About the author

HKDS

In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Leon
6 jaren geleden

In “Het belang van volatiliteit: het Mixerfonds” van 25-02-2016 staat er een interessant betoog over “Wanneer instappen?” Over “Wanneer uitstappen” valt er weinig te bespeuren, behalve in het artikel “Simpel maar misschien iets gedurfd” van 1 maart 2016. Wellicht niet nodig, omdat het Mixerfonds weinig volatiel is. Toch stel ik me de vraag of het rendement niet verhoogd kan worden door op een bepaald momentum uit te stappen en later terug in te stappen voor wat het dynamisch gedeelte van het Mixerfonds betreft. Je kan natuurlijk als passieve belegger achteroverleunen en de stormen later voorbijgaan: het komt wel goed … Instappen, uitstappen, instappen vergt natuurlijk een veel actiever beheer. Misschien waagt het MK-team zich nog eens aan een uiteenzetting en analyse over “Wanneer uitstappen?” That’s the question.

Robokat (Carl De Ridder)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Leon

Er zijn genoeg studies die het hebben uitgewezen: beleggers halen meestal lagere rendementen dan de fondsen waarin ze beleggen. Puur omdat ze te vaak in- en uitstappen.

Bedenk even dit:

1. indien het mogelijk was om beter te doen door actief in- en uit te stappen, dan zouden alle managers van mixfondsen en absolute returnfondsen dat ook kunnen doen met hun onderliggende waarden. Bijvoorbeeld door tijdig in cash gaan of andere indekkingsstrategieën.
2. dus ofwel doen ze dat al en halen ze bovengemiddelde rendementen.
3. ofwel doen ze dat al en levert dit slechtere rendementen
4. ofwel heeft niemand daar ooit aan gedacht en ligt de markt wagenwijd open voor slimmere fondsmanagers.

Nu, gezien beleggingsfondsen niet gisteren zijn uitgevonden, is (4) erg onwaarschijnlijk. Dus doen de mixfondsmanagers dit al en geeft het al dan niet goede resultaten.

Nu komt het: denk jij dat je beter kan doen dan absolute return/mix fondsmanagers door actief in- en uit te stappen? Indien je daar ja op antwoordt, wensen we je alvast een mooie carriere toe als superieure fondsbeheerder.

Wij hebben echter niet de pretentie dat we beter weten dan al die fondsmanagers van de Mixer tezamen. Als die mannnen dat niet kunnen, dan kunnen wij dat zeker niet.

jules Ceasar
jules Ceasar
6 jaren geleden

Ik begrijp enerzijds dat jullie deze periode nemen maar anderzijds is ze wel erg kort om algemene conclusies te trekken naar opbrengst.; tenzij we misschien weg zijn voor eennlangere periode van upjes en downs.
Meer en meer wordt de mixer opgesplitst in 3 sub portfolio’s….wordt hier verder aan gewerkt met grafiekjes enz ?

Ann
Ann
6 jaren geleden

Jullie laten hier als voorbeeld enkele fondsen zien, en het is boeiend om de verschillen te zien.
Maar het gaat hier om enkele fondsen, terwijl jullie altijd zeggen dat je niet naar de fondsen afzonderlijk mag kijken, maar naar een portefeuille als geheel.
Daarom vroeg ik me af of het mogelijk is om van de verschillende portefeuilles van MK ook dergelijke grafieken (zelfde periode) te zien ? (en deze dan te vergelijken met de MSCI World zoals bij de fondsen hierboven).

hagi
hagi
6 jaren geleden

Hoe interpreteren we deze cijfers nu best want op basis v boven staande grafieken is het rendement quasi identiek als de index…daar we hier toch op de lange termijn beleggen en het onmogelijk is het juiste instapmoment tebepalen zie ik niet onmiddellijk de meerwaarde.

Rudi
Rudi
6 jaren geleden

“Nordea 1 global stable return” liet nogthans in dec 2007- dec2009 de grootste steken vallen.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Rudi

Ik meen te moeten opmerken dat er veel beleggers geen harde cijfers gebruiken om hun conclusies te trekken. Regelmatig duiken er commentaren op over CP terwijl de resultaten van dat fonds momenteel aan lage kant zitten, maar zeker niet in die mate dat we het uit de lijst moeten schrappen.
Nu lees ik hier iets over het laten vallen van de grootste streken: het gemiddelde verlies van meer dan 600 fondsen was in 2008 zo’n 37%. Kijken we dan naar dit Nordea-fondsen dan noteren we daar voor 2008 een verlies van 9,74%.
Er zullen fondsen met “kleinere steken” zijn (CP?) maar heel wat fondsen met vele grotere.
Buikgevoelens?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

11
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x