About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

125
Reageer op dit artikel

avatar
38 Comment threads
87 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
36 Comment authors
spaarkonijnplatinRobokat (Carl De Ridder)marenkoAl Fonds (Marc Person) Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
spaarkonijn
Gast
spaarkonijn

gbf fondsen met historiek bij medirect
Zijn er hier nog die de mk modelportfolios hebben bij medirect? Hebben jullie de historiek van al je transacties van deze 3 fondsen van de periode 2017 kunnen opvragen?

Ik vroeg me af of ik de enige ben die ganse maanden mist…

platin
Gast
platin

Denk dat er aan artikel iets ontbreekt. Meen gelezen te hebben het ene fonds moet men dividend + rente bij tellen bij aangifte. bij een ander fonds dan weer niet. een lijstje zou voor velen handig zijn bvb isin code Dividend bvb isin code Dividend + rente Maar een idee

marenko
Gast
marenko

Ik moet voor het eerst deze twee GBF fondsen ingeven op de belastingsaangifte
Ik lees: “het Flexerfonds bevat 2 GBF fondsen”

Welke zijn dat want op morningstar.be is dit niet duidelijk te vinden!
Kan iemand mij daarbij helpen a.u.b.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

In het artikel doorklikken op de naam “Flexerfonds” en je krijgt de volledige uitleg.

marenko
Gast
marenko

Sorry Al fonds, maar in het artikel zie ik bij samenstelling alle fondsen staan, maar welke zijn GBF ?

Ann
Gast
Ann

Bij MeDirect kan je blijkbaar ook de distributieversie van Flossbach krijgen (LU0952573482). Volgens hun site betaal je hier geen meerwaardebelasting op.
Moet je deze versie ook aangeven bij je belastingen ? Of vervalt dat, omdat je een dividend krijgt ?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Als het een GBF is, dien je het aan te geven. Dat kan je duidelijk vinden op Morningstar (ik meen onder de tab beheer)
. Door de dividenden zou het wel eens heel weinig kunnen zijn.

julus cesar
Gast
julus cesar

Bedankt om dit update te houden.

Thomas
Gast
Thomas

De fondsen van Threadneedle worden gedeclareerd als ICVC, een Britse vennootschapsvorm. Ik kan nergens terugvinden of de BE overheid dit dan zal erkennen als BEVEK-equivalent. Dan wel of dit het risico loopt om ook een GBF-classificatie te krijgen. Iemand een idee ? bedankt

Mark
Gast
Mark

Beste,

Op een GBF als Carmignac Patrimoine betaal je dus geen beurstaks bij verkoop. Nu vroeg ik mij af of je daar wel meerwaardetaks zal moeten op betalen?

Ik las ergens dat de inkomsten van GBF’s reeds RV hebben ondergaan waarbij meerwaardetaks op het vastrentend gedeelte dus eigenlijk een dubbele belasting zou zijn.

Alvast bedankt.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Waarschijnlijk in de nieuwe Fondsenbijbel ?
Nu is het zo dat, als je niet echt op de hoogte bent en niet letterlijk alles op een rijtje houdt bij het lezen, je er daarna helemaal niet meer aan uit kunt. Zoals men bij de aanvang zegt: het is zo gecompliceerd dat de meesten er niet meer aan uit kunnen.
Jij mengt dus ook een aantal dingen door mekaar.

Mark
Gast
Mark

Weten jullie soms of een GBF zoals Carm Pat onderhevig is aan meerwaardetaks bij verkoop?
Alvast bedankt.

