About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Optibear
Optibear
9 jaren geleden

Ik heb vorige week nog eens gekeken bij Keytrade en momenteel heb ik met CP iets van 10 % winst. Gekocht in 2011. Ok, geen kassa kassa doch vergeleken met die ermerging markets fondsen mag ik niet klagen want die staan nog alitjd bloedrood na twee jaar. En sinds de crash van CP Emerging deze zomer is het ook enkel maar doffe ellende met dit fonds.

evita
evita
9 jaren geleden

Tja, het leven van een belegger is heden ten dage niet simpel !!!!!

jules cesar
jules cesar
9 jaren geleden

Mooi werk; ook goed de verwijzing naar trackers.
Leerrijk om grafieken op verschillende datums te doen beginnen.
Het was blijkbaar toch een uitzonderlijke periode die achter ons ligt…misschien wel te beginnen met de dot-com bubbel en eindigend in verschuiving naar emerging.
CP kon zich er goed in profileren ; grondstoffen honger China, goud, emerging, en obligaties en daarboven het pikken van goeie aandelen ?
Dat laatste kunnen ze nog gezien investissement nog mooi gelijk loopt met zijn index. Maar de rest, vooral de obligaties, blijken nu een blok aan het been?
Bij Ethna kan dit treintje nog wat verder uitbollen, die spelen met zuid Europese obligaties en perpetueel bankpapier.

Conclusie lijkt voorlopig; ga over naar aandelen van ontwikkelde en zelfs Europese landen; voor zover nog niet te laat.

Laat ons echter niet vergeten dat het ook nu een uitzonderlijke periode is. De Bel-20 loopt als een trein omdat bedrijven het minder slecht doen dan gedacht. Vroeger was dit omdat ze het goed deden…
US loopt super omdat men geld drukt en denkt op een bubbel schaliegas te zitten. Japanse aandelen lopen als een trein omdat de regering daar 2 keer boven het BNP gaat in de schulden.

Spreiding dan maar zeker ?
Hier nog een artikel van een iemand die aan rotatie doet tussen alle elementen die in CP zitten.
http://seekingalpha.com/article/1622832-a-global-market-rotation-strategy-with-an-annual-performance-of-41-4-since-2003?source=email_etf_daily&ifp=0

kris
kris
9 jaren geleden

Hier zie je inderdaad dat je met grafieken alles kan bewijzen. Mooi om het zo eens in een samenvatting te zien. In je artikel stel je het rendement voor 2013 op 5%. Dit is volgens mij zelfs nog te rooskleurig voorgesteld, vermits je in de voorlaatste grafiek uitgaat van een startdatum op 1/01/2012. Het YTD rendement voor 2013 is volgens mij -1%.

Geo
Geo
9 jaren geleden

Alweer een prachtig werkstuk met een duidelijke uitleg en een mooi overzicht door de jaren heen waarvoor alvast heel veel respect voor je vele werk.
Met de vraag kan ie het of kan ie het niet ,vertaald U precies wat ik mezelf in dit geval al weken afvraag.
Voor die Carmignac Emergents moet ik al weken op mijn vingers gaan zitten om hem niet in de zak met alle andere Em Mkts te kieperen, het enige dat mij tegen houd zijn de resultaten van de vorig jaren ,maar gezien de toestand in China vrees ik dat alle Em Mkts uit mijn portefeuille zullen verdwijnen inclusief Carmignac Emergents,de vraag is dan natuurlijk wat met het portefeuille evenwicht ivm diverciferen.
Wat het werkstuk over Patrimoine betreft met een geanualiseerd rendement van 2.52% over 3 jaar is dit absoluut niet om over naar huis te schrijven, maar ook hier stel ik mezelf de vraag,wegkieperen is gemakkelijk maar een betere in de plaats stellen een stuk minder simpel.
En om nu te antwoorden op Uw gestelde vraag…………… Nee hij kan het niet meer….maar dat zal de tijd weer moeten uitwijzen,want mijn glazen bol antwoord ook niet.
Met dank voor je mooie werk

jemaz
jemaz
9 jaren geleden
Antwoord aan  Geo

Volgens mij is er niets mis met een portefeuille zonder emerging m. Spreiding is goed, maar ik geloof niet dat je op alle vlakken moet gaan spreiden. Het zal namelijk nooit op alle markten, alle regio’s tegelijk goed gaan. De portefeuille moet volgens mij mee evolueren met de markt, de simulaties van al fonds zijn daarom heel erg leerrijk. Zoals al eerder hier vermeld op de site: beheer is belangrijk. Of je moet je geld in globale mixfondsen steken. Mijn bescheiden mening…

sleepnot
sleepnot
9 jaren geleden

Het ergste is als je zoals ik precies op de piek ingestapt bent. Ik sta nu nog altijd op maar liefst -7,6% bij Patrimoine. Dus zelfs met weinig volatiele fondsen moet je soms tegen een stootje kunnen, anders niet aan beginnen…

jhn
jhn
9 jaren geleden

misschien is de methode, koop een fonds en hou het 3, 5, 7 jaar wel “old school”?
ik heb al vele keren getwijfeld om een fonds boven de 10% winst te verkopen, maar in die 20 maanden tijd dat ik met fondsen aan het experimenteren ben, loop ik telkens tegen iets aan dat het fonds weer doet zaken. resultaat weg winst.

ik denk echt dat de wereld er nu anders uitziet, tijdelijk … wie zal het zeggen?
koop een fonds op een goede moment (laag), hou het bij tot bvb 10% winst en verkoop het. wacht en koop een andere met diezelfde tactiek. heb je eens pech verkopen met verlies of bijhouden of bijkopen.
daar haal je, denk ik meer uit.

op dit moment kan je mensen alleen maar motiveren om in fondsen te beleggen door grafieken uit het verleden te tonen of de draak te steken met de opmerking dat het ergens anders nog slechter is, verder is het allemaal maar flauwe soep.

kijk maar naar de gedurfde portefeuille, je steekt je geld in volatielere fondsen voor nu 3 jaar lang en je hebt 0,5% winst, dan kan je jezelf de moeite sparen en alles op een spaarboekje zetten, niet? daarom is het misschien aangewezen om de tactiek te veranderen, want de markt kan je niet dicteren.

allemaal nog veel succes, ik hoop op betere tijden 😉

Jhn
Jhn
9 jaren geleden

Zou je in ieder geval helemaal niet moeten kopen!
Gevaarlijk spul
Maar net zoals vele anderen ga je toch geneigd zijn dit fonds te kopen, om ooit eens die grote winsten te pakken.

Zoals ik reeds schreef, als cp in mijn port op 10% komt te staan gaat die buiten.
Zoals het er nu tegenwoordig aan toe gaat kan ik die weer kopen een paar maand later, maar dan een stuk goedkoper.

Een meer speculatieve aanpak, lijkt mij vandaag de dag beter.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

13
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x