Terwijl de Franse nationale loterij ‘Française des Jeux’ – met blauw als huiskleur – naar de beurs trekt, lijken beleggers net ‘alles op rood’ te spelen: de kleur van de Volksrepubliek China en van de Republikeinen in de VS (en de das van Donald Trump). De aandelenmarkten, die in oktober al een hoge vlucht hadden genomen, zetten onder impuls van de Chinese aandelen begin november hun opmars voort. Tegelijkertijd moesten veilige havens zoals staatsobligaties terrein prijsgeven. Zo is de Duitse tienjaarsrente van een diepterecord in augustus (-0,70%) gestegen tot bijna -0,25%. De Amerikaanse tienjaarsrente kende een vergelijkbare ontwikkeling.
Vanwaar dat enthousiasme terwijl de economische vooruitzichten voor 2019 en 2020 voortdurend naar beneden worden bijgesteld?
Zijn beleggers verblind door winstbejag, door dat ‘100% van de winnaars hun kans hadden gewaagd ‘?
Speculatie speelt ongetwijfeld een rol, maar die is ingegeven door duidelijke tekenen dat het wereldwijde economische klimaat verbetert zegt La Financière de l’Echiquier. De belangrijkste daarvan zijn de constructievere handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten. Er zijn harde woorden gevallen, maar de laatste tijd hebben beide partijen het steeds vaker over een staakt-het-vuren en de intrekking van invoerrechten. Eigenlijk kon Donald Trump niet anders meer: de sterke achteruitgang van de Amerikaanse industrie in de afgelopen maanden, deels door het protectionisme aan beide zijden van de Stille Oceaan, moest gestuit worden om zijn kansen op herverkiezing niet te verspelen. Trump is dol op casino’s, hij bezit er nogal wat. Hij weet dus dat hij het onderhandelingsspel moet stoppen voor het te ver gaat – ‘spelen houdt risico’s in’…
Sinds begin deze maand duiken nog heel wat meer tekenen op dat er stilaan betere tijden voor de wereldeconomie aanbreken. In de Verenigde Staten viel de banencreatie hoger uit dan verwacht. De inkoopmanagersindex van ISM voor de verwerkende industrie wees weliswaar nog steeds op een krimp (48,3), maar wat minder dan een maand voordien (47,8), en de index voor de dienstensector steeg naar een geruststellende 54,7 (tegen 52,6 een maand eerder). Ook in de eurozone verbeterden de peilingen naar de economische activiteit, zowel voor de dienstensector als voor de industrie, al blijft de productie in Duitsland ondermaats. In China schetsten de peilingen een gemengder beeld. De centrale bank stuurde deze week echter de rente bij om de kredietverstrekking aan te wakkeren. Dat zal op termijn naar verwachting vruchten afwerpen.
Daar komt bij dat beleggers zich al een jaar defensief opstellen en nu in ‘paniek’ aan het kopen slaan om te voorkomen dat ze de stijging volledig mislopen. Alle ingrediënten voor een forse aandelenrally zijn dan ook voorhanden. Segmenten die uit de gratie waren – ondergewaardeerde bedrijven zoals banken, aandelen uit opkomende markten en de Chinese munt – maken een stevige inhaalbeweging.
Zolang de centrale banken zich per saldo verruimend blijven opstellen, kunnen de koersen blijven stijgen, al zal die beweging zeker af en toe stokken wanneer de handelsgesprekken moeizamer verlopen. Niettemin lijkt een deelakkoord binnen enkele maanden zo goed als zeker: beide partijen hebben te veel te verliezen bij een ‘lose-lose-situatie’.
Het blauw getinte Française des Jeux is dus misschien wel een interessante beleggingscase, maar lang niet zo aantrekkelijk als het rode onderhandelingsspel van China en de VS, dat veel meer – en voorlopig bijzonder positieve – verrassingen in petto heeft.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be