platin
Gast
platin

Reynder taks n.v.t

platin
Gast
platin

foutje is wel van toepassing

costaadeje
Gast
costaadeje

Aangezien je vanaf 2019 de roerende voorheffing op dividenden van aandelen zou kunnen recuperen via je belastingaangifte, vroeg ik me af of de inkomsten uit gemeenschappelijke beleggingsfondsen genre Carmignac Patrimoine, Ethna en FVS vanaf 2019 nog zullen moeten worden aangegeven in de belastingaangifte? Blijkbaar zou je de dividenden uit beleggingsfondsen dan weer niet via je belastingaangifte kunnen recupereren.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Er komt een dividendbonus vanaf 2018, maar beleggingsfondsen komen daar niet voor in aanmerking.
De kranten hebben daar weer een kluif aan gevonden om dagelijkse meerdere bladzijden vol te kliederen. In vele gevallen gaat het om peanuts.
De ontwijkingsroutes kosten soms veel meer dan de taks die men ontwijkt.

costaadeje
Gast
costaadeje

Dus voor zover je weet, zouden we in de toekomst verder de inkomsten uit CP, Ethna en FVS verder moeten aangeven?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Dat klopt.

Indesakosj
Gast
Indesakosj

De laatste avonden dat wetboek WDRT (Wetboek diverse rechten en taksen –deel over de beurstaks) eens trachten te verstaan. Is inderdaad een zeer moeilijke materie. In feite vind ik in dat wetboek bepaalde zaken die iedereen verkondigt gewoonweg niet terug: Bijvoorbeeld: – ik wil weten hoeveel de taks bedraagt op een gemeenschappelijke beleggingsfonds (hier GBF afgekort, dus niet vennootschap) bij verkoop, type kapitaliserend: Ik lees in art.121 §1 2° “tarief = 2,70 op duizend, indien de verrichting slaat op enig ander effect”. Men verwijst naar art.120 1° voor het type verrichting, waar men zegt “elke verkoop, elke aankoop”. In art.126… Lees verder »

jempi25
Gast
Al Fonds (Marc Person)
Lid

Een hele opsomming zodat men op ’t laatste bijna een expert moet zijn om te weten waarover men bezig is. Bovendien gaat men op sommige momenten heel kort door de bocht en opmerkelijk, toch weer in het voordeel van degene die men aan ’t woord laat. Zeker akkoord dat men, als men dan toch wil belasten, beter naar een uniforme aanslag gaat en al die koterijen afschaft. Wie kan daar nog aan uit. Heb je dan ook gelezen dat men naar het Grondwettelijk Hof gaat stappen om de beurstaks te laten vernietigen voor beleggers die met een buitenlandse makelaar werken… Lees verder »

De kleine spaarder
Gast
De kleine spaarder

“Bij Tak23 betaalt u één keer 2 procent op de inleg en daarna niets meer”…
Een geluk dat dat geen taksen zijn, maar men vergeet wel te vertellen dat men elk jaar minstens 0,90% op het volledige spaartegoed te betalen heeft als “beheerkost”.

platin
Gast
platin

Liever die kleine moeite dan taksen en instapkosten ,beheerskosten op verpakte producten.
Maar ja sommigen zijn liever lui dan moe.

jempi25
Gast
jempi25

Wil vandaag online mijn belastingen ingeven en krijg de melding >>>>

De code 1444 is nog niet opgenomen in de huidige versie van het berekeningsprogramma. De volgende versie van het berekeningsprogramma is gepland voor eind juni.

Niettemin kan de aangifte wel worden ingediend.

Wat moet men hier nu mee? Wachten of indienen zonder de bedragen van GBF

De Belgische administratie. Mensen opleggen om voor een datum hun aangifte in te vullen, anders boete en zijzelf zijn niet in orde!

Leon
Gast

In Tax On Web krijgt men bij de berekening van de personenbelasting volgend bericht (Deel I, Vak VII. A. 2. d) 1°) van de belastingaangifte: “De code 1444 is nog niet opgenomen in de huidige versie van het berekeningsprogramma. De volgende versie van het berekeningsprogramma is gepland voor eind mei. Niettemin kan de aangifte wel worden ingediend.” Dit ter info.

