Stel jij je ook de vraag of het nog zin heeft om te beleggen in Carmignac Patrimoine ? Zou dat fonds inderdaad heel wat van zijn pluimen kwijt zijn ? Is het nog altijd dat kwaliteitsfonds of komt er toch sleet op ? Zou het te groot en alzo bijna onbestuurbaar geworden zijn ? Vele vragen en opmerkingen zijn al boven water gekomen en ik ben er bijna zeker van dat iedereen zich al wel eens vragen gesteld heeft over Carmignac Patrimoine…
Als we de reeksen cijfers bekijken, dan wordt het in elk geval niet veel duidelijker. Op een bepaald moment staat het fonds op zijn all time highest en dan is iedereen weer tevreden. Als het echter bij een beurscorrectie ook een ferme tik krijgt, dan duiken de vraagtekens weer op . Ga je dan kijken naar de laatste cijfers dan zie je momenteel voor 2013 een rendement van zo’n 5 %: eigenlijk zitten we dus weer op schema, maar het wantrouwen blijft knagen…
In het verleden werd er regelmatig publiciteit gemaakt voor dit fonds met een grafiek die er meestal ongeveer zo uit ziet:
De vraag is: Gaat dat nog altijd op ? Laten we ons niet beetnemen, door die grote voorsprong die het fonds in het verleden heeft opgebouwd en die ons nu misschien op het verkeerde been zet ?
In de grootst opgezette presentaties trachten de mensen van Carmignac de beleggers nog steeds gerust te stellen. Men miste hier en daar wel een hausse, maar ” we speelden op veilig”. In deze nerveuze tijden kan die veiligheid natuurlijk veel mensen aangenaam in de horen klinken. Beter veilig en geen rendement dan met een risico kans lopen op een verlies: kijk maar naar de omzet van de spaarboekjes die ook nauwelijks nog wat opbrengen…
Omdat ik natuurlijk mezelf ook die vragen stel en steeds een antwoord moet geven waarom het fonds in ons MijnKapitaal Kernfonds zit en dit nog wel als sterkhouder, ben ik zelf eens wat van die grafieken gaan maken. Ik had je al eens gesuggereerd om bij grafieken de begindata eens te wijzigen om misschien eens een ander zicht te krijgen op de situatie…
Welaan dan, hier komen er een hele reeks. Ze zullen niet alles verklaren en kunnen misschien wat opmerkingen genereren: laat ze maar komen ! In elk geval zit er heel wat gespreksstof in, maar dat kan ik hier niet allemaal aan bod laten komen. Het zou te langdradig worden.
Je ziet hier een grafiek met start op 1/01/1997. Da’s een grafiek zoals je er al vele gezien hebt van dit fonds. Om het iets interessanter te maken, heb ik er ook Carmignac Investissement aan toegevoegd: duidelijk is dat dit fonds een hoger rendement haalt maar wel met duidelijk meer volatiliteit. Dat kan jouw keuze uitmaken.
De vergelijkende index is voor C.P. niet de meest gebruikelijke, maar dat maakt op zich niet zo veel uit. De andere komt ook nog. Men krijgt duidelijk zichtbaar dat er twee zware crashes waren sinds 1997 : de technobubbel 2000-2003 en de bankencrisis 2007-2009. De fameuze tik van de laatste weken blijkt ( voorlopig ? ) maar een correctie.
Merk ook op dat de DJ Eurostoxx vanaf 2009 eerder een horizontaal verloop krijgt: aangroei is daar echt niet.
Weinig nieuws te zien, maar ik wou geen jaren overslaan om een duidelijk beeld te krijgen van de evolutie.
Misschien teveel van hetzelfde, maar ik beloof je beterschap !
Vanaf nu had ik ook de cijfers van de MSCI World in EUR: noem het maar de fondsenindex. Wat wel opvalt is toch wel dat Carmignac Investissement er niet meer in slaagt om Carmignac Patrimoine te verslaan. In jaren dat de beurzen de dieperik in gaan, krijgt een fonds met 100 % aandelen het natuurlijk lastiger dan een fonds dat die aandelen snel kan verkopen.
Ook 2001 was een moeilijk jaar: iedereen verwachte het einde van de crisis, maar dat einde kwam er niet.
2002
De crisis was nog niet gedaan, maar Carmignac Investissement herstelt zich ten opzichte van Carmignac Patrimoine. In onze opleiding had men ons verteld dat de beurzen nooit meer dan twee jaar na mekaar zakten: dit was wel het derde jaar !
Vanaf dit moment heb ik ook historiek van Ethna Activ en Blackrock Global Allocation Eur. Ethna plaatst zich netjes tussen C. Investissement en C. Patrimoine. Ook qua volatiliteit blijkt dat zo te zijn. Het fonds van Blackrock loopt iets minder hard van stapel. Qua volatiliteit zit het eigenlijk niet op zijn plaats.
