About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

12
Reageer op dit artikel

avatar
5 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
AnthonyRaoulThomassiusGejeMAnn Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Anthony
Gast
Anthony

Bijna 2 jaar geleden een lening aangegaan aan 1,8 % vast voor 25 jaar !! Iedereen verklaarde me zot omdat ik het op 15 jaar ook zou kunnen terugbetalen. Awel, die extra 300 euro beleg ik nu elke maand op de beurs voor gemiddeld 7% intrest. En dan mag er nog een crisiske gebeuren, op lange termijn haal ik het er met gemak uit. Kijk maar eens hoe de beurs hersteld is van de crisissen van 2008 en 2011 !!!

Raoul
Gast
Raoul

Mijn ervaring in het verleden. Ik had geleend aan 4,5 %. Kort daarna steeg de langetermijnrente naar 9%. De bank drong hard aan opdat ik mijn lening vervroegd zou afbetalen ze haalde daartoe allerlei redenen aan zoals de besparing die ik zou kunnen maken door minder rente te betalen. Gelukkig ben ik daar niet op ingegaan.5eN

Thomassius
Gast
Thomassius

Ik heb een goed jaar geleden een huis gekocht en daarbij het maximale bedrag geleend over een looptijd van 25 jaar. Veel vrienden verklaarden me gek omdat hen van thuis uit is ingeprent: steek je spaarcenten in je woning en zorg dat je zo snel mogelijk schuldenvrij bent. Het geld dat ik niet in m’n huis heb gestopt zit in een ruime fondsenkorf die ik ook minstens 25 jaar onaangeroerd laat (bij leven en welzijn :-)). Zelfs zonder inflatie in rekening te brengen en zelfs als de situatie van lage rentevoeten nog jaren aanblijft, kom ik in mijn berekening telkens… Lees verder »

Bram
Gast
Bram

Ik heb nog niet zolang geleden een hypothecaire lening gestart, 25 jaar, vast tarief, 1,98%. Mijn idee was dat als ik terug wat kapitaal had opgebouwd mijn lening wat lichter wou maken. Door een deel van mijn lening af te betalen verlaag ik de maandelijks afbetalingen. Hoe sneller ik dit kan doen hoe beter want zo kan ik dan de rente op dat kapitaal, bvb 20 jaar, uitsparen. Ik heb het hier niet over “sneller afbetalen”, want dat zou ook fiscale gevolgen hebben (en dus een beetje complexer). Nu als de rente op de spaarrekening stijgt boven die 1,98% is… Lees verder »

GejeM
Gast
GejeM

Bram, ik zou wel opletten met dat vervroegd terugbetalen. Vooreest worden er meestal 3 maand intrest aan kosten gerekend. Hier wordt enkel de rente op spaarboekjes in de vergelijking gebracht en waar niet aan gedacht wordt is de te verwachten inflatie. Omdat die naar verwachting groter zal zijn dan de te betalen intrest kunt ge later met goedkoper geld uw lening afbetalen. Daarom vind ik het niet ideaal om kapitaal af te korten. Veel beter kunt ge bekijken voor hoeveel jaar uw centen niet meer beschikbaar zijn bij afkorting en welke beleggingen ge kunt doen met dergelijke horizon. Zelfs met… Lees verder »

Visbak
Gast
Visbak

Een bank die zijn (langlopende) hypothecaire kredieten gaat financieren met (korte termijn) spaargelden, is niet goed bezig! De ECB en NBB zullen daar niet mee kunnen lachen!
De banken dienen die langlopende kredieten af te dekken met langlopende gelden.
Langlopende termijnrekeningen, obligaties etc komen al eerder in de buurt.

Ann
Gast
Ann

Sinds een 3-tal jaar ben ik leningvrij.
Aangezien ik geen interesse heb om ander vastgoed te kopen om te verhuren, is dit voor mij niet aan de orde.
Wel hoop ik idd dat de spaarrente omhoog gaat, want het wordt alsmaar moeilijker om je geld nog ergens te parkeren… toch als je meer dan 0,3% wilt.

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be