Ronic
Gast
Ronic

Al jaren beleg ik in fondsen allerhande. Nog nooit heb ik hiervan iets vermeld op de jaarlijkse Belastingbrief. Moest mogelijk ook niet. Geen enkele bank heeft mij dat ooit verteld Toevallig heb ik vorig jaar “Mijn Kapitaal” ontdekt. Vele interessante art. en reacties waarvoor dank. Groot was dan ook mijn verbazing dat ik als “kleine belegger” in een Mixerfonds ben gestapt waar ik dacht gerust te zijn van alle rompslomp en blijkbaar wel een gedeelte van moet vermelden in de jaarlijkse brief. Zal ik van de bank 1 of andere fiscale fiche ontvangen? Vermoedelijk niet. Zou het niet wenselijk zijn… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Van sommige banken heb ik in het verleden al zo’n verwittigingen ontvangen.

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Inderdaad, het werd mij ook al gemeld. Maar zelfs als het niet gemeld wordt, dan ben je nog altijd geacht de wet te kennen. Dat gaat zo verder tot er iemand op MinFin hiervan een prioriteit maakt, en bij banken lijsten gaat opvragen van beleggers die de betreffende fondsen hebben. Of ze pakken een 10-tal mensen die ze dan een dikke boete aansmeren, die gaan wat wenen in de gazet, en iedereen weet het. Resultaat: veel meer aangiftes. Het gaat niet om grote bedragen, je moet echt al >100k belegd hebben om een paar honderd euro te moeten betalen. Dus… Lees verder »

Jean-Claude
Gast
Jean-Claude

Voor het ogenblik is er echt geen risico met Ethna Aktiv iets te moeten verklaren 😉

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Wat me opvalt is dat de bedragen zo laag liggen. Bij Carmignac is het echt peanuts in verhouding to het geïnvesteerd bedrag. Bij Flossbach is het iets meer, maar ook daar moet je al een deftig bedrag investeren om een noemenswaardig bedrag te moeten aangeven. Ik heb Carmignac Inv en Pat via een Keyplan. Dat betekent dat er bijna elke maand in 2 verschillende plannen een klein bedrag bij komt. Dat allemaal ingeven vind ik ook nogal complex, dus, op risico van een euro of 10 te veel aan te geven neem ik het aantal dat ik had op het… Lees verder »

Ronic
Gast
Ronic

Ik ben pas in november van 2016 in de Mixer gestapt.
De waarde van de 3 vermelde fondsen tezamen is iets meer dan 13% van de Mixer.
De berekening met de 3 vermelde simulators leert mij dat het aan te geven bedrag 0,01921 % is van de waarde van de 3 vermelde fondsen tezamen.
Indien in het juist zie dan zit er in een Mixer van 100.000 Euro ongeveer een 13.000 in de 3 aangehaalde fondsen. Dit geeft mij, vermoedelijk door de laat op het jaar aankoop, slechts 2,497 Euro aan te geven à 27% = 0,674 Euro. Kan dit?

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Kan zeker, ik heb de berekening toegevoegd aan de aangifte. Dan laat je ineens zien dat je niets te verbergen hebt.

platin
Gast
platin

Bij bvb een overlijden en fondsen gaat alles via de notaris fiscus.
Een eenvoudige aangifte overlijden bij fiscus is niet mogelijk.
dit voor zover mijn kennis reikt.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Alle mogelijkheden van een gewone spaarrekening of zichtrekening zijn ook mogelijk voor een fondsenrekening. Ook een schenking is mogelijk.

platin
Gast
platin

Een vraagje.
De linken uit het artikel zijn die ook geldig voor heden.
M.a.w kunnen deze nu reeds gebruikt worden om te berekenen.

dank voor info

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik probeer een stukje van het probleem van mijn collega Robokat uit de wereld te helpen.
Als ik me niet vergis is er geen distributie-akkoord in BE voor Carmignac Investissement Latitude (FR0010147603). Terwijl ik voor mezelf, want ik moet spijtig genoeg ook belastingen betalen, aan ’t rekenen was, heb ik gezien in de calculator dat er voor dit fonds ook een berekening mogelijk is.
Dit probleem zou dus geen probleem meer mogen zijn.

fl6nders
Gast

Hoe zit het dan met Medirect, waar ik het Mixerfonds kocht?
Ik ontving enkele berichten ivm de fiscale simulators van Flossbach von Storch, Ethenea en Carmignac.

