Eind 2014 ging de Langetermijnrente (OLO 10 jaar) voor de eerste maal lager dan 1%. Midden 2015 ging ze met een ruk weer naar 1,30%.
Dan begon een langdurige daling waarbij midden 2016 zelfs de nulrente in zicht kwam onder invloed van de maatregelen van de ECB.
Vandaag: zie zelf:
Ter vergelijking heb ik er de 10-jaarsrente van de V.S. bijgevoegd. Die schommelde heel die periode rond de 2%.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Zo’n grafiek op korte termijn zegt heel weinig. Sedert de loslating goudstandaard rond 1970 zie je eigenlijk veel meer op de grafiek. De lange termijn rente daalt stelselmatig, van 10 à 15% tot nul (en minder) De schulden wereldwijd stijgen stelselmatig tot huidige niveau’s, enkel en alleen handelbaar dankzij almaar dalende rentes. De bodem in de rentes is bereikt, het plafon in schulden in principe ook. Althans voor elkeen met wat gezond boerenverband dan toch. Ongetwijfeld zal met nog allerlei truken verzinnen om deze tijdbom tijdelijk te ontmijnen, maar dit loopt sowiesp niet goed af …!
In de huidige omstandigheden kan het alle kanten op gaan.
Heb jij al veel andere omstandigheden geweten ?
En die ommezwaai is dat dan misschien de toekomstige stijging weer van de spaarrentes?
Zou kunnen, alhoewel de korte termijnrente (Euribor 3 maanden) gisteren nog steeds op -0.328% stond. De korte termijnrente wordt beslist door de centrale banken: daar kan dus een strategie achter zitten. De lange termijnrente wordt beslist door de markten (vraag en aanbod) en daar kan je alzo enige verwachting in bespeuren…
De LT rente wordt in Europa ook grotendeels door de ECB beslist, want die kopen veel staatsobligaties van failliete overheden op. De wereldeconomie is op drijfzand gebouwd en monetair systeem is fictie (en zal bij volgende crisis verdwijnen).
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be