About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

72
Reageer op dit artikel

avatar
31 Comment threads
41 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
29 Comment authors
SloeberkeRobokatliesbetWim DWTK14 Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
liesbet
Gast
liesbet

Ik reageerde op bovenstaand artikel in april en mei 2013. Korte situatieschets : een tante van mij had meerdere kapitalisatiekasbons over langere termijn (7 en 5 jaar) die in 2012 op vervaldag kwamen. Door die nieuwe overgangsregeling moesten de intresten van die kasbons opgenomen worden in de belastingsaangifte aangezien het bruto totaal van de verworven intresten in 2012 hoger lag dan 20020 euro. Ik gaf alle intresten netjes aan en bij de berekening moest mijn tante ongeveer 650 euro belasting bijbetalen ipv 350 euro terug te krijgen (zoals vorige jaren) Ondertussen zijn we bijna 2 jaar later en tante kreeg… Lees verder »

Sloeberke
Gast
Sloeberke

Vele dappere spaarders hebben waarschijnlijk staan roepen dat ze een taxshift willen. Ik vrees dat er een aantal spijt gaan krijgen als ze die taxshift zouden invoeren.

TK14
Gast
TK14

Interessant artikel mbt verdere afhandeling van de ‘onvolledige’ belastingsaangiftes ingevolge het niet aankruisen van code 1440:

http://www.presscenter.org/nl/pressrelease/20130807/codes-1440-en-2440-verduidelijking-van-de-regels?setlang=1

luc1961
Gast
luc1961

Er is blijkbaar grote verwarring omtrent die aangifte van de rijkentaks. Volgens een belastingseminarie die ik gevolgd heb in mei 2013 moest je zelfs code 1440 niet aanvinken indien men alleen inkomsten heeft uit spaarboekjes.

Sloeberke
Gast
Sloeberke

Blijkbaar hebben toch nog meer dan 1 miljoen Belgen jullie blog niet gelezen en de raad van Robokat niet opgevolgd. Zij “vergaten” dat bewuste vakje aan te kruisen…

Lievens
Gast
Lievens

Een vraagje, wij hebben in 2012 een bruto-interest ontvangen van ongeveer 3500 euro op een spaarrekening. Er is aan de bron roerende voorheffing afgehouden op 3500 euro minus 1830 euro (vrijgesteld bedrag). Het is echter zo dat wij met twee zijn (mijn echtgenoot en ik) en dus eigenlijk allebei recht hebben op 1830 euro van RV vrijgestelde rente en dus in totaal 3660 euro rente zouden mogen ontvangen zonder RV (het was natuurlijk slimmer geweest om twee spaarrekeningen te openen). Hoe moeten we deze onterecht geheven rente terugbetaald krijgen via de belastingaangifte? Heb al allerlei simulaties geprobeerd, maar de onterecht… Lees verder »

Sander
Gast
Sander

Als sutdent kan je normaal de roerende voorheffing die je betaalde op je rente terug krijgen door dit in te vullen op je belastingsbrief. Maar ik vraag me nu af hoe dit in elkaar zit in het jaar dat je afstudeert en begint te werken in september? Is er een bepaald bedrag dat je maximaal mag verdienen in de periode septempber – december om die roerende voorheffing nog terug te kunnen krijgen? Of hoe zit dit juist in elkaar?

Diederik
Gast
Diederik

De omschrijving in de toelichting van wat dient te worden verstaan onder “nettobedrag” is niet helemaal duidelijk alnaargelang het gaat om de berekening van het grensbedrag van 20.020 € dan wel de aan te geven inkomsten in vak VII. Wat de berekening van het grensbedrag betreft definieert men het nettobedrag als het brutobedrag,na aftrek van de buitenlandse belasting maar inclusief de (belgische) roerende voorheffing én de innings- en bewaringskosten( deze laatste ook nog eens apart aan te geven bij nr.170 van rubriek E). Bij de verplicht aan te geven inkomsten dient men uit te gaan van werkelijk geïnde of verkregen… Lees verder »

Henri
Gast
Henri

Voor het grensbedrag 20 020, interesten van spaarrekeningen : gaat het om de interesten verworven over 2012 (worden vaak pas op je rekening geplaatst eerste bankwerkdagen van 2013) of gaat het om de interesten die begin januari 2012 op je rekening kwamen te staan (maar verworven werden over 2011) ?

Frederik
Gast
Frederik

Hoe zit het met buitenlandse spaarrekeningen. Moet daar nu 15%, 21% of 25% roerende voorheffing op betaald worden. Ik dacht dat er een Europees rechtsbesluit was die discriminatie uitsloot, maar in de belastingsbrief staat er bij 15% wel “Belgische spaardeposito’s” geschreven. Het gaat niet om grote bedragen maar ik wil het toch correct doen.

Christian Ryckaert
Gast
Christian Ryckaert

Een artikel van advokaat Anton Van Zantbeek in De Tijd stelt dat je de verklaring in vak VII A 3
ook mag aankruisen als je meer dan 20.020 euro roerende inkomsten hebt genoten .Maar in dat geval
verklaar je op eer dat alle inkomsten die belastbaar waren aan 21%,ook de 4% rijkentaks aan de bron hebben ondergaan.Indien ook maar één eurocent belastbaar inkomen de 4% niet heeft ondergaan,mag je het kruisje niet zetten en moet je alle roerende inkomsten aangeven.
Is zulks niet in tegenspraak met hetgeen u stelt i.v.m.de noodzaak om de code 1440/2440 aan te kruisen?