Robert
Gast
Robert

Als ik het goed begrepen heb, moet je slechts voor de drie bovenvermelde fondsen van het mixerfonds in dit artikel een belastingaangifte doen en al helemaal niet voor de fondsen in het flexerfonds. Zonder jullie goede uitleg zou het mij veel meer zoekwerk kosten. Met elk nieuw artikel word ik dank zij de medewerkers van MijnKapitaal.be een beetje wijzer.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

En je zal zien dat er meer werk aan is dan dat je belasting dient te betalen, tenzij je voor miljoenen euro’s ingeschreven hebt…

Robert
Gast
Robert

Dat is juist. Je moet elke storting (voor mij dus 3 keer in 2015) ingeven in de 3 calculators om het dividend van een fonds te kennen. Daarna moet je het uiteindelijke dividendbedrag van de drie fondsen samentellen. In 2017 zal ik dus 12 keer voor de drie fondsen van het mixerfonds de transactiedatum en het aantal deelbewijzen van 2016 in de calculators moeten ingeven.
Gelukkig zal ik dat niet moeten doen voor het flexerfonds waar ik ook ga op intekenen.
Bedankt voor het vele werk, mannen. Of zijn er ook vrouwen in de ploeg?

georges
Gast
georges

Dank voor uw duidelijke uitleg.

georges
Gast
georges

Op MS staat bij management voor M&G Dynamic Allocation Fund Euro: Open Ended Investment Company.
Wat betekent dat? Aangeven of niet?

dank

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Open Ended Investment Company: een investeringsmaatschappij zonder einddatum, zowat het equivalent van een Sicav. Niet aan te geven.
Enkel aan te geven als er Fond Commun de Placement staat of Gemeenschappelijk BeleggingsFonds.

dollar
Gast
dollar

Kan iemand adviseren of volgende fondsen al dan niet dienen opgenomen in de aangifte dit jaar?
GB00B1VMCY93 M&G Optimal Income Fund Euro Class A-H Gross Shares Acc (Hedged)
LU0136412771 Ethna Aktiv A

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Als je twijfelt: ga naar MS. Zoek jouw fonds op en ga kijken onder de tab Management: als daar bovenaan rechts staat FCP, dan dien je het aan te geven en anders niet.

dollar
Gast
dollar

Dank. Ik had het opgezocht op MS maar was niet zeker omdat er noch SICAV noch FCP stond.

jempi25
Gast
jempi25

Beste en de aangifte, mag je die spreiden op de 2 echtgenoten? Daar ik zie dat er dan iets voordeel is?

jempi25
Gast
jempi25

Dus die in 2015 aangekocht zijn aangeven!
ink 2015 aanslag 2016
En degene die gekocht zijn in 2016? Pas volgend jaar? Aangifte 2017?
En dan in 2017 ook die reeds aangekocht zijn in 2015 dan opnieuw ingeven?

Kevin
Gast
Kevin

Ik ken iemand die dit nog nooit ingevuld heeft de laatste 10 jaar. Fiscus heeft nog nooit iets gezegd. Als ze het ontdekken zal hij zeggen dat het veel te ingewikkeld is.

jempi25
Gast
jempi25

Beste dus uit de mixer moet je enkel de 4 aangeven als je ze hebt op de belastingbrief ?
En wat als je dividenden hebt gekregen, van div fondsen uit de mixer? Waar moeten deze dan ingevuld worden?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Als je bij een Belgische brooker of bank zit, dan moet je niets doen voor de dividenden: die houden netjes (meestal toch) de RV direct af.

jempi25
Gast
jempi25

Dank u
En zijn de simulators voor aj 2016 al up to date? Heb juist gekeken en zie staan aantal in bezit op 1 jan 2015!
Dus we hebben er 4 in de mixer, zodat ik niets verkeerd doe?
En deze is daar ook een speciaal iets om te doen? M&G Optimal Income Fund Euro Class A-H Gross Shares Acc (Hedged)

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Voor deze laatste hoef je niks te berekenen.

