Vroeger kon je de pogingen om er met jouw spaargeld van door te gaan “makkelijk” doorprikken omdat de teksten meestal vol taalfouten stonden. Zo’n tekst zou niet verzonden worden door een bank die zichzelf een beetje respecteerde.
De oplichters worden blijkbaar ook slimmer en slimmer. Op de tekst kan je moeilijk nog iets aanmerken.
Bij de persoon die deze email ontving, bleek het ook niet zo moeilijk: hij is namelijk geen klant bij Argenta. Een domiciliëring incasseren zal alzo erg moeilijk zijn op een niet-bestaande rekening.
De vraag is echter of zo’n email wel effect ressorteert als je bij die bank wel klant bent ?
Waarschijnlijk zullen er toch wel een aantal in de val trappen, want als er geen winst te maken viel dan zouden die oplichters er al lang mee gestopt zijn…
Meestal wordt de raad gegeven om aandachtig het emailadres na te kijken. Is dit wel een emailadres van de bekende spaarbank ? Zoals je hier kan zien, staat de val wagenwijd open als je even niet nadenkt. Je moet echter kijken wat er volgt op het apenstaartje ( @ ): in dit geval is dat “info.be” = duidelijk niet Argenta, maar toch…
Ga je met de cursor over “Argenta.be/incasso” (zonder door te klikken) dan krijg je een link naar “codiren dot online” te zien. Ook echt niet bij Argenta !!! Dat laatste lukt hier natuurlijk ook niet meer omdat ik er een foto van gemaakt heb. Ook die “dot” in de naam is natuurlijk een voorzorg om enthousiastelingen te weerhouden hier in de val te lopen.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ja, die fishing mails lijken zich te vermenigvuldigen. Vorige dinsdag heb ik er 3 gekregen: KBC Dexia en Argenta natuurlijk. Maar zijn er lezers die reeds dergelijke mail van een online-bank gekregen hebben?
Heb ik vandaag ook gehad! Kijk naar het email adres en dan weet je dat het niet van argenta komt.
Maandagmorgen ontving ik reeds een eerste soortgelijk exemplaar.
Zou dat niet aan de browser liggen ?
Naar het email-adres kijken is onvoldoende om de écht professionele hackers buiten te houden. Zo kan men een mailadres aanmaken dat heel geloofwaardig lijkt (bv info@argenta-bank.be (de eigenaar daarvan zit in de VS), of een adres dat op het eerste zicht wel visueel correct lijkt (bv info@argénta.be )
Nooit, never, jamais, niemaals klikken op een link in een email. Altijd zelf de URL van de site van de financiele instelling – die je reeds kent – intikken in de adresbalk, en dan doorklikken.
Fingers crossed, maar ik heb nog nooit een fishing mail van een bank gekregen. Blijkbaar doen Ghostery en AdBlock goed hun werk…
Dat zijn advertenties blokkers voor in een browser. Die gaan geen (phishing) mails tegenhouden.
Ghostery zorgt dat je niet meer “gevolgd” wordt door andere sites, bij het bezoeken van een website. Maar je moet hem wel “leren”, en dat regelmatig herhalen. Ik krijg bijna geen spam, en fishing mails heb ik nog nooit gehad.
Tracking heeft ook niets met phishing te maken. Tracking monitort je gedrag, maar kan geen gegevens verzamelen die je niet expliciet doorgeeft, bvb een e-mailadres. E-mailadressen worden dikwijls verzamelde door gehackte databases van website en andere manieren waar je je moeilijk tegen kan beschermen. Belangrijk is dat je de mails kan herkennen.
Zou het niet eerder aan je mail-programma liggen dat efficient blokkeert ? Zo gebruikt ik de gmail-infrastructuur. Ook daar komt nauwelijks (nooit?) een spam-mail door.
Veel mensen weten niet goed hoe ze phishing mails moeten herkennen. de overheid heeft hier een interessant en leerrijk online testje voor gemaakt: https://www.safeonweb.be/nl/quiz/phishingtest
Ik raad IEDEREEN aan de test eens te doen!
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be