Ik probeer hier het momentum weer te geven in enkele grafieken. Vermits mijn glazen bol al een tijdje in de vuilbak werd gekieperd, is het niet de bedoeling om voorspellingen te doen. Eerder probeer ik te tonen wat er zoal gaande is.
Ik begin met de Lange Termijnrente in de VS en in België:
De korte termijn tonen, heeft weinig zin: die staat historisch laag, dat ondervinden we dagelijks.
Dan de munten die er toe doen: de euro in US dollar:
De signifikante stijging van de USD is velen al opgevallen. Volgens de (roddel)bladen zou Donald T. in het begin van zijn ambtstermijn gevraagd hebben wat nu eigenlijk goed was voor Amerika: een zwakke dollar of een sterke dollar ? Zou hij daar voor iets tussen zitten of is het eerder iets anders dat de dollar doet verzwakken tov de euro ?
De stijging lijkt nog aan te trekken…
We starten dicht bij huis met de BEL20 die het op dit moment iets beter doet dan Europa in zijn geheel.
Als we mogen vertrouwen op de trendlijn, dan is dat nog niet zo slecht.
Natuurlijk gevolgd door Europa en de DJEurostox50:
Hier is de trendlijn minder positief naar de toekomst toe.
Dan naar de VS de DJ Industrials:
Ook hier zijn de trendlijnen nog steeds opwaarts gericht.
We gaan dan nog kijken naar de MSCI Emerging Markets:
Alhoewel we nu al geruime tijd weer in die richting worden geadviseerd, blijkt die index momenteel niet te weten welke kant hij uit wil. De vrij sterke groei van de laatste maanden, is nu toch al een tijdje verdrongen door getrappel terplaatse.
Gaan we dan kijken naar de MSCI-index (de fondsenindex) uitgedrukt in euro en in USD:
dan zien we daar weer de impact van het oplopende verschil van beide munten.
Tot slot krijg je van mij nog een tabel met cijfers van een aantal MSCI-deelindexen:
Hier werden de cijfers van de indexen genoteerd met, of inclusief, de uitbetaalde dividenden.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Knap werk. Zou je voor alle duidelijkheid telkens een kleine legende willen toevoegen aan je grafiek? Net zoals je deed met de vergelijking van de lange termijn rentes.
Is het mogelijk alle grafieken op hetzelfde moment te laten starten (starten nu allemaal op een verschillende datum). Dan kan je appelen met appelen vergelijken.
Omdat zo’n vergelijking met grafieken bijna niet te doen valt, heb ik er de cijfertabel aan toegevoegd. Niet alleen de begindatum van de grafiek zou dezelfde moeten zijn, ook de inschaling. Sommige grafieken worden dan nietszeggend.
De grafiek van Euro Dollar geeft aan hoeveel Dollar men krijgt voor 1 € . Sinds 2017 lijkt mij de waarde van de dollar te verzwakken t.o.v. de Euro.
Dat klopt: het gaat over de euro in USD: als de grafieklijn stijgt, wordt de euro meer waard ten opzichte van de dollar. Voor een euro krijgt men meer USD.
mooi werk! daar ontbrak het ons allang aan: deugdelijke -up to date- grafieken van belangrijke indicatoren. daar krijgen we nooit genoeg van; liefst ook nog van belangrijke fondsen-indicatoren?
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be