Yves
Gast
Yves

Bij Morningstar heb ik een een aantal fondsen gevonden waarvan de management structuur “Open End Investment Company” vermeld. Volgen die dezelfde fiscale regeling als GBF/FCP’s? Dus opnemen in de aangifte?

peter
Gast
peter

Via mijn makelaar heb ik 10 GBF’s gekocht bij La Baloise in Luxemburg.
Ik heb 2% tax betaald bij intekening.
Moet ik deze belegging dan nog aangeven bij mijn Belgische belastingsaangifte?

stan
Gast
stan

ik ben gehuwd onder het wettelijk stelse en geef die bedragen in onder mijn naam(de echtgenoot).
In mijn geval maakt het niet uit of dat onder mijn naam, de naam van mijn echtgenote of een verdeling tussen beiden is. De 25% die wordt afgehouden blijft in alle gevallen gelijk. Moest mijn echtgenote(of ik) geen inkomen hebben, dan was het een ander verhaal. Dan zou mijn echtgenote (of ik) de 25% niet moeten betalen. (zo denk ik dat het werkt)

Cleo
Gast
Cleo

Bij een getrouwd koppel met een gemeenschappelijke belastingsaangifte en elk een eigen inkomen maar aan een nogal verschillende belastingsvoet kan je hier optimaliseren? Door bvb een effectenrekening slechts op naam van een partner en enkel die partner het bedrag te laten aangeven ? Of het bedrag van een gemeenschappelijke rekening aan een partner toe te wijzen en niet evenredig te verdelen over beiden? Kan je hier in kiezen?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik ben geen expert in belastingen maar: de taxatievoeten liggen vast (eventueel RV en beurstaks) en volgen de progressieve inkomenschalen niet. Zo’n toewijziging is dus fiscaal verloren moeite. Ook naar successie toe gaat de registratie niet aanvaarden dat men bij gemeenschap van goederen een deel van het vermogen aan één individu gaat toewijzen. Tenzij men kan bewijzen dat het voortvloeit uit het eigen vermogen en dat men ervoor gezorgd heeft (natrekking) dat dit eigen vermogen geen deel van de gemeenschap is geworden.

Cleo
Gast
Cleo

Ja, bij de successie is het duidelijk in geval van gemeenschap van goederen heeft elke partner de helft ongeacht of de rekening op 1 of beide partners staat. Vanuit belastingsperspectief vind ik het minder duidelijk. Elke partner geeft zijn inkomsten aan in de eigen kolom. Dus zou je denken dat als een rekening op 1 naam staat de partner in wiens naam de rekening staat de dividenden moet aangeven. Of niet? Bij een rekening op twee namen is het minder duidelijk of je mag ‘optimaliseren’ of je sowieso het bedrag in twee moet splitsen. Ik denk dat het wel een… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

In theorie en bij bedragen die niet noemenswaardig zijn. Ik vrees dat als de partner, die niet werkt, een redelijk bedrag aan dividenden opgeeft en alzo tracht de RV te recupereren, vragen gaat krijgen over de herkomst van dat kapitaal. Als dan blijkt dat de andere partner die “verdient” heeft, dan sta je nergens met zo’n constructies.

Cleo
Gast
Cleo

Ik ken een getrouwd koppel dat normaal altijd rekeningen op beide namen opent maar vorig jaar hebben ze een rekening geopend bij Medirect. Bij Medirect kan je enkel een effectenrekening op 1 naam openen. In eerste instantie heb ik de vraag gesteld om te weten hoe je de dividenden moet aangeven in zo’n geval op de belastingsaangifte. Er moeten nog lezers zijn in hetzelfde geval. Hoe geven jullie de dividenden aan? Op de naam van de rekeninghouder of gesplitst over de twee partners? Volgen jullie dezelfde regels zoals bij successie?

