Een grafiek zegt soms meer dan 1.000 woorden.
De grafiek bevat geen koersen, maar wel de relatieve (jaarlijkse) meerwaarde die je als belegger behaalde in de Emerging Markets t.o.v. de rest van de wereld.
Je ziet een zgn. boom and bust cyclus (vrij vertaald: cyclus van hoog- en laagconjunctuur). Cycli van langdurige groei afgewisseld met lange periodes van inkrimping zien we regelmatig in allerlei economische systemen.
Bovenstaande grafiek suggereert dat we nog maar aan het begin staan van het neerwaartse deel van de cyclus en dat het nog veel erger kan worden. Ervaring uit het verleden leert dat de problemen in de groeilanden niet in één, twee, drie opgelost geraken en dat het dus nog een hele tijd kan duren vooraleer we terug aanknopen met groei.
Beheerders van EM fondsen zien hier natuurlijk koopgelegenheden. Maar als je daar iets over leest, hou je best even deze slogan in het achterhoofd: wij van WC-eend adviseren … WC-eend. En voor wie dat niet begrijpt: denk altijd even na over wie precies advies geeft.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
In het toemaatje van Al Fonds wees ik al op de stijgingen in Turkije en Latijns Amerika (Brazilië). In de laatste update zit er ook een grafiekje bij van de tracker Lyxor Asia Pacific die toont dat de trend weer omdraait.
De “bric” landen gaan hun eigen weg, de verkiezingen in augustus (Turkije) en in oktober (Brazilië) kunnen deze landen een duwtje in de rug geven naar herstel.
Ik dacht ergens gelezen te hebben dat er in de meeste van de “bric” landen of tegenwoordig “de fragile five”, verkiezingen moeten gebeuren dit jaar. Het zal er van afhangen wat die gaan geven, als daar nog wat instabiliteit komt bij kijken zal een herstel nog niet voor de korte termijn zijn vrees ik.
Interessant ! al gelezen ? http://www.tijd.be/bear_and_bull/Storm_in_groeilanden_goed_instapmoment.9467156-7467.art
Gelukkig is BNP Paribas Investment Partners volledig objectief en heeft het geen belang om je iets te verkopen. Oeps, toch wel 🙂
Als je, zoals ik nu, een update maakt van de eenheidswaarden van de fondsen en je leest dan de binnenkomende nieuwsbrieven, dan vraag je je soms af of die mensen weten waar ze over schrijven. Ik lees op verschillende plaatsen dat de Em Mkts het niet zo goed doen omdat de beleggers zich vragen stellen over China. Wat blijkt nu: de meeste fondsen Em Mkts tonen een aarzeling, maar de zuivere China-fondsen gaan vrij sterk vooruit… Begrijpe wie begrijpe kan.
Mag ik een bemerking of misschien zelfs een verduidelijking maken bij bovenstaande grafiek ? De winst start niet als de nullijn wordt doorbroken ! Die begint al bij de onderste punt. Iemand die begin 2001 ( bij de nullijn ) in E.M. ging, realiseerde nog zo’n 10 % meerwaarde. Iemand die begin 1999 kocht die realiseerde zo’n 60 à 70 % meerwaarde. Het is niet zo evident om het juiste moment te bepalen…
Je hebt gelijk, maar ik wou de uitleg niet te moeilijk maken zodat iedereen dit kan begrijpen. Voor wie in de technische details geinteresseerd is: de grafiek is een doorrollend 3 jaar geannualiseerd gemiddelde van het verschil tussen de MSCI EM Gross dividend index en de MSCI All country index. Oef, wie dat snapt mag zijn vinger in de lucht steken. 🙂 Omdat het dus een rollend gemiddelde over 3 jaar is, zit er inderdaad een “vertraging” op de grafiek en mag je dus niet teveel naar de exacte jaartallen kijken. Bovendien blijft het een relatieve prestatie t.o.v. de rest van de wereld. Ik heb de formulering in het artikel daarom toch iets aangepast zodat daar geen misverstanden over bestaan.
Coole grafiek. Moest hij gebruikt worden om voorspellingen te doen, hij maakt ook duidelijk dat de EM’s nog zowat 2 jaar zullen kwakkelen. In ieder geval andere taal dan zij die blijven emergents aanpraten!
Het is altijd gevaarlijk om zo een grafiek voorspellende waarde te geven. Je kan er wel een trend mee opvolgen.
Volledig mee eens. Zo’n grafiek weet totaal niet wat er gebeurt in een land, kijk maar naar Thailand. Het laat echter toe bepaalde tendensen, trenden en andere dingen te ontdekken. Zie het eerdere artikel ivm Turkije. De mens is een beestje die graag argumenten bijeenzoekt om zijn mening te bevestigen. Grafieken zijn daar soms wat dwars in en elimineren bepaalde argumenten.
zeer goed artikel
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be