Om de week goed te starten, gaan we het vandaag niet hebben over Donald Trump. Die man krijgt al meer dan genoeg aandacht.
Tot voor enkele dagen was, sinds april 2015, de beurstrend dalend. Het was “maar” een correctie, maar wel een correctie met voor sommige aandelen en aandelenfondsen een erg drastisch gevolg.
Je hebt niet gemerkt dat die correctie er was ?
Als je de grafiek van de Eurostoxx50 ( ?Eurostoxx50?) bekijkt dan is die daling toch wel opmerkelijk. Het ging niet in een rotvaart omlaag, want dan zouden we van een crash spreken, maar het blijkt nu dat verschillende fondsen deze correctie nog steeds niet verteerd hebben. De opmerking dat de fondsen erg hoog geprijsd staan, dient men dus wel met een fikse korrel zout te nemen.
Ook de Dow Jones (?DowJones Industr?) laat een min of meer soortgelijke evolutie zien.
In de V.S. is de schade blijkbaar wel hersteld en ongedaan gemaakt.
Daarom mijn idee om eens gaan te kijken welke fondsen er in de plus (meerwaarde) staan en welke in de min staan. Cijfers afgesloten op 1/12/2016.
We beginnen met het positieve. Welke fondsen had je nu beter in portefeuille gehad ?
Loop nu niet achter de winnaars aan want je zou wel eens achter het net kunnen vissen. Het zou ook best kunnen dat deze fondsen nu net iets te volatiel zijn voor de mensen met een defensief beleggingsprofiel. Hetgeen naar boven gaat, kan immers ook meestal even snel naar beneden; misschien zelfs nog sneller.
In mijn bestand volg ik ook aan aantal valuta op. Voor de screenings gooi ik die eruit, want dat heeft geen zin. Nu heb ik ze laten staan. De cijfers vertrekken vanuit de euro: dat wil hier bijvoorbeeld zeggen dat het Britse Pond (GBP) sinds 1/04/2015 met 17,45% is gezakt. Een reisje naar Europa kost een Brit nu bijna 20% meer. Gaan shoppen in Londen kan nu met zo’n 20% korting, maar ik hou daarbij geen rekening met de prijs van een ticket van de Thalys.
Verbazen de negatieve cijfers hiernaast. Velen hadden er misschien nog niet bij stil gestaan dat er een correctie was geweest in 2015 ?
Anderhalf jaar na de feiten nog steeds een kwart van de opgebouwde waarde kwijt, is niet niks. Zo’n fonds moet nu eerst met zo’n 35% groeien voor je weer op break-even staat. Dat duurt nog wel even…
Er zullen waarschijnlijk wel wat mensen zijn die die Eurostoxx-tracker van Lyxor in hun portefeuille zitten hebben. Ook wel wat mensen die hun hoop op China gevestigd hadden?
Zijn dat nu slechte fondsen?
Waarschijnlijk niet, maar wel zeer volatiele en dan moet je tegen een stootje kunnen.
Wil je zoiets vermijden dan kijk je best voor je een order ingeeft naar onze screenings en de GOGIscore. Met de rendementen van het laatste jaren ben je geen stap verder. Die kunnen je enkel op het verkeerde pad zetten.
De FSMA en andere “controleauthoriteiten” in het buitenland verplichten bepaalde cijfers te publiceren en dan zou je op 1/04/2015 het volgende gezien hebben:
HSBC Turkije: op 1 jaar 27,48%, op 3 jaar 8,35% en op 5 jaar 3,70%
JPM Africa: op 1 jaar 24,21%, op 3 jaar 12,18% en op 5 jaar 8,87%
Pictet Biotech R: op 1 jaar 50,93%, op 3 jaar 32,43 en op 5 jaar 19,87%
Ze verplichten dan ook wel om daar bij te schrijven dat “cijfers uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst”. Maar jij zou gedacht hebben:”best wel inspirerende rendementen, dat fonds ga ik kopen…”
Jij denkt/hoopt dat die controle-organismen jou beschermen ? Het tegenovergestelde blijkt de realiteit te zijn.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Pikant detail bij dit alles:
Het is niet de eerste keer dat collega AF dergelijke lijstjes publiceert. Je kan die met wat zoeken wel terugvinden.
Als je die vergelijkt, dan zijn de winnaars van destijds de grootste verliezers van nu.
Je zou daaruit kunnen concluderen dat zo’n lijstjes met winnaars net de fondsen zijn waar je in de komende periode best van weg blijft?
Squad growth ? waar te verkrijgen ? medirect ? positieve resultaten voor mix fonds in moeilijke marktomstandigheden. kandidaat voor mixer of flexer ?
Bedoel je deze: http://www.morningstar.de/de/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000094X
Best sterk fonds. Vooral de strakke curve doorheen 2015 en de 29% return zijn niet slecht voor een mixfonds en het bestaat al zeer lang.
Is wel (nog) niet verkrijgbaar in Belgie denk ik. Zouden jullie het nuttig vinden bij MK om dit naar hier te proberen krijgen. Zou zeker niet misstaan als flexer.
Vraag mij af of er nog andere Duitse fondsen zijn die we graag hier zouden zien?
We hebben er nog wel andere in het vizier. Maar ik heb de indruk dat de regelneverij van de toezichtshouder zodanig is toegenomen dat fondsbeheerders geen zin meer hebben om naar het kleine Belgie te komen. Teveel kosten, te weinig inwoners.
ik heb de baas van FSMA eens in debat op kanaal z met pascal paepen gehoord. pascal paepen was duidelijk in zijn betoog, maar van mr.servais van FSMA niet veel begrepen.
http://kanaalz.knack.be/talk/meest-voorzichtige-beleggers-gaan-mogelijk-flink-verliezen/video-normal-781153.html
Wie 40 minuten tijd heeft, moet die video beslist eens gaan bekijken.
