhr. Rudi Van den Eynde trouwens ook (mede)beheerder is in het fonds Dexia Eq L Global Demography (lu0654531184) dat het sinds zijn (recente) oprichting (Okt 2012) eveneens uitstekend doet. Mbt het in het artikel aangehaalde fonds bestaat er volgens mij de mogelijkheid om het over te zetten naar een “lock-versie”. Is dit eventueel een optie voor dit uitstekend fonds met zijn, weliswaar, volatiele periodes? Stel mij bovendien de vraag – nu dat er sprake is dat de Fed in juni dit jaar van zijn nulrente-beleid zou afstappen – welke effect dit eventueel zou kunnen hebben… Lees verder »

E10
Gast
E10

ik waardeer altijd uw opinies. Altijd zeer gegrond.
Maar hier heb ik toch een vraagje
Als je kijkt naar
http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000MTGL
dan zie je dat ook morningstar positief is voor dit fonds, dus dit pleit voor ook nog eens voor uw onafhankelijke opinie
maar dat het fonds slechter doet dan de index
waarom dan gewoon (en godkoper) geen etf kopen?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het fonds leunt inderdaad heel dicht aan bij de index, en de portefeuille is bijna een doorslag van de index zelf. Wat meteen ook betekent dat de goede prestaties niet hoofdzakelijk aan de beheerder zijn toe te schrijven, maar wel aan de sector an-sich. Het gevaar schuilt dan ook dat de sector ooit uit de gratie valt bij de belegger en massaal gaat corrigeren. En dan mag je nog de beste beheerder hebben, het fonds corrigeert dan mee. Ik zie een 20-tal trackers in de categorie “health” op Morningstar, maar deze lijken allemaal voor de Amerikaanse markt bestemd. Je kan… Lees verder »

Jens
Gast
Jens

Franklin Biotechnology staat op 2, vermoed ik? Eveneens indrukwekkende performance. In 2008 een daling met slechts 4%.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be