Green wordt de kleur van deze eeuw. In dit woord vond zelfs de grote Franse dichter Paul Verlaine inspiratie en hij maakte er een ode aan de beproevende liefde van. Rond het thema van de energietransitie ontbreekt het overigens niet aan beursintroducties: Hoffman Green Cement (‘koolstofvrij’ cement), Holaluz (alternatieve distributeur van hernieuwbare energieën), Summiq AG (producent van hernieuwbare energieën). Bedrijven als Neoen, Voltalia, Albioma, Grenergy, Solaria en Solarpack verschijnen stilaan op de radars van de beleggers. De bouw van windmolenparken (onshore of offshore) en zonneparken, al dan niet beursgenoteerd, wekken de appetijt van de beleggers.
Een ander thema van deze eeuw wordt China. De duizelingwekkende groei fascineerde beleggers overal ter wereld, in tegenstelling tot Europa dat de laatste jaren meer dan eens uit de gunst viel. Maar wat er zich momenteel in Hongkong afspeelt, zou die tendens wel eens kunnen doen keren. De situatie in Hongkong is niet alleen een kwestie van fundamentele vrijheden die in de westerse wereld zo hoog in het vaandel worden gedragen. Hongkong blijft voor de internationale financiële markten de toegangspoort naar China. Shenzhen noch Shanghai zijn erin geslaagd de rol van de eilandstaat over te nemen. Dat verklaart waarom de politieke knoop zo onontwarbaar is voor de Chinese regering. De definitieve opkomst van China in het moderne en globale kapitalisme is ondenkbaar zonder open en vrije kapitaalmarkten. Als Hongkong afglijdt in chaos, zullen internationale beleggers zich afwenden van China en is het niet uitgesloten dat ze terugkeren naar ‘rustigere’ en minder ‘vijandige’ territoria zegt Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het beheer, DNCA Investments. Recente voorbeelden van koersfiasco’s op de beurs van Hongkong (Art Go, Kasen International en Tibet Water) tonen ook de buitensporigheid aan van de waarderingsmultiples en van de Chinese groei die sinds tien jaar vaart mindert.
De Chinezen zouden kunnen tegenwerpen dat het gras niet groener is aan de overkant, maar feit is dat het in Europa ondertussen wel dikker en beter gemaaid is. De PMI-enquêtes van afgelopen vrijdag geven aan dat de Europese economie zich opnieuw op gang trekt. De politieke thema’s baren minder zorgen (brexit, lokale verkiezingen achter de rug). De beleidsvoering, de vrijheid om te ondernemen, te communiceren en het ecologisch bewustzijn bieden houvast en zekerheid voor de belegger die begaan is met de kwaliteit van zijn beleggingen. Europa zal het ‘groenste’ continent van de wereld worden, omdat bedrijfsleiders de lat hoger leggen in hun engagementen. ‘Green’ zal overal in ons dagelijks leven, de economie en de financiële context bepalend zijn.
Tijdens een recente ontmoeting opperde een CEO van een grote bank overigens dat “de financiële wereld over vijf jaar groen zal zijn of niet meer zal zijn”. Die opmerking is des te relevanter omdat deze Franse financiële instelling lange tijd “de groene bank” werd genoemd…
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be