Obligaties uit de opkomende markten of groeilanden zijn een populaire belegging voor wie op zoek is naar hogere rendementen. De groeilanden hebben vaak minder schuld dan de westerse economieën. Daarom durven sommigen beweren dat obligaties uit groeilanden een lager risico met zich meedragen dan deze van westerse overheden.
Wie MijnKapitaal een beetje volgt, weet dat je overheidsobligaties uit westerse landen best kan mijden. Maar ook bedrijfs obligatiefondsen kunnen slachtoffer worden van een stijgende rente. Ook daar moeten we dus heel voorzichtig te werk gaan en zeker niet voluit instappen. Ten slotte heb je High Yield obligatiefondsen, die toch een zeker risico met zich meedragen.
Wat moet een obligatiebelegger dan nog aanvangen? Gelukkig bestaat er nog een andere klasse van obligaties: de obligaties van groeilanden. In het Engels heet dit dan Emerging Market Debt of Emerging Market Bonds.
Vroeger was dit een zeer risicovolle beleggingsklasse. Maar tegenwoordig staan de groeilanden er vaak beter voor dan de westerse overheden en economieën. Als je dan nog eens wereldwijd gaat spreiden via een fonds, dan krijg je obligatiefondsen met een aanvaardbaar risico en een hoge opbrengst.
Op Morningstar vinden we meer dan 170 fondsen terug. Sommige fondsen concentreren zich op obligaties van overheden of bedrijven. Ofwel kan je kiezen voor fondsen die een mix van beiden aanbieden.
In internationale context is de USD de referentiemunt voor vele obligaties uit groeilanden. Zelfs al is je fonds uitgedrukt in EUR, blijft de kans groot dat dit fonds intern volledig in USD werkt.
Het muntrisico EUR/USD speelt hier dus een belangrijke rol, tenzij je kiest voor een fonds dat afgedekt is tegen dalingen van de dollar. Zo’n fondsen dragen dan vaak de naam “hedged“. Het afdekken van het muntrisico kan echter een stuk rendement kosten, kies dit enkel als je geen enkel muntrisico tolereert.
Er is ook een klasse van fondsen die enkel beleggen in de lokale munten van de groeilanden. Zo schakel je het risico van de USD uit. Op Morningstar is dit een afzonderlijke klasse met een 90-tal fondsen. In het Engels heet dit dan Local Currency Bond. Ik vind dit wel een interessante fondsklasse, die je kan gebruiken om je kapitaal te beschermen tegen een verzwakking van de EUR, zonder het risico van de USD.
Ten slotte worden er meer en meer obligatietrackers op de markt gebracht in de klasse van de groeilanden. Deze zijn vaak van heel recente datum, dus valt er weinig te zeggen over hun prestaties t.o.v. fondsen.
Wie de obligaties uit de opkomende markten nog niet kent, moet zeker een blik werpen op deze fondsklasse. Het risico is een stuk lager dan dit van aandelenfondsen van Emerging Markets, maar ze bieden toch mooie langetermijn rendementen.
En nu op zoek naar kwalitatieve fondsen uit de lijst van Morningstar! En vergeet niet hierbij de criteria te gebruiken die we in de cursus fondsbeleggen hier en hier hebben geleerd ! Wie tips heeft, kan die hieronder kwijt.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Bedankt voor het wederom interessante artikel Robokat! Na het lezen van jouw verschillende artikels over obligatiefondsen heb ik nog een vraag. Dat fondsen met Westerse overheidsobligaties momenteel te mijden zijn is me duidelijk. Wat me niet duidelijk is, is of er geen risico bestaat dat obligatiefondsen van zogenaamde emerging markets (zowel overheids- als bedrijfsobligaties) op korte termijn zullen dalen. Immers, als de angst voor risico op (korte?) termijn wegebt, zullen meer mensen hun geld verschuiven van obligaties naar meer risocovolle producten zoals aandelen. Volgens mij zullen eveneens obligaties van emerging markets hier niet imuun voor zijn, wat een neerwaarts effect op de koersen van deze obligaties zal hebben en dus eveneens op deze obligatiefondsen. Klopt mijn bovenstaande redenering? Alvast bedankt voor uw verhelderende antwoord.
Het fenomeen dat je beschrijft heeft zelfs een naam: de Grote Rotatie. De verschuiving van obligaties naar aandelen is al een paar keer aangekondigd, maar heeft tot nu toe niet plaatsgevonden.
Dergelijke verschuiving kan inderdaad een aanpassing van je portefeuille vergen. Indien je nu instapt, doe het dan best gespreid in de tijd.
Een advies dat ik onlangs las: ‘bij een dalende rentemarkt een gediversifieerde obligatieportefeuille bouwen met een goede vervaldagkalender’
Het is duidelijk om de 2 bovenstaande cursussen eens te gaan volgen, maar enige expertise is toch nodig.
Ik geloof dat iedereen die beschikt over gezond boerenverstand die expertise kan opbouwen. Daarom zijn er de cursussen op deze site. En als er iets niet duidelijk zou uitgelegd worden, stel dan gerust een vraag.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be