About the author

Redactie

MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

34 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sven
Sven
7 jaren geleden

Goedemorgen
welke broker in België kan ik dan kiezen ?
Welke is de beste als je weet dat ik mijn aandelen NIET wil uitlenen , en taks automatisch afgehouden, bewaarlonen etc meevallen.
Ik zit te twijfelen tussen Lynx, tradersonly en Degiro (welke blijkbaar niet door FSMA geapproved zijn maar wel door FMA in Nederland), is er dan echt geen Belgische broker waar ik terecht kan ?

Redactie
7 jaren geleden
Antwoord aan  Sven

We laten het antwoord aan onze lezers …

winston
winston
8 jaren geleden

Stel dat ik als Belg bij Degiro jarenlang mijn spaarcentjes goed belegd hebt en de Belgische fiscus niet heb ingelicht over mijn rekening bij Degiro. Vanaf mijn pensioenleeftijd, maak ik maandelijks 500 € à 1000 € over op mijn Belgische zichtrekening. Gewoon om ‘daily life’ aangenaam te houden. Welke haan kraait daar naar ? Mijn Belgische bank ?

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  winston

Niet jouw Belgische bank, maar de Nederlandse.
Oppassen met rekeningen in NL. De Nederlandse banken zijn al jaren gewoon om de fiscus in te lichten; sinds een tijdje sturen ze die zelfde gegevens ook door naar BE.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  winston

Vanaf 2017 worden zelfs systematisch en automatisch alle gegevens over buitenlandse tegoeden doorgegeven door de buitenlandse banken zelf naar het land waar je woont. En dat voor alle gegevens vanaf 1 januari 2016.

Het is dus gewoon kwestie van tijd voor men de discrepantie vast stelt tussen die gegevens en je niet-aangifte van die rekening. Waarom denk je anders dat je de afgelopen jaren in het nieuws niets anders hoorde dan de zoveelste fiscale regularisatie?

juluscesar
juluscesar
8 jaren geleden
Antwoord aan  winston

Men is 100% op de hoogte van jouw beleggingen in het buitenland, de fiscus kent de Nederlandse bank tegoeden eigenlijk beter dan de Belgische.
In volle bankcrisis ging ik bij een Nederlandse bank even een paar jaar gaan schuilen….Maakte hierbij een kleine vergissing/fout in de aangeven van de intresten waarop nog RV moest komen. Kreeg van de belastingen netjes een brief terug met vermelding van het correcte bedrag dat ik had moeten invullen en of ik hiermee akkoord was.

Wil je naar de Giro dan moet de motivatie zijn de lagere lopende kosten op fondsen …maar of die in verhouding staan met de geboden service en de moeilijkheid om dit correct aan te geven is iets wat je zelf moet bepalen.

DavyDB
DavyDB
3 jaren geleden
Antwoord aan  juluscesar

Kan jij dan een bank of broker in België aanraden waarbij de prijs- en kwaliteitverhouding aanvaardbaar zijn. Op dit ogenblik zou ik niet weten welke richting€ ik in België uit moet. Alvast bedankt als je dit wil meegeven ?

Juul Krapuul
Juul Krapuul
8 jaren geleden

Over de “gratis” fondsen in de kernselectie waar De Giro niets aan verdient: als deze in USD staan, wordt er toch 0,1% kost aangerekend voor een valutawissel, of vergis ik mij?

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Juul Krapuul

Je zal inderdaad die wisselprovisie betalen. Wat moeilijker is na te gaan is welke wisselkoers die ze hanteren, ook dat kan eventueel ongunstig in je nadeel spelen.

(overigens liet één van de Belgische fondsensupermarkten weten dat ze voortaan 1% wisselkoers provisie aanrekenen – ook daar is ‘gratis’ een heel relatief begrip geworden).

Jens
Jens
8 jaren geleden

Ik heb idd een kort en bondig overzicht van hen gekregen, met vermelding van alle inhoudingen. Geen klachten daar.

Is er iemand die dit al eerder heeft aangegeven? Welk bedrag geef je aan bij buitenlandse dividenden? Het volledige bruto bedrag of het bedrag zonder de buitenlandse bronheffing (waar wel nog 25% Belgische RV af moet)? En is dit in dezelfde rubriek als de inkomsten uit GBF’s?

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Jens

Ik kan dat nu niet verifieren, maar normaal gezien moet je het ontvangen dividend aangeven, dus met buitenlandse RV afgehouden.

