About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anthony
Anthony
3 jaren geleden

Bijna 2 jaar geleden een lening aangegaan aan 1,8 % vast voor 25 jaar !! Iedereen verklaarde me zot omdat ik het op 15 jaar ook zou kunnen terugbetalen. Awel, die extra 300 euro beleg ik nu elke maand op de beurs voor gemiddeld 7% intrest. En dan mag er nog een crisiske gebeuren, op lange termijn haal ik het er met gemak uit. Kijk maar eens hoe de beurs hersteld is van de crisissen van 2008 en 2011 !!!

Raoul
Raoul
3 jaren geleden

Mijn ervaring in het verleden. Ik had geleend aan 4,5 %. Kort daarna steeg de langetermijnrente naar 9%. De bank drong hard aan opdat ik mijn lening vervroegd zou afbetalen ze haalde daartoe allerlei redenen aan zoals de besparing die ik zou kunnen maken door minder rente te betalen. Gelukkig ben ik daar niet op ingegaan.5eN

Thomassius
Thomassius
3 jaren geleden

Ik heb een goed jaar geleden een huis gekocht en daarbij het maximale bedrag geleend over een looptijd van 25 jaar. Veel vrienden verklaarden me gek omdat hen van thuis uit is ingeprent: steek je spaarcenten in je woning en zorg dat je zo snel mogelijk schuldenvrij bent. Het geld dat ik niet in m’n huis heb gestopt zit in een ruime fondsenkorf die ik ook minstens 25 jaar onaangeroerd laat (bij leven en welzijn :-)). Zelfs zonder inflatie in rekening te brengen en zelfs als de situatie van lage rentevoeten nog jaren aanblijft, kom ik in mijn berekening telkens beter uit.

Bram
Bram
3 jaren geleden

Ik heb nog niet zolang geleden een hypothecaire lening gestart, 25 jaar, vast tarief, 1,98%. Mijn idee was dat als ik terug wat kapitaal had opgebouwd mijn lening wat lichter wou maken. Door een deel van mijn lening af te betalen verlaag ik de maandelijks afbetalingen. Hoe sneller ik dit kan doen hoe beter want zo kan ik dan de rente op dat kapitaal, bvb 20 jaar, uitsparen. Ik heb het hier niet over “sneller afbetalen”, want dat zou ook fiscale gevolgen hebben (en dus een beetje complexer).

Nu als de rente op de spaarrekening stijgt boven die 1,98% is dit natuurlijk geen goed idee. Het zet me wel aan het denken… 🙂 hoewel het verlagen van de maandelijkse afbetaling met nieuw kapitaal wel een voordeel lijkt, is het dat in theorie niet. Ik ben eigenlijk te jong om te beseffen hoe veel die intresten op je spaarcenten wel niet kunnen zijn..

GejeM
GejeM
3 jaren geleden
Antwoord aan  Bram

Bram, ik zou wel opletten met dat vervroegd terugbetalen. Vooreest worden er meestal 3 maand intrest aan kosten gerekend.
Hier wordt enkel de rente op spaarboekjes in de vergelijking gebracht en waar niet aan gedacht wordt is de te verwachten inflatie. Omdat die naar verwachting groter zal zijn dan de te betalen intrest kunt ge later met goedkoper geld uw lening afbetalen. Daarom vind ik het niet ideaal om kapitaal af te korten.
Veel beter kunt ge bekijken voor hoeveel jaar uw centen niet meer beschikbaar zijn bij afkorting en welke beleggingen ge kunt doen met dergelijke horizon. Zelfs met een defensief profiel moet ge met die duurtijd toch meer groei hebben dan de inflatie. En in noodgevallen kunt ge die beleggingen toch nog verzilveren.

Visbak
Visbak
3 jaren geleden

Een bank die zijn (langlopende) hypothecaire kredieten gaat financieren met (korte termijn) spaargelden, is niet goed bezig! De ECB en NBB zullen daar niet mee kunnen lachen!
De banken dienen die langlopende kredieten af te dekken met langlopende gelden.
Langlopende termijnrekeningen, obligaties etc komen al eerder in de buurt.

platin
platin
3 jaren geleden

Ten tijde van leningen aan 9% was opbrengst op een sr max 4 %.

Visbak
Visbak
3 jaren geleden

Het zijn toch 2 verschillende concepten?
Bij de leningen moet je naar de langetermijnrente kijken,
bij de spaarrekeningen naar de kortetermijnrente.

Het zou inderdaad in de toekomst kunnen zijn dat een spaarrekening meer opbrengt dan dat een bestaande lening je kost.
Maar tegen die tijd zullen de rentevoeten van nieuwe leningen ook wel terug de hoogte ingegaan zijn.

IMHO als de rente terug stijgt, gaan eerst de leningen de hoogte in.
Daarna zal op een hele afstand de intresten op de spaarproducten omhoog.
Maar op dat moment kan het inderdaad perfect voorkomen dat je spaarrekening meer opbrengt dan dat je lopende lening (met vaste rentevoet) je kost.
Dat het het dubbele zal zijn, zoals in je vb, zal waarschijnlijk ook overdriven zijn. Volens mijn glazen bol gaan die niet snel terug naar 4% gaan.
Maar bv 2% op je spaarrekening terwijl je lening 1.8% is, zit er ooit wel eens in ja!

kurt
kurt
3 jaren geleden
Antwoord aan  Visbak

In Turkije, Argentinië, Iran, Venezuela enz. hebben ze hun glazen bol laten vallen. Het kan snel gaan éénmaal het vertrouwen weg is. Brexit, begroting Italië, migratie, grote schulden bij meeste Eurpopese landen kunnen allemaal een trigger vormen om de rente te doen ontsporen. Gelukkig hebben we Mario, die dan zal printen tegen de sterren op en zijn magische woorden zal herhalen : “The ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough.”

Mieke
Mieke
3 jaren geleden
Antwoord aan  Visbak

Ik vind dat inderdaad ook normaal dat het kan gebeuren dat je meer intrest op je spaarrekening krijgt dan dat je voor de lening moet betalen. Toen de rente op de spaarrekening daalde was het omgekeerd.

Ann
Ann
3 jaren geleden
Antwoord aan  Visbak

Sinds een 3-tal jaar ben ik leningvrij.
Aangezien ik geen interesse heb om ander vastgoed te kopen om te verhuren, is dit voor mij niet aan de orde.
Wel hoop ik idd dat de spaarrente omhoog gaat, want het wordt alsmaar moeilijker om je geld nog ergens te parkeren… toch als je meer dan 0,3% wilt.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

12
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x