De Brexit Deal zorgde gisteren voor een stijging van de pond, hoewel die sinds 14.00 uur GMT weer terug stond op het niveau van voor de aankondiging.
In de afgelopen week – gezien de toenemende speculatie dat er weer een deal op tafel lag – is het Britse pond met ongeveer 5% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
De pond blijft echter 13% onder het niveau van voor het referendum en is volgens verschillende valuta-waarderingsmetingen (zoals de Purchasing Power Parity en de zogenaamde Big Mac Index) aanzienlijk ondergewaardeerd (misschien wel met 20%). De koers kan nog verder stijgen als de deal door het parlement kan worden goedgekeurd.
De afgelopen week zagen we ook heel wat verkopen van gilts (Britse overheidsobligaties). Een deal zou de kans op een spoedverlaging van de rente van de Bank of England verminderen. En nu de 10-jaarsrente van de Bank of England onder de 50 basispunten is gedaald, verdisconteert de markt die noodmaatregel niet meer in dezelfde mate. De 10-jaars gilts zitten nu op ongeveer 0,7%.
Een grote vraag blijft – kan de deal van Boris Johnson dit weekend in het Parlement worden aangenomen? M&G’s heeft deze vraag gisteren op Twitter gesteld en de voorlopige uitslag van de stemming wijst erop dat het antwoord nee is.
De meeste schattingen van de uitkomst van de stemming zijn inderdaad zeer precair voor de premier. Johnson heeft geen parlementaire meerderheid en zijn partner, de DUP, is tegen de overeenkomst. Veel van de conservatieve parlementsleden die eerder dit jaar uit de partij zijn gezet, zullen waarschijnlijk ook tegen de deal stemmen. Als hij dit weekend de stemming er niet door krijgt, zal Johnson waarschijnlijk proberen om een “No Deal” resultaat (ondanks het feit dat het Parlement dit juridisch moeilijk heeft gemaakt) te bereiken, waardoor de volatiliteit en het neerwaartse risico voor het Britse pond opnieuw in de hand worden gewerkt.
Volgens sommige cijfers van de regering zou deze versie van Brexit het bbp met 6,7% verminderen in vergelijking met de bestaande regelingen. De deal van de vorige premier May zou het bbp met 3,9% hebben verminderd. Er kunnen dus meer overheidsuitgaven (en dus meer uitgiftes van gilts) nodig zijn om in de toekomst een aanvaardbaar niveau van de groei in het VK te bereiken.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be