Jens
Jens
8 jaren geleden

Ja, het artikel klopt niet. DeGiro houdt al van in het begin Belgische RV in op Belgische aandelen. Echter, voor buitenlandse aandelen wordt enkel de buitenlandse bronbelasting ingehouden (en niet de Belgische RV van 25%). Dividenden van zulke aandelen moet je dus wel aangeven.

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Jens

Zo, bij deze is mijn reactie 12.1.1 bevestigd. DeGiro houdt zelf wel niets in, het is de tussenpartij die dit doet. DeGiro stort enkel door wat ze zelf krijgt en dat verschilt voor Belgische en buitenlandse aandelen. En voor fondsen (want wij blijven een fondsensite) moet je zelf je plan trekken.

Jens
Jens
9 jaren geleden

Kleine correctie: DeGiro houdt wel degelijk roerende voorheffing in op dividenden. Alleszins krijg ik maar 75% van het brutodividend op mijn rekening. Hun toelichting: “Dividend dat wij ontvangen vanuit de clearing wordt één op één aan u doorgezet. Dat betekent dat wanneer de clearing 25% dividendbelasting inhoudt, wij de overige 75% direct in uw account boeken. Wij kunnen helaas niet vooraf vaststellen welk percentage wordt ingehouden.” Begin volgend jaar zouden we een overzicht krijgen van de ontvangen dividenden en ingehouden dividendbelasting.

Economica
Economica
8 jaren geleden
Antwoord aan  Jens

Idd, ik kreeg net dezelfde uitleg toen ik vroeg waarom ik ook maar 75% van het brutodividend kreeg. Wel raar dat in dit artikel dan iets totaal anders staat. Mss heeft degiro het in de tussentijd aangepast uit schrik voor problemen met de fiscus?

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Economica

Als ik het goed begrijp houdt DeGiro helemaal niets in, maar wordt dat gedaan door de tussenpartij. Dat zou logisch zijn indien het bv. gaat over Belgische aandelen. Maar vermoedelijk zal dit dan voor buitenlandse aandelen dan weer niet het geval zijn.

Het blijft dus goed opletten wanneer er wel RV is afgehouden en wanneer niet. Maar vermoedelijk heeft DeGiro dan nu het beloofde overzicht aangeleverd aan zijn klanten, zodat een correcte belastingaangifte makkelijker is??

spaarvogelbekdier
spaarvogelbekdier
10 jaren geleden

Zijn er hier nog die zowel een franstalige als een nederlandstalige account hebben geopend? Ik heb dit gedaan vanwege de verschillende tarieven per taal, en om zowel een custody als noncustody account te hebben (ook verschillende tarieven vooral bij uitkeren van dividenden). Dit is zonder probleem gegaan, alleen vreemd dat ik bij allebei dezelfde rekeningnummer kreeg voor de manuele “activatiestorting”.
Benieuwd of ik nu 2 accounts ga krijgen of niet…

el perro
el perro
10 jaren geleden

ik heb een rekening geopend zonder uitlening van aandelen. ging perfect.
Bij de opening moet je op een bepaald moment toelating geven voor uitlening aandelen. Als je dat niet doet, krijg je de medeling dat er een alternatief type bestaat zonder uitlening (maar zonder up-to-date beurskoersen) en krijg je zo een rekening.

el perro
el perro
10 jaren geleden
Antwoord aan  el perro

Het onderscheid wordt gemaakt aan de hand van zogenaade profielen. Het profiel zonder uitlening heet het custody profiel.
In het document center vind je links bovenaan het document “NIB Webtrader” dat de verschillen tussen de profielen oplijst.

Bert
Bert
10 jaren geleden

6. Een rekening bij DeGiro moet je aangeven als buitenlandse rekening in de belastingaangifte.

Ik hoorde dat je bij DeGiro geen rekeningnummer krijgt. Je meot storten op hun rekening en zij plaatsen dit dan op jouw “portemonnee”.

aangezien DeGiro geen bank is, kan ik dit wel begrijpen. Maar hoe moet ik dit dan aangeven in mijn belastingsaangifte ?

Kan iemand mij hier uitsluitsel op geven ?

Het blijft toch allemaal een beetje onduidelijk

Bedankt mijnkapitaal voor de inspanningen.

Maar als we tegenwoordig voor elke broker zoveel moeite gaan moeten doen om ze te begrijpen…

Redactie
10 jaren geleden
Antwoord aan  Bert

Uiteindelijk ga je toch wel een nr krijgen want in een computer heeft alles een nummer.
Krijg je toch geen nummer dan geef je je eigen naam op als rekeningnummer.

