Nu de Milleniumdoelstellingen voor 2015 vervangen zijn door Sustainable Development Goals voor 2030 (SDG 2030) proberen alle fondsenhuizen mij te overtuigen hoe “duurzaam” ze wel tewerk gaan en hoe zij als “best in class” werken aan een betere wereld. Ik moet hard mijn best doen om niet elke dag over SRI of ESG te moeten schrijven na weer een of ander gesprek met een fondsenafgevaardigde.
In Parijs werden op de vergadering van de Verenigde Naties de 17 Sustainable Development Goals voor 2030 ( Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling) getekend door 193 landen (waaronder België). Je gaat er in de toekomst alzo nog veel over horen. Elk fondsenhuis en elke bank (zie mijn artikel) zal zich de komende weken en maanden nog wel laten horen.
.
Na een presentatie van Hans Stegeman, Hoofd Research & Investment Strategy wil ik starten met een fondsenhuis waarbij je je in het kader van doelstellingen voor duurzaamheid geen onderliggende verborgen agenda hoeft te zoeken: het hoofdmotto van deze instelling was, is en blijft Sustainability.
Zo wordt ervoor gezorgd dat er altijd gekozen wordt voor duurzame oplossingen en bijdragen tot positieve veranderingen in de maatschappij.
Bedrijven die niet enkel in de kosten snoeien maar op zoek gaan naar uitdagende oplossingen voor een betere wereld. In welke wereld willen wij leven ?
Triodos IM gaat op zoek naar de mogelijke risico’s van die bedrijven die het transitieproces in gevaar kunnen brengen. Bedrijven die betrokken zijn bij olie- en gasproductie, de wapenindustrie, kinderarbeid of milieuschadelijke producten gebruiken worden uitgesloten. Bedrijven die niet aan de minimumnormen voldoen, worden ook uitgesloten.
Uitsluitingen kunnen echter ook op basis van reputatie en dat kan gelden voor de hele sector
Uiteindelijk worden de kandidaten onderworpen aan een diepgaande analyse op financieel en duurzaam vlak. De focus op belangrijke elementen die een impact kunnen hebben op de toegevoegde duurzame waarde op korte, middellange en lange termijn. Daarbij is er aandacht voor sectorale en geografische criteria, de risico-rendementsverhouding, liquiditeiten en de overtuiging van de fondsbeheerder.
Daar kijken wij naar die instellingen die investeren in oplossingen en op zoek zijn naar uitdagende transities (een overgang naar betere of veiligere productiemethodes).
De ESG-integratie: op de vraag hoe een onderneming meerwaarde creëert, mag het antwoord zijn: “een betere financiële return op termijn”. Echter, dat mag niet enkel en alleen de drijfveer zijn. Verschillende banken hebben het daar wel moeilijk mee.
Een goede vraag is daarbij: Wat is jouw motivator ?
Voor Hans is ESG geen menu waaruit je kan kiezen, maar een recept.
Een goeie afsluitvraag voor hem is steeds: Kan je mij iets vertellen over iets wat niet gebeurd is ?
In de portefeuilles van Triodos zijn de ondernemingen onderhevig aan controles op verschillende niveau’s. De criteria moeten gerespecteerd blijven.
Tweewekelijkse updates activeren mogelijke knipperlichten en na analyse kan dat leiden tot een gesprek met dat bedrijf. Als er na een formeel onderzoek blijkt dat de criteria niet nageleefd worden, moeten de effecten van dat bedrijf binnen de 3 maanden verkocht worden.
Elk kwartaal worden alle minimumeisen op gedetailleerde Sustainanalytics-indicatoren geëvalueerd waardoor er een duidelijk beeld is in hoeverre het betrokken bedrijf zijn doelstellingen naleeft.
Op jaarbasis voert men een grondige evaluatie waarbij men controleert dat de producten, diensten en zakenmodellen actief bijdragen aan de duurzame transities EN dat het bedrijf financieel sterk staat.
Fondsen van Triodos zitten al geruime tijd in onze database en zodoende ook in onze screenings. Omdat er vrij “jonge” fondsen bijzitten, zeker ook te vinden in deel 2 van de screening (vanaf 2010) dat er binnen enkele dagen aankomt.
Daar ontdek je de mogelijkheden, de volatiliteit en de kwaliteit (via onze MijnKapitaal Quality Indicator) van die fondsen en kun je ze gemakkelijk vergelijken met andere fondsen. Onze GOGIscore kan je elke halve maand helpen bij de vraag of het nu de moment is om aan te kopen of bij te storten, of dat je dat beter nog even uitstelt.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be