Wie de term “zich in allerlei bochten wringen” niet begrijpt, zal na het bekijken perfect begrijpen wat daarmee bedoeld wordt. Het hoofd van de FSMA staat beslist niet recht in zijn schoenen!
Kurt, hoe ben je overigens op dat fonds gekomen want is dus niet verkrijgbaar bij ons denk ik? Als waarde belegger kan ik hun P/E ratio van 11 overigens best waarderen. Eindelijk eens een fonds dat kordaat de “buy low, sell high” toepast, dus ook dat tweede.
Zou het jullie interessant lijken om te proberen dat fonds naar Belgie te halen?
@luc : gewoon uit de tabel van de goeie performers van al fonds gehaald.
Voor de geinteresseerden via deze link zie je hoe een aantal belangrijke fondsen in diverse categorieen in Frankrijk sinds begin dit jaar gepresteerd hebben. Zo kan je vlug performance van het huidige jaar checken van een aantal fondsen. Het is natuurlijk een momentopname sinds 1 januari 2016. Ook de flexibele fondsen. (linkse kolom, sommige fondsen van de mixer ontbreken,(oa. flossbach en kaldemorgen) andere worden wsl niet in Belgie verdeeld). Zo zie je first eagle goed presteren.
Ik heb de link verwijderd: links naar andere, en dan vooral commerciële, websites worden altijd verwijderd. Denk jij dat het slim is om een fonds te kiezen dat zojuist een fikse prestatie heeft neergezet? Denk jij dat het slim is om te gokken op een wielrenner, een paard,… dat gisteren zijn wedstrijd won? Na een fikse prestatie is die fondsbeheerder de aandelen waar hij geen groei meer verwacht aan ’t verkopen. Hij reorganiseert zijn fonds en dat resulteert meestal niet onmiddellijk in weer winst. Loop de winnaars niet achterna!
ik wil enkel medelezers een interessante site aangeven. ik trek toch geen conclusies, om een bepaald fonds aan te bevelen of af te breken ? dan worden alle links naar morningstar en tijd ook verwijderd ? want hier is deze site toch mee te vergelijken.
Je moet eens een link naar onze site proberen te publiceren als commentaar op een commerciële beleggingssite, ze zal heel snel verwijderd zijn. Wij passen enkel hetzelfde principe toe als men naar ons toe doet.
Links naar fondsen op M* kunnen wel omdat dit enkel over feitelijke informatie gaat.
Al Fonds, de opmerking in je laatste paragraaf begrijp ik niet goed. Ik beleg al zo’n 20 jaar en heb steeds het principe van “buy low, sell high” toegepast en zo hoort het ook. Op mijn aandelen heb ik een return van zo’n 9 % per jaar gehaald (weliswaar alles omgerekend naar euro) wat denk ik best goed is. Eenmaal iets te duur geworden is verkoop je het en ga je op zoek naar zaken die beter gewaardeerd zijn en betere return kunnen geven. Dat is de essentie van value beleggen.
Dat bedoel ik nou net. Van de controlediensten MOET men de laatst behaalde rendementen publiceren. Een fonds dat juist een fikse hausse achter de rug heeft, heeft daarna even de tijd nodig “om op adem te komen” en te reorganiseren. Loopt men achter de winnaars aan, dan zit je meestal mis. Het is zoals jij zegt: sell high en buy low. De meeste pikken fondsen op die het zeer goed gedaan (high) hebben omdat ze de fondsen in de etalage zetten met mooie rendementen. Het is misschien beter om eens te kijken naar fondsen met een mooi gemiddelde die vorig jaar blijkbaar een dipje kenden. Eigenlijk zeggen we allebei hetzelfde.
Een paar jaar geleden kreeg ik van broker dit antwoord: Standaard heeft dit fonds een instapkost van 5% en geen uitstapkosten. Onze leverancier (***) heeft geen vaste afspraken met dit fonds dus waarschijnlijk zullen de instapkosten hier niet wegvallen. Het blijkt inderdaad één van de best presterende fondsen te zijn volgens Morningstar in de categorie ‘EUR Aggressive Allocation’ over de voorbije periodes van 3 en 5 jaar. Op basis van deze historische presentaties heeft dit fonds een five-star rating, maar het krijgt geen analisten rating (Gold, Silver, Bronze). De volatiliteit is immers significant hoger dan het gemiddelde in deze categorie: 14.2% over 5y versus 11.4%. De portefeuille van Squad capital growth is volledig samengesteld uit small en micro-cap stocks, concentrated technology, industrials en consumer stocks.
Een alternatief fonds uit dezelfde categorie die we wel al beschikbaar hebben op het platform en zonder kosten is: LU0119195450 Europe OE EUR Aggressive Allocation – Global ING (L) Patrimonial Aggressive P Acc
@Alfonds,
in een vorige artikel zet jij de mixer , flexer enz op stop, wat mij logisch is. nu heb ik nog enkele obligatiefondsen die lichtjes negatief staan. is het een goede keuze om hier wat in te storten zodat het gemiddelde zakt?
Mvg
Benjamin
Het is niet omdat iets gezakt is, dat het niet nog veeeel veeeel meer kan zakken.
@Robocat,
u denkt dat de obligaties nog verder wegzakken?
Dat is bijna een zekerheid. De enige onzekerheid is hoe snel dat gaat verlopen, met wat geluk gebeurt dat heel traag.
Niet ieder obligatiefonds is daarbij gelijk, sommige zullen zwaarder getroffen worden dan andere. Lees onze cursus voor meer informatie.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be