Dieter Verplancke
Gast
Dieter Verplancke

Ik ben in 2014 gestart met een Keytrade Fund-plan waarmee ik ook Ethna Aktiv heb, moet ik dan iets aangeven?

Geert
Gast
Geert

Als je dus GBF’s à la Patrimoine in een Keyplan gestoken hebt en dus eigenlijk elke maand aankoopt, wordt dit al gauw wat invulwerk in de calculators.

gaspard
Gast
gaspard

Ik heb gemengde fondsen aangekocht en heb 2% taks betaald.
Dan heb ik toch geen meerwaardekosten te betalen bij verkooK?

HKDS
Lid

In het algemeen: Als je een gemengd fonds aangekocht hebt, betaal je geen 2% taks maar eventueel wel instapkosten. Dit hangt af van de verdeler waarbij je het fonds aangekocht hebt. Er zijn ook verdelers die geen instapkosten aanrekenen. Bij verkoop zal je meerwaardebelasting dienen te betalen, zoals door de wet bepaald wordt. Als je een Tak23 aangekocht hebt, dan heb je 2% verzekeringstaks betaald, zoals door de wet bepaald wordt. Bij verkoop zal je dan geen meewaardebelasting dienen te betalen. Dus niet te verwarren: belastingen en taksen worden door de wet opgelegd en vloeien naar de staatskas; kosten worden… Lees verder »

Ann
Gast
Ann

In jullie artikel hierboven schrijven jullie : “Globaal gezien zal je nooit een SICAV aangeven in je belastingaangifte tenzij je via een buitenlandse bank of broker werkt die de nodige heffingen niet voor jou regelt.”
Telt dit ook voor de Merclin Sicav Global Equity C ? Ik speel met het idee om deze te nemen via Keyplan van Keytrade.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Dat klopt. Keytrade zal voor jou het nodige doen.

Ann
Gast
Ann

En wil dat zeggen dat ik rekening moet hoeden met 25% die telkens afgeroomd wordt ?

Polski
Gast
Polski

“Of een fonds een SICAV of GBF/FCP is, dat kan je terugvinden via Morningstar, onder de tab “Management” en dan kijken naar “juridische structuur”. Het maakt niet uit of een GBF van Belgische of buitenlandse makelij is, iedere GBF valt onder deze regelgeving” – Ik kan dit op de site van Morningstar niet vinden. Kan iemand mij op weg helpen?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Je zoekt op Morningstar eerst het desbetreffende fonds via naam of Isincode.
Je komt terecht op het Overzicht: daarkrijg je links een aantal tabs (overzicht/Fondsanalyse/GFR/Rendement…) Eén ervan is management: als je daar op klikt, krijg je een nieuw blad en kan je rechts bovenaan de juridische structuur aflezen.

jempi
Gast
jempi

Dus de Rouvier die dit jaar april 2015 aangekocht zijn > zijn die al veranderd of is dit nog volgens de oude vorm GBF?

eddyl
Gast
eddyl

Indien je nu Rouvier Patrimoine verkoopt betaal je wel 1.32% taks daar het nu geen GBF meer is. Of ben ik verkeerd?

eight10man
Gast
eight10man

Bedankt voor dit uiterst interessant artikel!

Ik zal de vraag maar eens gaan stellen aan KBC wat betreft de GBF/FCP Privileged Portfolio Protected, en hun antwoord hopelijk hieronder met jullie kunnen delen..
En ik zal ook specifiek aan DeGiro de vraag stellen over Ethna-AKTIV SIA-T (LU0841179863) en DWS Multi Opportunities FC (LU0148742835), alhoewel ik deze pas in 2015 aangekocht heb en dus moeten deze nog niet worden aangegeven deze keer.

Maakt het uit voor GBFs of de hoeveelheid vastrentende zaken (obligaties etc) minder dan 25% bedraagd?

