Heel veel spaarders en beleggers zijn al dik tevreden als ze hun (zuurverdiende) centen op regelmatige basis zien aangroeien met een redelijk rendement. Het succes van onze Mixer toont dat elke dag aan. Zonder al te veel opzoekwerk, beheer en zorgen naar een degelijke opbrengst en er zo voor zorgen dat je de inflatie minstens kan bijbenen en liefst ook nog verslaan..
Voor ons is dat een probleem want je kan niet elke dag iets zinnigs schrijven over die Mixer. Daarvoor is ie te stabiel, te degelijk, te braaf en eigenlijk te saai. Elke dag schrijven dat de index gestegen of gedaald is, daar heb je niet zoveel aan: er zijn kranten genoeg die daar elke dag pagina’s over vullen.
Een aantal mensen vind dat te eentonig, te weinig actief en zijn daarom op zoek naar mogelijke satellieten om het rendement te boosten. Ik heb al eens proberen te helpen met fondsen uit te filteren die een serieuze tik hebben gekregen. Dat kan mogelijkheden bieden.
Vandaag gooi ik het over een heel ander boeg. Weet dat de mogelijk gevonden fondsen veel volatieler zijn dan die van de Mixer. Misschien veel te volatiel voor jou ? Weet ook dat er in deze materie geen garanties bestaan. Daarover onderaan meer.
Wat vooral opvalt tijdens de laatste dagen: de US dollar stijgt weer fiks in waarde ten opzichte van onze euro. Of is het onze euro die daalt in waarde ten opzichte van de US dollar ? Het is maar hoe je het bekijkt…
Aan de trendlijnen te zien, lijkt deze stijging/daling nog niet voorbij.
Misschien is dit wel een mogelijke verklaring: de 10-jarige Amerikaanse rente is tijdens de voorbije weken flink gestegen. Mogelijk wordt er heel wat geld richting Amerika gesluist om daar van die betere opbrengst te kunnen genieten.
De rente in de Eurozone wordt door de interventies van de ECB nog steeds laag gehouden.
Allereerst de Eurostoxx50 om er maar één te nemen.
Dan de N.Y. Dow Jones Industr. om eens te kijken wat er in de V.S. zoal gebeurt.
Om te besluiten de MSCI Emerging Markets, de index van de fondsen uit de Groeilanden.
Hier kan men duidelijk zien dat de forse groei van de laatste maanden is stilgevallen.
Ik ben dan gaan kijken welke fondsen er in slagen om op korte termijn hun waarde te verdubbelen.
Op 1 jaar (DTD = 15-05-2017 tot 15-05-2018) natuurlijk geen enkel.
Op 2 jaar (cijfers altijd afgesloten op 15-05-2018) zijn er toch al enkelen die erin slagen om er de helft bij te doen.
Op 3 jaar valt het echt tegen. Begrijpelijk want dan start je juist voor de correctie van 2015. Sommige fondsen (waarvan er enkele met naam en faam) hebben na 3 jaar zelfs die correctie nog niet verteerd.
Na 4 jaar kan ik je gelukkig al enkele fondsen tonen die minstens hun waarde op die periode verdubbeld hebben:
Na 5 Jaar krijg je er zelfs een hele rist.
Neem deze lijst niet zonder je eigen huiswerk te maken ! Kijk misschien na of het fonds niet geprofiteerd heeft van samenlopen van omstandigheden die zich niet zullen herhalen. Je kan misschien eens controleren in de screenings of het rendement van dat fonds niet ver boven zijn mediaan-rendement heeft gepresteerd.
Past zo’n fonds wel in jouw beleggingsportefeuille ? Misschien te volatiel volgens jouw aanvoelen of misschien teveel overlappend met andere aankopen…
Zeker ook nakijken of het nu wel het moment is om jouw keuzefonds aan te schaffen: De GOGIscore kan daarbij al een eerste signaal zijn. De update van die score wordt morgen gepubliceerd.
Weet zeker dat gespreid aankopen altijd een goed advies is: je zal dan waarschijnlijk na 4 of 5 jaar je kapitaal niet verdubbelen, maar je kan er onverwachte verliezen grotendeels mee vermijden. Er zijn er immers weinigen die graag verliezen…
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Sorry, heb mss vandaag al te veel cijfers bekeken….maar waarom alle cijfers afgesloten op 15-06-2017 en niet op 15-05-2018, zoals bij de 1-jarige resultaten?
Nu tevreden ?
Uiteraard ben ik maar wat tevreden als ik lijsten mag ontvangen waar dergelijk opzoekingswerk aan vooraf is gegaan!
waarom worden hier fondsen opgenomen die in België niet te koop zijn, bv de top presteerder op 5 jaar, H20 Multistrat FR 0010923383… Wordt de Belgen hier iets ontzegd of is er een bank bezig om dit fonds te registreren of moeten we een Nederlandse of Luxemburgse effectenrekening openen om ze te kopen…
Ik wil hier wel eens uit de doeken doen op welke manier mijn bestand uitgebouwd wordt: 1° Regelmatig ontvang ik vragen om een bepaald fonds te screenen en die komen ook van lezers uit het buitenland of lezers met een buitenlandse effectenrekening. 2° Fondsen die genoemd worden in publicaties die ik ontvang. Ook M* schrijft regelmatig over fondsen die geen distributie-akkoord hebben in BE vermits de meeste artikels op de Belgische site identiek zijn met de Nederlandse site. Op die manier hebben wij al fondsen(huizen) naar BE kunnen halen of de beslissing versnellen. Skagen is daar een voorbeeld van.
Sna, heb je dit nagekeken of MEn dit niet DIRECT kan aankopen ? Of misschien is een kleine telefonische aanvraag de KEY om dit fonds te kunnen TRADEn
Voor squad zie ik evenwel ook geen haalbare oplossing voor ons Belgjes…
Wel even opletten blijkt als je H20 DIRECT aankoopt bij de ‘gratis’ broker je plots toch een fiks instapkost krijgt.
Normaal vermelden ze de kosten vooraleer je effectief aankoopt zodat echte verrassingen vermeden zouden moeten worden.
Klopt maar in dit geval loopt het erg op.
Wat betekent dat concreet ?
Als Mixerfonds houder kijk ik eerder uit naar de andere MK portefeuille, nl. de flexer. … lijkt me. Niet?
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be