en dan heb ik het hier niet over verschillende landen of verschillende grondstoffen, maar over aandelen en obligaties.
Heel wat spaarders en beleggers zijn er van overtuigd dat obligatiefondsen momenteel geen nut meer hebben, of zelfs gevaarlijk zijn.
Langs de ene kant klopt dat wel: obligatiefondsen zullen tijdens de volgende jaren niet meer dezelfde rendementen kunnen voorleggen zoals ze dat deden tijdens het voorbije 30 jaar. De rentevoeten zijn immers op een dieptepunt beland.
Moest de rente fiks gaan stijgen, dan komen ze zelfs waarschijnlijk op een verlies uit dit jaar, en misschien ook wel de volgende jaren.
Maar heb je gisteren ook de tabel bekeken met het rendement van ons MijnKapitaal Mixerfonds? Zo neen, dat moet je dat zeker eens doen: dat kan door hier te klikken. Bij de mixerfondsen kan je dat niet zien maar bij het overzicht van de trackers helemaal onderaan in de tabel is het wel erg duidelijk:
Als je alleen aandelen in portefeuille zou hebben, dan zou je tijdens de tweede helft van maart tegen een daling zitten aankijken. Het waren de obligaties die de zaak deden stijgen. Waarschijnlijk hebben ook de mixerfondsen daarvan geprofiteerd: kijk maar naar Ethna Aktiv.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Je hoeft niet persé obligaties te houden. Flossbach bvb houdt gewoon een groot deel cash achter de hand. Als ze maar voor 60% in aandelen zitten zullen ze bij een correctie uiteraard minder diep vallen. Zo slim zijn ze ook wel. 😉
Pin je vooral niet teveel vast op de overzichten die M* geeft: ik zeg niet dat ze verkeerd zijn, maar je moet die cijfers wel met een fikse korrel zout nemen. Op zeker moment hebben wij eens de proef op de som gemaakt en de fondsmanager gecontacteerd: 40% bij M* bleek in realiteit slechts 9% te zijn. Door het beperkte aantal mogelijkheden boeken zij soms zaken bij cash die eigenlijk geen cash zijn.
Dag Marc, ik kijk steeds op de site van de fondsbeheerder zelf, in deze: https://www.fvs-fonds.com/investmentfonds/multi-asset/flossbach-von-storch-multiple-opportunities-ii.html
Aandelen 58,46%, bonds amper 8,06%, goud 9,66 %, cash 24,37 % en nog wat muntafdekking.
Dit op 31/3 dus actueel. Info op M* klopt ook.
En dan heb ik het nog niet gehad over de noodzakelijke buffer (met obligaties) die nodig is om een zware val bij een crash af te zwakken.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be