About the author

HKDS

In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.

Related Articles

19
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
peterdedonderRobokatSzpilmanbartgijssensPeter Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
peterdedonder
Gast
peterdedonder

MeDirect laat hun klanten weten dat ze vannacht na een (natuurlijk al langer geplande ;-)) beveiligingsupdate van F naar A zijn gegaan:
zie http://s5.postimg.org/qpa5mu6fb/18_02_2015_Screenshot_00365.png

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

De Belgische banken beweren steeds dat ze de allerhoogste beveiligingsnormen toepassen.

De waarheid is eerder ontluisterend en vrij verontrustend:

http://datanews.knack.be/ict/ssl-beveiliging-van-de-belgische-banken-zo-lek-als-een-zeef/article-normal-533611.html

peterdedonder
Gast
peterdedonder

Bedankt voor dat artikel Robokat.

Als je de update (https://yeri.be/belgian-banks-ssl-part-3) bekijkt, zijn er gelukkig al enkele banken aan de slag gegaan.
Ik heb MeDirect (dat het met een “F” slecht doet) ondertussen al via een mailtje getriggerd. Benieuwd.

peterdedonder
Gast
peterdedonder

Reactie van MeDirect (dat momenteel nog als enige met een ‘F’ noteert – zie https://yeri.be/belgian-banks-ssl-part-4):comment image

Ze hebben wel een punt met het feit dat je bij hen enkel naar je eigen gekoppelde rekening kan overschrijven. Maar dat ze alle gemelde security issues al zelf hadden gevonden…?

Szpilman
Gast
Szpilman

Ik heb het in de eerste plaats over die enkele banken en/of brokers die werken zonder kaartlezer/digi-pass en waar je dus wel een wachtwoord nodig hebt. Dat je op een forum over je hobby wel je wachtwoorden laat onthouden door je browser, dat kan ik best begrijpen (doe ik zelf ook), maar met geldzaken moet je toch wel wat voorzichtiger omspringen.

Zoals eerder gezegd, gemakkelijkheid en veiligheid gaat niet hand in hand. Ik heb vb ook voor elke bankkaart een andere pincode.

bartgijssens
Gast
bartgijssens

Geen enkele banking applicatie gebruikt enkel username en passwoord. Tenzij er een andere beperking is ingebouwd. Voorbeeld: NIBC direct. Met NIBC direct geef je bij het afsluiten van je contract een ander rekening nummer op (bvb zichtrekening van je dagelijkse bank). Je kunt enkel geld overschrijven naar die rekening. Hackers die erin zouden slagen je paswoord te bemachtigen kunnen enkel geld overschrijven naar een andere rekening van jezelf. Wat betreft mobiel. Daar bestaan toch ook een aantal misverstanden over. Een extra beveiliging in mobiele apps is dat die apps “nodelocked” zijn. Hackers die je pincode zouden kunnen bemachtigen kunnen onmogelijk… Lees verder »

Jens
Gast
Jens

Minimaal 20 tekens, voor iedere bank een ander wachtwoord, het nergens opschrijven of laten opslaan,… ik ben niet dementerend maar dat lijkt me toch niet evident. Ik gebruik voor een aantal banken hetzelfde wachtwoord. In het ergste geval kunnen ze binnengeraken, maar geen enkele verrichting doen(2-step verification via sms of geheime vragen & pincode).

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Hoe onthouden jullie al die wachtwoorden?

Peter
Gast

Door gebruik te maken van een goede, betrouwbare paswoord manager zoals Joeri opmerkte.
Aan te bevelen zijn:

* LastPast (www.lastpass.com) (online beschikbaar; Is dat dan nog wel veilig? Ja! Ze weten heel goed waarmee ze bezig zijn) (ik heb daarin momenteel zo’n 400-tal sterke paswoorden zitten, die ik niet meer hoef te onthouden. Vandaar de naam LastPass: het laatste paswoord dat je nog moet onthouden)

* KeePass (programma enkel op jouw PC of op USB-stick)

bartgijssens
Gast
bartgijssens

http://xkcd.com/936/
Dit is misschien slechts een comic, maar technisch wel correct.

Szpilman
Gast
Szpilman

Nog een paswoorden tip, maak je paswoord vooral lang (ik zou zeggen minimaal 20 karakters voor geldzaken) ipv kort en ingewikkeld. Lange paswoorden zijn veel moeilijker te kraken. Maar vooral: schrijf het nergens neer en laat het nooit automatisch opslaan.

Peter
Gast

Zijn er banken die geen gebruik maken van een Digipass? Helaas wel. MeDirect bv. Maar laten ze je dan zomaar inloggen met ENKEL een naam en een paswoord? Dat lijkt mij gevaarlijk. MeDirect bv. NIET. Daar moet je 1) je accountnaam opgeven 2) je familienaam opgeven 3) je paswoord opgeven 4) het antwoord geven op één van je drie veiligheidsvragen 5) het x° en het y° cijfer van je gekozen pincode (van 5 cijfers) aanklikken (wat de browser dus niet onthoudt/kan onthouden) Wellicht nooit waterdicht, maar daar is duidelijk over nagedacht. Mobiel is een ander verhaal. De Belfius app bv.… Lees verder »

luc1961
Gast

Bij keytrade moet je serieus opletten dat uw browser je wachtwoord niet opslaat want men kan zomaar met de sleutel binnen.

Bodde
Gast
Bodde

Ik ben inderdaad ook aangenaam verrast door de methode van MeDirect. Een extra voordeel bij deze bank is ook dat je/ik enkel geldtransfers kan uitvoeren naar verschillende MeDirect rekeningen of naar je gelinkte rekening bij een andere bank.

Een blijkbaar veelgemaakte fout is ook: je bankpaswoorden voldoende complex maken maar deze informatie in een mailbox bijhouden die achter een te gemakkelijk paswoord zit
=> gebruik voor ELKE instantie dus een uniek voldoende complex paswoord!! en niet enkel voor je bank login 🙂

Joeri
Gast
Joeri

Toch nog een extra tip : gebruik complexe wachtwoorden (zeker voor banken waar geen gebruik gemaakt wordt van een digipass oid). Ook voor elke dienst neem je een ander wachtwoord.

Tooltjes als KeePass, 1Password, LastPass kunnen je daarbij helpen.

bartgijssens
Gast
bartgijssens

Ik zou juist aanraden om dat niet te doen. Het feit dat je browser de historiek bijhoudt en automatisch je user account onthoudt biedt als veiligheidsvoordeel dat het verschil tov een phising website groter is. De phising website zal immers je username niet herkennen. Dat kan een trigger zijn om te denken “hier is iets niet pluis”.

Mijn advies:
– Gebruik een alternatief besturingssysteem. En indien je toch Windows wilt blijven gebruiken neem dan zeker de volgende zaken in acht.
– Installeer steeds de laatste veiligheidsupdates van Windows
– Gebruik een virusscanner (die u uiteraard up-to-date houdt)
– Gebruik een alternatieve browser (bijvoorbeeld Mozilla FireFox)

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be