Anders is dit een vraag die je eens aan Degiro zelf dient te stellen.

winston
winston
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Ik heb deze maand mijn DeGiro-account aangegeven bij het Centraal aanspreekpunt zoals wettelijk verplicht. In de rubriek ‘rekeningnummer’ vulde ik in ‘DeGiro kent geen rekeningnummer toe’. Twee weken na mijn aangifte via het meldingsformulier kreeg ik bevestiging van het Cap dat mijn aangifte bij hun geregistreerd werd. Je kan dus een DeGiro-account aangeven zonder (rekening)nummer.

Redactie
10 jaren geleden

Ondertussen is Al Fonds terug in België. Deze morgen stond die om 08u30 nog op Maidan: aangrijpend want de blokkades zijn nog niet opgeruimd…
Terzake: als je fondsen kan aankopen zonder retrocessies en je niet bij elke aankoop (of zelfs bij verkoop) steeds weer kosten hebt, dan levert dat na een tijdje toch wel wat meer winst op.

filip
filip
10 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Is het mogelijk voor de mixerfondsen de alternatieve fondsen zonder retrocessie op te geven ?

Redactie
10 jaren geleden
Antwoord aan  filip

Ik kijk dat straks na met de lijsten in de hand.
Je kan echter al beginnen, want er staan er al drie in het eerste artikel over Degiro.
Lees toch goed bovenstaand artikel van mijn collega na want de mixfondsen zijn betrokken partij. Nu moet ik wel toegeven dat ik gisteren de belofte (zie onderaan) heb gekregen van de Directeur Retail van Degiro dat zij zullen proberen de nodige gegevens te bezorgen om volgend jaar een Belgische belastingaangifte te kunnen invullen.
Bij een Belgische aanbieder ga je die varianten niet vinden want er is geen enkel dat een distributie-akkoord voor BE. Zij zijn specifiek gemaakt voor de Nederlandse markt.

Een kopie uit de reactie:”Wat de te vermelden taks betreft, wij gaan ons inspannen om precies aan te leveren wat de klanten in moeten vullen in hun aangifte. Verwacht dat deze fund info waar jullie over schrijven voor ons prima te achterhalen is, zoek dit binnen de organisatie even uit. Brokers in België moeten dit nu ook doen verwacht ik.” Men hoeft me vroeger al voorgehouden dat je best doen, niet voldoende is. Je moet het gewoon doen.
We wachten dus met argwaan af.

Redactie
10 jaren geleden

DeGiro was zo vriendelijk om ons bijkomende informatie te verschaffen, en dit is intussen verwerkt in het artikel. Blijkbaar bestaat er ook een “non lending account” waarbij er geen effecten worden uitgeleend, wat een belangrijk deel van de kritiek wegneemt. Het lijkt dan ook aan te bevelen om hiervoor te kiezen.

We willen nog even benadrukken dat we niet pro of contra DeGiro zijn, maar wel de lezer alle informatie willen verschaffen om zijn eigen oordeel te vellen. Als je geen probleem hebt met de randvoorwaarden, dan kunnen de lage kosten en fondsen zonder retrocessie wel degelijk een verschil maken in je rendement.

Marc
Marc
10 jaren geleden

Je kan echter wel bij het aanmaken v.e. DEGIRO account aangeven dat je niet wenst dat de effecten uitgeleend worden.

Peter
Peter
10 jaren geleden

Hartelijk dank voor je uitpluiswerk en de daaruitvoortvloeiende gecomprimeerde info.
Mijn conclusie: geen spek voor mijn bek.

evita
evita
10 jaren geleden

Ik pas ook voor DeGiro hoor ! Een verwittigd mens is er twee waard !!

Karien
Karien
10 jaren geleden

Bedankt Robokat voor de heldere uitleg. Voor mij is de conclusie vlug gemaakt.

Kevin
Kevin
10 jaren geleden

Dus eigenlijk toch wel een geniepige service. Hoe kan nu van iedereen verwacht worden dat je dit studiewerk doet voordat je naar een financiële instelling stapt?

Redactie
10 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

In theorie zou je inderdaad telkens je huiswerk moeten maken en bv. de algemene voorwaarden grondig uitpluizen. Geen normaal mens doet dat ook echt.

Er zijn in de media niet zo heel veel 100% onafhankelijke en kritische stemmen, maar MijnKapitaal probeert hier een bescheiden rol in te spelen. Wij bestuderen de algemene voorwaarden zodat je dit zelf niet hoeft te doen.

Chris
Chris
10 jaren geleden

thanks alweer voor de info, Alfonds. Deze broker is dus niks voor mij.

Redactie
10 jaren geleden
Antwoord aan  Chris

Het artikel is van RoboKat, AF is zich met de revolutie in Kiev aan het moeien 🙂

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

34
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x