Er verandert weinig, maar toch: de wereldindex MSCI laat de DJ Eurostoxx 50 voor wat hij is.
Ethna gaat hoe langer hoe meer C. Patrimoine spiegelen en Blackrock Global Allocation zoekt toenadering. De beide indexen hebben mekaar volledig los gelaten.
Drie van de 4 fondsen gaan mekaar meer en meer spiegelen. Europa en zijn index trappelen terplaatse terwijl de wereldindex de juiste richting gevonden heeft.
De fondsen gaan mekaar steeds meer spiegelen. Tussen de beide indexen loopt het verschil op.
Carmignac Investissement verliest zijn leidersschap: speelt men toch op veilig en is men bang ? Hou ook die wereld fondsenindex in de gaten…
Carmignac Investissement trekt zich op aan de wereldindex. BGF Global Allocation gaat hem achterna.
De evolutie die je hier ziet, toont duidelijk aan dat je nooit op één fonds mag wedden. Diversificatie, zelfs in de kernfondsen, is een absolute noodzaak.
C.I. valt terug en BGF Global Allocation neemt de leiding over: diversificatie zie je weer !
De fondsenindex volgen blijkt een zware opgave.
Nu gaan ze er allemaal een potje van maken. De range wordt kleiner en kleiner: rendement genereren wordt moeilijk.
De indexen laten de fondsen achter. De fans van trackers hoeven nog niet te juichen: het gaat over een vrij korte periode. Eigenlijk poneren zij altijd wat hier duidelijk wordt tegengesproken. Volgens hen zouden de indexen in de eerste grafiek het hoogste rendement dienen te geven.
Zie je dat rendement van 5 % van Carmignac Patrimoine waarover ik bij de aanvang sprak ?
Momenteel zit de Europese index dan weer op kop. Zou het herstel dan toch gestart zijn ?
De fondsen zijn duidelijk de kluts kwijt. De nerveuze markten tonen zich duidelijk.
Voorlopig geven we iedereen het voordeel van de twijfel: een duidelijk tendens zoals bij de aanvang is er zeker niet meer. Iets om op te volgen !
Ik hoop alleen maar dat die vele grafieken voldoende interessant waren. Wat de toekomst brengt weet ik ook niet. Zekerheden zijn er zeker niet meer.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ik heb vorige week nog eens gekeken bij Keytrade en momenteel heb ik met CP iets van 10 % winst. Gekocht in 2011. Ok, geen kassa kassa doch vergeleken met die ermerging markets fondsen mag ik niet klagen want die staan nog alitjd bloedrood na twee jaar. En sinds de crash van CP Emerging deze zomer is het ook enkel maar doffe ellende met dit fonds.
Persoonlijk hou ik reeds geruime tijd een mix aan van C.P. en C.I. en dat heeft me geen windeiëren gelegd. Dat die mixfondsen het allemaal zo flauw doen, bewijst eens te meer dat de markten momenteel erg moelijk zijn. Diegenen die komen vertellen dat ze grote winsten hebben gepakt, vermelden waarschijnlijk het fonds dat ze hadden moeten gekocht hebben… Deze morgen noemde hier iemand Econofuture van Geert Noels: al eens gaan kijken naar het rendement van zijn fonds in 2013 ?
Tja, het leven van een belegger is heden ten dage niet simpel !!!!!
Wel dat ga je zien om 22u00. Ik publiceer dan een artikeltje dat heel wat deining gaat veroorzaken. Een door velen aanvaarde opvatting wordt helemaal op losse schroeven gezet.
Mooi werk; ook goed de verwijzing naar trackers. Leerrijk om grafieken op verschillende datums te doen beginnen. Het was blijkbaar toch een uitzonderlijke periode die achter ons ligt…misschien wel te beginnen met de dot-com bubbel en eindigend in verschuiving naar emerging. CP kon zich er goed in profileren ; grondstoffen honger China, goud, emerging, en obligaties en daarboven het pikken van goeie aandelen ? Dat laatste kunnen ze nog gezien investissement nog mooi gelijk loopt met zijn index. Maar de rest, vooral de obligaties, blijken nu een blok aan het been? Bij Ethna kan dit treintje nog wat verder uitbollen, die spelen met zuid Europese obligaties en perpetueel bankpapier.
Conclusie lijkt voorlopig; ga over naar aandelen van ontwikkelde en zelfs Europese landen; voor zover nog niet te laat.
Laat ons echter niet vergeten dat het ook nu een uitzonderlijke periode is. De Bel-20 loopt als een trein omdat bedrijven het minder slecht doen dan gedacht. Vroeger was dit omdat ze het goed deden… US loopt super omdat men geld drukt en denkt op een bubbel schaliegas te zitten. Japanse aandelen lopen als een trein omdat de regering daar 2 keer boven het BNP gaat in de schulden.
