About the author

HKDS

In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Martinet Urbain
Martinet Urbain
6 jaren geleden

naar ik gehoord heb op het Ethias kantoor doen de meeste dit, kwestie het zekere voor het onzekere

evita
6 jaren geleden

Ik heb in februari een deel afgehaald en met dit aanbod kan ik nog 7 jaar nadenken over wat ik met dit geld ga doen. Ik ga mijn First afkopen.

patrick
patrick
6 jaren geleden

En dan komt de vraag van 1 miljoen. Als First in een afzonderlijke “bad bank” word ondergebracht, hoe lang zal deze (levenslang voor velen) de riante intrest van ongeveer 3.50 % nog uitbetalen.
Is het risico niet aanwezig dat men de polissen gewoon terugbetaald en stopt ? In dat scenario is het beter je vier jaar rente nu te incasseren. Wat denkt u ?

marie oopsomer
marie oopsomer
6 jaren geleden

Alleszins bedankt voor de verduidelijking, hoewel dat jammer genoeg de keuze niet altijd gemakkelijker maakt… Ik blijf wel met de vraag zitten hoe ETHIAS vandaag blijkbaar toch in staat is om al dat geld ineens terug te betalen met daarbovenop de rentes voor 4 jaar ver ?? Mij lijkt het dan logisch dat ze beter af zijn als niet iedereen ineens het geld terugvraagt ? en als de rentes jaarlijks ‘virtueel’ worden bijgestort ? Waarom zouden ze dan het geld niet hebben als je er later naar vraagt ??
Wat zie ik niet ?? (maar ik ben maar een simpel mens, zonder enige financiële kennis, vandaar dat ik dacht mijn spaarcentjes eenvoudig aan de kant te zetten zonder zorgen, en ze op te nemen als er nood is)

juluscesar
juluscesar
6 jaren geleden
Antwoord aan  marie oopsomer

Misschien moet je het vergelijken met iemand die zijn Leterme staatsbon vroegtijdig verkoopt omdat deze nu hoog boven pari genoteerd staan.
Als Ethias nu hun obligaties(‘voor zover nog voorradig) die sterk boven pari staan (en die de achterliggende garantie vormden voor first) nu verkopen kunnen ze dit aanbieden. Als Ethias geduldig telkens de dividend opbrengsten van hun obligaties jaar na jaar doorstorten naar hun klanten dan hebben ze op het einde van de rit wel nog klanten maar geen obligaties die nog iets opbrengen.

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  marie oopsomer

Belangrijk is dat Ethias onlangs gefaald is bij een nieuwe Europese stresstest. Die stresstests bekijken of financiële instellingen een nieuwe crisis kunnen overleven.

Die hoge rentes die ze moeten uitbetalen zijn uiteindelijk niet houdbaar op lange termijn, dus heeft Europa hen opgelegd om de verlieslatende tak van het bedrijf af te stoten. Dat kost nu wel wat op korte termijn, maar vergroot de overlevenskans van het bedrijf op lange termijn.

Vandaar ook het idee van de “bad bank” om het slechte deel van het bedrijf in een afzonderlijke maatschappij te isoleren.

Visbak
Visbak
6 jaren geleden

Hoeft niet gepubliceerd te worden!
Maar…
Termijnrekeningen kunnen op 5 jaar nog netto 1,5 à 2% opbrengen; op 8 jaar is dat 1,3 à 1,5% voor de beste aanbiedingen momenteel.

Is het niet andersom?

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Visbak

Vreemd genoeg niet en dat is geen normale situatie. De rente op 5 jaar ligt hoger dan die op 8 jaar en dat heet dan een omgekeerde rentecurve.

Herinner je die gestructureerde producten die een tijdje geleden populair waren en hun rendement baseren op het verschil tussen de rente op lange termijn en op minder lange termijn? Volgens die formule presteren al die producten momenteel negatief. Zouden de uitgevende banken geweten hebben dat dit er zat aan te komen?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

9
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x