About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
4 jaren geleden

Mis ik in je lijst niet het Henderson Horizon Fund – Japanese Smaller Companies Fund A2 USD Acc (isin LU0011890265). Ik belegde hierin (weliswaar als satelietfonds) op 07/03/14 en als mijn
Franky-matic mij niet bedriegt, heb ik actueel een meerwaarde van boven de 100 %. Op minder dan vier jaar verdubbeld!! Een podiumplaats, of zijn er nog zoveel anderen die op deze korte beleggingsperiode hetzelfde – of nog een beter – niveau behalen?

E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
4 jaren geleden

VOORAF:
Eigenlijk is mijn (beleggers)verhaal grotendeels vergelijkbaar met dat van “Lucca” (cfr “Het gastartikel van Lucca” – posted by Al Fonds op 23/06/2013).
Eind 2012 (net op rust – woonst afbetaald – nog voldoende buffer om een tegenslag met cash op te vangen en geen grote uitgaven te verwachten) op zoek gegaan om met het resterende “slapende spaargeld” toch iets te doen. Met mijn vrij beperkte financiële kennis” en na (minstens) driemaal bepaalde hoofdstukken van de MK-cursussen “leren beleggen voor beginners” en “beleggen in fondsen” te hebben doorgenomen, waande ik me bereid om met AL FONDS zijn MIXERFONDS-methode van start te gaan. In Maart-April 2013 ben ik dan met mijn “E10-Kern-mixerfonds” gestart, weliswaar zonder periodieke instappen en bovendien aangevuld met enkele – door mij als goed bevonden – satelliet-fondsen. Twee maand later was ik maar wat van streek met mijn “ongelukkige” aankopen, die al snel een totaalverlies van meer dan 10% lieten optekenen. Gelukkig dat het achteraf “maar” een “corrrectie” bleek te zijn geweest en dat ik mij bij aanvang sowieso een beleggings-horizon van meer dan vijf jaar had vooropgesteld. Zo niet was ik waarschijnlijk dezelfde toer als “Oom Wanja” opgegaan (cfr “De ervaringen van Oom Wanja” – posted by Oom Wanja op 27/07/2013).
CONCREET: mbt tot de vraag waarom ik op 07/03/2014 in het HHF Japanese Smaller Companies Fund A2 USD Acc (LU0011890265) stapte:
In die periode (hou altijd wel een buffer cash aan en bovendien was er een TAK 23-belegging op vervaldag gekomen) vond ik in de screenings van AF oa het Japanese Sm Cps Aberd. K €**, een fonds waarvan ik meende dat het best deel van mijn “E10-Alternatiefportefeuille” (mix van regio- en thema-fondsen) mocht uit-maken. Met wat verder zoekwerk leek mij het HHF Japanese Smaller Companies Fund A2 USD Acc (niet in de AF screenings) een beter alternatief, enerzijds omdat het de helft meer posities innam maar ook omdat de US-dollar toen 1,370 € noteerde. Is dit alles doorslaggevend geweest om het HENDERSON-fonds door de jaren heen beter te laten presteren dan zijn ABERDEEN-broertje?
HET VERVOLG:
De situatie in China was er mee de oorzaak van dat de winst die ik met het HHF Japanese Smaller Companies Fund A2 USD Acc tot dan had gerealiseerd, in 2015 met zo’n 15% afnam. Middenin deze “mini-crash” ver-scheen het MK-artikel “Smallcapje en de wolf” – posted by HKDS op 15/07/2015, handelend over “Small Caps pareltjes” die niet noodzakelijk volatieler hoeven te zijn dan hun large Caps-equivalenten” en bovendien voor een extra mooie return in de portefeuille kunnen zorgen. Op 01/2/2016 besliste ik om een aantal deelbewijzen van het hiervoor genoemde fonds bij te kopen. Niettegenstaande de dollar toen niet meer in mijn voordeel no-teerde (1,088 €), heeft deze bijkomende investering mij tot op heden toch nog een meerwaarde van ongeveer 39% opgeleverd. Twee vragen die blijven zijn of het HHF Japanese Smaller Companies Fund A2 USD Acc tot één dezer “Small Caps-pareltjes behoort…en of het nu al het moment is om het te “cashen”??
CONCLUSIE:
Uiteraard ben ik er mij van bewust dat beleggen in regio’s/thema’s risicovol is; de MK-artikels “Misschien enkele satellieten” – posted by Al Fonds op 29/04/2014 en “Is het nu het moment?” – posted by Al Fonds op 14/10/2014 zijn hieromtrent zeer duidelijk. Het lijkt alsof het voor mij inmiddels meer dan een hobby is geworden om steeds weer op zoek te gaan naar de betere instapmomenten en het systematisch uitbouwen van mijn “E10-Alternatief-portefeuille” – weliswaar altijd met geld dat ik voor langere tijd kan missen en mijn “E10-Kern-mixerfonds” uiter-aard de voorkeur gevend.
Verder zou ik durven stellen dat nuchtere, niet-commerciële analyses/lectuur “een leek met discipline” tot een degelijke “doorsnee belegger” kunnen vormen en zelf een impact op diens sentiment/temprament zouden moeten hebben. De vragen die hieromtrent blijven zijn of ik nu al tot laatstgenoemde categorie mag behoren en of mijn stelling nog dezelfde zal zijn nadat ik mijn eerste “echte crash” achter de rug heb?
PS: de bijdrage zal je waarschijnlijk wat te lang uitvallen – je mag het desgevallend zeker inkorten – MvG

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x