Spreiding dan maar zeker ? Hier nog een artikel van een iemand die aan rotatie doet tussen alle elementen die in CP zitten. http://seekingalpha.com/article/1622832-a-global-market-rotation-strategy-with-an-annual-performance-of-41-4-since-2003?source=email_etf_daily&ifp=0
Hier zie je inderdaad dat je met grafieken alles kan bewijzen. Mooi om het zo eens in een samenvatting te zien. In je artikel stel je het rendement voor 2013 op 5%. Dit is volgens mij zelfs nog te rooskleurig voorgesteld, vermits je in de voorlaatste grafiek uitgaat van een startdatum op 1/01/2012. Het YTD rendement voor 2013 is volgens mij -1%.
Alweer een prachtig werkstuk met een duidelijke uitleg en een mooi overzicht door de jaren heen waarvoor alvast heel veel respect voor je vele werk. Met de vraag kan ie het of kan ie het niet ,vertaald U precies wat ik mezelf in dit geval al weken afvraag. Voor die Carmignac Emergents moet ik al weken op mijn vingers gaan zitten om hem niet in de zak met alle andere Em Mkts te kieperen, het enige dat mij tegen houd zijn de resultaten van de vorig jaren ,maar gezien de toestand in China vrees ik dat alle Em Mkts uit mijn portefeuille zullen verdwijnen inclusief Carmignac Emergents,de vraag is dan natuurlijk wat met het portefeuille evenwicht ivm diverciferen. Wat het werkstuk over Patrimoine betreft met een geanualiseerd rendement van 2.52% over 3 jaar is dit absoluut niet om over naar huis te schrijven, maar ook hier stel ik mezelf de vraag,wegkieperen is gemakkelijk maar een betere in de plaats stellen een stuk minder simpel. En om nu te antwoorden op Uw gestelde vraag…………… Nee hij kan het niet meer….maar dat zal de tijd weer moeten uitwijzen,want mijn glazen bol antwoord ook niet. Met dank voor je mooie werk
Ik ben aan dat werkje begonnen omdat jij je niet alleen die vraag stelt. De twijfels winnen terrein. Als je het zo overloopt: ze kunnen de dieptepunetn vermijden door zich in te dekken, maar slagen er niet in om in een markt die niet groeit meerwaarden te realiseren.
Volgens mij is er niets mis met een portefeuille zonder emerging m. Spreiding is goed, maar ik geloof niet dat je op alle vlakken moet gaan spreiden. Het zal namelijk nooit op alle markten, alle regio’s tegelijk goed gaan. De portefeuille moet volgens mij mee evolueren met de markt, de simulaties van al fonds zijn daarom heel erg leerrijk. Zoals al eerder hier vermeld op de site: beheer is belangrijk. Of je moet je geld in globale mixfondsen steken. Mijn bescheiden mening…
Het ergste is als je zoals ik precies op de piek ingestapt bent. Ik sta nu nog altijd op maar liefst -7,6% bij Patrimoine. Dus zelfs met weinig volatiele fondsen moet je soms tegen een stootje kunnen, anders niet aan beginnen…
misschien is de methode, koop een fonds en hou het 3, 5, 7 jaar wel “old school”? ik heb al vele keren getwijfeld om een fonds boven de 10% winst te verkopen, maar in die 20 maanden tijd dat ik met fondsen aan het experimenteren ben, loop ik telkens tegen iets aan dat het fonds weer doet zaken. resultaat weg winst.
ik denk echt dat de wereld er nu anders uitziet, tijdelijk … wie zal het zeggen? koop een fonds op een goede moment (laag), hou het bij tot bvb 10% winst en verkoop het. wacht en koop een andere met diezelfde tactiek. heb je eens pech verkopen met verlies of bijhouden of bijkopen. daar haal je, denk ik meer uit.
op dit moment kan je mensen alleen maar motiveren om in fondsen te beleggen door grafieken uit het verleden te tonen of de draak te steken met de opmerking dat het ergens anders nog slechter is, verder is het allemaal maar flauwe soep.
kijk maar naar de gedurfde portefeuille, je steekt je geld in volatielere fondsen voor nu 3 jaar lang en je hebt 0,5% winst, dan kan je jezelf de moeite sparen en alles op een spaarboekje zetten, niet? daarom is het misschien aangewezen om de tactiek te veranderen, want de markt kan je niet dicteren.
allemaal nog veel succes, ik hoop op betere tijden 😉
Wanneer is een fonds goedkoop ? Blackrock World Gold nu meer dan 40 % goedkoper dan een tijdje geleden. Kopen of wachten ?
Zou je in ieder geval helemaal niet moeten kopen! Gevaarlijk spul Maar net zoals vele anderen ga je toch geneigd zijn dit fonds te kopen, om ooit eens die grote winsten te pakken.
Zoals ik reeds schreef, als cp in mijn port op 10% komt te staan gaat die buiten. Zoals het er nu tegenwoordig aan toe gaat kan ik die weer kopen een paar maand later, maar dan een stuk goedkoper.
Een meer speculatieve aanpak, lijkt mij vandaag de dag beter.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be