About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gm
Gm
5 jaren geleden

Uih. Dit gezegde klopt zeker niet tijdens dit jaar. . Maar bekijk het misschien eens in een periode van 10j?

Als ik alles nakeek van de voorbije jaren zou ik bijna kunnen stellen. Koop in januari en verkoop in mei.

———-

En heb je al ooit bekeken hoe het zou geweest zijn als je het mixfonds enkel kocht bij spread en deze verkocht bij stop? Zeker als er 3 stops na elkaar waren? Zeker Niet bij de eerste stop.

We krijgen hier goede info ivm interessante koopmomenten, maar wat met verkoopmomenten?

Wilfried
Wilfried
5 jaren geleden

Aan zulke spreuken heb je niets als je denkt daar jaar na jaar lekker veel winst mee te pakken. Er zijn immers ook negatieve jaren waarin de periode oktober-mei zelfs slechter presteert dan gewoon buy and hold.

Wanneer twee of meer tegengestelde stellingen naar voor worden geschoven (Sell in May werkt echt vs. Sell in May is praat voor de vaak) die elk wel waarheid lijken te bevatten, dan kan enkel een statistisch onderzoek de ware toedracht onthullen. Dat statistisch onderzoek is al gebeurd. En niet over vijf of over tien jaar, maar over meer dan zestig jaar. En dan zie je dat het simpelweg kopen rond half oktober en weer verkopen tegen eind april (de exacte regels zijn al bij al nog eenvoudig te noemen) over deze lange periode (!) wel degelijk een stuk hogere returns oplevert dan gewoon buy and hold. We spreken over aandelenmandjes die een ganse index volgen (etf’s).

Prof. Jacobsen van de Rotterdamse Erasmusuniversiteit heeft het zgn. Halloweeneffect onderzocht voor verschillende markten. Voor de 17 geteste landenindexen plus de wereldindex bleek dat in slechts 2 markten (Hong Kong en Zuid-Afrika) de buy and hold strategie beter zou gepresteerd hebben. Zijn onderzoek liep niet over 60 jaar maar toch al over 23 jaar (1973-1996). Je kunt de resultaten van zijn werk hier lezen: scroll naar blz. 14 van de 18 en daar staat de samenvattende tabel: http://bit.ly/1pOU33f

Anderen hebben gelijkaardige onderzoeken gedaan op de Amerikaanse DowJones index maar dan wel over zeer lange tijdreeksen en ze kwamen tot dezelfde conclusie. Voor aandelenbeleggingen is het beter om slechts een half jaar in de markt te zijn dan permanent belegd te blijven d.m.v. buy and hold. Voor beleggers die een zéér lange horizon hebben, is dit een mogelijke aanpak om behoorlijk rendement te halen. Opgelet: er komen ook negatieve jaren voor.

In hoofdstuk 7 van ‘Beleggen voor (je) Kinderen’ wordt dieper op dit verschijnsel ingegaan. Hoe het principe zou uitpakken voor fondsen? Geen idee. De bewegingen van fondsen zijn gecorreleerd met de aandelenmarkten, maar het zou een uitvoerige studie vergen om daarover met enige zekerheid uitspraak te kunnen doen.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x