Hoe worden ETFs en “Open Ended Investment Company” fondsen (zoals M&G van de mixer) behandeld..?

juluscesar
Gast
juluscesar

Toen ik ooit om CP vroeg bij KBC vroegen ze aan mij of dit fonds wel legaal was gezien de meesten (volgens KBC) de extra taks waarvan hier sprake niet aangeven. Ben benieuwd naar jouw antwoord dat je gaat krijgen van KBC Voor de giro ga ik gewoon bepalen met hoeveel Belgische eenheden dit overeenkomt en zo in de calculator stoppen. Voor de meerwaarde belasting heb ik terzelfder tijd een kleine hoeveelheid Blackrock en Ethna aangekocht bij een BE broker. Indien ik binnen x aantal jaar zal verkopen bij de giro heb ik deze eenheden achter de hand om een… Lees verder »

Jens
Gast
Jens

RV op dividenden van aandelen wordt door DeGiro idd correct afgehouden. Met fondsen geen ervaring bij DeGiro.

Ronic
Gast
Ronic

Voor zover ik zie op mijn afrekening wordt bij DeGiro uitsluitend de 15% voor NL afgehouden. Dus moet je mi dit wel aangeven op je brief.

eight10man
Gast
eight10man

Ik merk net op dat voor het KBC fonds “Privileged Portfolio Protected Dynamic May” (ISIN BE0946104636) Morningstar.be via hun Management tab claimt dat dit fonds een FCP is, terwijl Bloomberg.com hetzelfde fonds in hun database heeft staan als “PRIPDYM:BB” en claimt dat dit een SICAV is..
Als ik de lukraak een paar andere fondsen van de mixer bekijk komen Bloomberg en Morningstar wel overeen.
Eens polsen bij de bank in kwestie, neem ik aan..?

Wim013
Gast
Wim013

Beste eight10man, heb je al antwoord gekregen van KBC betreffende Privileged Portfolio Protected?

eight10man
Gast
eight10man

Hi Wim, ik was eerder vergeten te melden dat ik momenteel eigenlijk niet belastingplichtig ben in België (woonst en werk in Australië). De opvolging van dit artikel was eigenlijk meer voor familieleden met hetzelfde fonds van de grootbank als jij en ik..
Afin, vanwege met onhandige geografische locatie ben ik nog niet veel verder gekomen.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Ik denk niet dat er enige verwarring kan zijn: zowel Morningstar als de fiche die KBC zelf uitgeeft, spreekt van een GBF (FCP). De fiche van KBC vermeldt letterlijk (tikfout inbegrepen):

Pro 95 November is een het compartiment van het gemeenschappelijk beleggingsfonds naar Belgisch recht Privileged Portfolio

Wim013
Gast
Wim013

Probleem is dat ik nergens een calculator vind om te berekenen wat je op je belastingaangifte moet invullen en KBC bankkantoor “denkt” dat je dit niet moet aangeven. Zou het kunnen dat Privileged Portfolio zelf geen intresten of dividenden ontvangt omdat het enkel belegt in andere kapitaliserende fondsen? Zo zou het GBF geen inkomsten hebben en zou je ook niets moeten aangeven?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Vele malen zou en denkt...

eight10man
Gast
eight10man

Ik snap nu inderdaad wel zeker dat dit een GBF is, met de gevolgen van dien. Maar ik heb ook even al de grote onderliggende waarden van het fonds bekeken, zijnde allemaal andere KBC fondsen, en dit zijn wel allemaal SICAVs. Dus daardoor zijn die natuurlijk al Ok wat betreft belastingen, dus misschien daarom valt er voor het “dak-GBF” niets meer op te geven..? Ik snap uiteraard wel dat ik niet inzage heb in alle onderliggende waarden, en ook geen Up to date lijst hiervan heb, dus zoet KBC hier wel een eenduidig antwoord in geven.. Wel een interessante manier… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Wel een hele dure manier om de beurstaks te omzeilen: de titel van mijn artikel: men lokt je met de vrijstelling van de beurstaks…
Vergelijk eens even het percentage van de beheerskost en het percentage van de beurstaks en je weet dat men je…

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be