Op dinsdag 18 november had ik een gesprek met de fondsbeheerders van het fonds Candriam Emerging Markets. Ik geef daar hier een impressie van weer: niet omdat ik dat fonds absoluut wil promoten (dat laat ik aan jou persoonlijk over: zie onderaan) en ook niet omdat die heren over een glazen bol beschikken. Ze geven zelf toe dat ze die niet hebben.
Maar gewoon om jou een idee te geven hoe zij tegen die Emerging Markets aankijken en hoe zij hun fondsen selecteren. De meeste van onze lezers hebben waarschijnlijk nooit de kans om met zo’n “Fund Manager” te praten om zo’n inkijk te krijgen. Laat mij zo je vertegenwoordiger zijn, dan kan je hier lezen hoe zij het doen en kom je dingen te weten die voor jou misschien een meerwaarde hebben.
Mijn gesprekspartners waren Jan Boudewijns, Head of Emerging Markets. Equity Management van Candriam (links).
Rechts Philip Screve, de Senior Fund Manager van diezelfde afdeling.
Candriam was ooit een dochter van Dexia (Dexia Asset Management) en maakt nu deel uit van het Amerikaanse New York Life Investments.
Voor de volledigheid: de beide heren zetten hun eerste stappen in de financiële wereld tijdens de vorige eeuw bij Bacob.
Als we hier spreken over Emerging Markets dan bedoelen we zowel deze in Europa (oa Rusland), de Aziatische landen, de Zuid Amerikaanse als deze in Afrika.
Algemeen stippen zij aan dat deze groep landen eigenlijk al een tijdje terplaatse trappelen en dat toont ook mijn grafiek hier duidelijk aan (dit is geen grafiek van dit fonds maar een algemene fondsenindex van E.M.). Ook bepaalde regio’s uitkiezen heeft weinig zijn omdat er zoveel factoren een rol spelen en je meestal achter de feiten aanholt. Bovendien halen de meeste van die landen slechts een omzet (BNP) van een uit de kluiten gewassen multinational: Procter and Gamble evenaart Rusland, Starbucks Turkije, Nestle India en Google Brazilie om er maar enkele op te noemen.
Als reden dat de volatiliteit wel erg hoog was, geven zij oa op dat er in heel wat van die landen verkiezingen werden gehouden: naargelang de verwachtingen of de resultaten veerden de beurzen op of zorgden ze voor een kater.
De geldcreatie door de USA heeft voor een groot deel zijn weg gevonden naar die Em. Mkts zodat zij nu eigenlijk het slachtoffer worden van hun eigen succes: de Russische lonen (in Roebel) zijn bijv. sinds 2007 met ongeveer de helft gestegen zodat de competiviteit onder druk komt te staan.
Een fondsbeheerder Emerging Markets kan het natuurlijk niet maken om zomaar over te schakelen naar een ander segment. Daarom zoeken zij naar ondernemingen die erin slagen om een stabiele groei neer te zetten met als bijgedachte dat zo’n trend niet altijd plotseling omslaat.
Zij dekken zich ook niet in tegen het muntrisico (hedging) omdat zij oordelen dat een goede spreiding in velerlei munten al heel wat risico’s wegneemt. Bovendien komt zo’n hedging dikwijls te laat en kost het ook heel wat geld.
– In Rusland werd er gekozen voor Magnit: een warenhuisketen die zich richt op de middenklasse. Er werd niet gekozen voor een gas- of olieconcern omdat dat eigenlijk staatsbedrijven zijn.
– In India kwam Eicher Motors in het vizier. Zij maken de Royal Enfield-motor: te vergelijken met Harley Davidson. In India heeft slechts 15% van de bevolking een auto, terwijl dat in Europa ongeveer 50% is.
– In Taiwan werd Taiwan Semiconductor uitgekozen: een marktleider in een sector die een immense groei kent. Stel je maar eens voor wat een potentieel er nog aan komt als men nu al spreekt van een zelfrijdende auto en alle toepassingen die men in een moderne woning voorziet.
– In China werd het Tencent dat samen met Alibaba en Baidu één van de grootste internetproviders is en ook ontwikkelaar van games en mobiele betalingen.
Je gaat dit fonds nog niet vinden in de screenings per trimester. Ik heb de historiek pas ingevoerd. Begin volgend jaar zal het dus makkelijker zijn om af te toetsen met sectorgenoten in de lijst.
De Isincodes van dit fonds: Voor de Acc-versie: LU0056052961 en voor de Inc-versie: LU0056053001
Voor dit fonds heb je zeker een beleggingshorizon nodig van 7,5 jaar: Alle periodes van 7,5 jaar waren positief en leverden een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,64% (tussen 1,54 en 8,64% per jaar). Ga ik kijken naar de laatste periodes die afliepen dan draait dit fonds momenteel onder zijn gemiddelde en da’s natuurlijk een beetje logisch. Maar beter zo, dan een fonds dat juist in “overdrive” zat en nu even de opgebouwde winst gaat consolideren.
Om je een idee van het risico te geven: in 2008 dook dit fonds naar -51,56%.
Over nog langere periodes: periodes van 10 jaar geven gemiddeld 9,03% en de laatste periodes die afliepen: 8,91%
Kortere periodes: Als je belegt op 3 jaar dan heb je zowat 30% kans op verlies (slechts 69,52% positief). Op periodes van 5 jaar heb je nog steeds meer dan 10% kans om op een verlies te eindigen (87,77% positieve periodes)
Vergelijken met ander E.M.-fondsen heb ik nog niet gedaan. Vanaf de volgende screening zit dit fonds steevast in de screeningresultaten.
Van Morningstar krijgt dit fonds slechts 3 sterren.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Dit fonds is te koop bij Belfius ? Ik betaal daar geen instapkosten meer !
Ik heb het artikel ondertussen al een keer of 3 doorgenomen maar kan de ISIN-codes toch niet vinden hoor. Ben je zeker dat we hetzelfde artikel bekijken ?
Niet dat ik het wil kopen, maar ik had de indruk dat ik bij lezing deze codes toch niet gezien had. 2de en 3de lezing bevestigen mijn vermoeden.
En met welke isin code mogen wij deze nieuwkomer verwelkomen ?
Voor alle zekerheid ben ik het artikel nog eens gaan nalezen en gelukkig: de Isincode van zowel de Acc- als de Inc-variant worden vermeld. Maar ik wil nog eens de nadruk leggen op een andere vermelding: dit artikel heeft niet de bedoeling dit fonds te promoten of aan te bevelen: dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Goed om weten: eerstdaags volgt er een artikel over wereldwijd gespreide aandelenfondsen: daarin wordt dit fonds ook vermeld. Dan kan je een idee geven over dit fonds en het vergelijken met andere fondsen.
Blijkbaar zien we niet allemaal dezelfde versie van het artikel, zie ook nergens Isincodes ? LU0056052961 zou de acc-versie kunnen zijn ?
Ik heb het aangepast. De beide Isincodes (voor particulieren) kan je nu vinden?
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be