Frederik
Gast
Frederik

Ik ben student en de inkomsten van mijn vakantiejob zitten (ver) onder de belastingvrije som. Ik heb in 2012 eveneens rente ontvangen op obligaties, moet ik deze ontvangen bruto rente in vak 1161-03 invullen om mijn roerende voorheffing terug te kunnen vorderen?

Maarten
Gast
Maarten

Alvast bedankt voor de tips!
Ik was de checkbox ivm de verklaring voor “<20.020 euro roerende inkomsten" in tax-on-web vergeten aan te vinken.
Gelukkig kan dit jaar 1x de aangifte gewijzigd worden nadat de aangifte al is ingediend!

jhn
Gast
jhn

wij zitten dus onder de 20020 euro, dus wij moeten dat vakje aanvinken.
so far so good.
is het daarmee gedaan?

maar wat met dividenden van (cooperatieve) aandelen.
bij sommigen is daar al 21% afgehouden bij andere niet.

ik geef een voorbeeld:
wij ontvingen:
70 euro
320 euro
100 euro
19 euro (dividend uit fonds)
ik heb ook nog een leterme staatsbon verkocht 2400 belegd, 2592,81 teruggekregen: winst 192,81
wat moet ik nu aangeven?

ik weet het echt niet hoe ik dit moet berekenen.

deze link helpt mij ook niet want ik snap het voorbeeld niet en is niet volledig voor mijn voorbeeld.
http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/leven_onderneming/oprichting/structuur/vennootschapsvormen/Cooperatieve_vennootschappen/Erkenning/Voordelen/#.UaIB80q0OSo

Walter
Gast
Walter

In het begin van 2012 heeft de bank op enkele dividenden een onroerende voorheffing van 25% ingehouden (op de meeste is dit echter 21%. Kan je dit via de aangifte recupereren?

Voice
Gast
Voice

Hoe zit dat voor mensen die een invaliditeitsuitkering krijgen. Wordt de winst uit beleggingen bij het bruto-inkomen geteld of worden deze apart belast. Echt belangrijk om weten. Als die samen gevoegd worden kan je de toegelaten barema overschrijden en de uitkering verliezen.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

De inkomsten uit werk ( lonen, werkloosheid, invaliditeit – Vak IV ) en de inkomsten uit kapitalen ( Vak VII ) worden niet samengeteld. Buiten enkele uitzonderingen werd er tot vorig jaar ook meestal niets ingevuld in Vak VII: intresten werden aan de bron getaxeerd als je in BE blijft en verder liberatoir. Diegenen die in het buitenland gingen beleggen, die vergaten het spijtig genoeg dikwijls…
Hetzelfde voor de inkomsten van 2013: vanaf nu is het allemaal 25 % en weer liberatoir.
Een invaliditeitsuitkering kan wel verschillen naargelang je alleenstande of gehuwd ( samenwonend ) bent.

christel77
Gast
christel77

Zeker, dat was een theoretische vraag, en, ik stond niet stil bij het feit dat je daarvoor een kapitaal van 1 Mio hebben moet!

Nadine Ekermans
Gast
Nadine Ekermans

Je moet 1 miljoen euro hebben op de bank,
OF je moet maar de pech hebben dat je een kasbon van 120.000 euro hebt, die over acht jaar liep,
met gekapitaliseerde opbrengsten, en waardoor je nu opeens met alle interest van de laatste jaren dit jaar naar boven komt, en dan kom je ook boven de 20.000 interest uit ..
Dit is eigenlijk belasting met terugwerkende kracht, en je wordt door de fiscus nog eens aanzien als iemand met een groot vermogen ook.

luc1961
Gast
luc1961

Ik denk dat de meeste mensen Vak 7 niet zullen invullen en dat het een totale verwarring zal worden voor de fiscus.

christel77
Gast
christel77

Als men alleen intresten heeft uit spaarrekeningen, boven de 20.020 €, moet men dan meer betalen?
Ik dacht dat deze meetellen om te zien of als je de 20.020 € zou overschrijden alles waar 21% op betaald werd, de extra 4% erbij komt. Maar wie enkel en alleen spaarekeningen heeft??

liesbet
Gast
liesbet

Mijn tante verkocht, op aanraden van een bediende bij BNP paribas, in 2013 één of andere belegging. Het enige wat ik ervan terugvind tussen haar papieren is dat het om Puilaetco europe equity gaat. Wat dat juist inhoudt, weten wij niet want die zaken werden destijds door mijn inmiddels overleden oom aangekocht en de aankooppapieren en de info zijn nergens meer te vinden. Te zien op haar uittreksel, kreeg ze daar in de loop der jaren geen intrest op uitbetaald. Op het uittreksel van haar beleggersrekening, waarop het geld van de verkoop gestort werd, staat gewoon een bepaald bedrag en… Lees verder »

Wim
Gast
Wim

Bedankt robocat. In het geval je meerde spaarrekeningen hebt waarvan het totaal aan uitgekeerde intrest de 1830 Euro overschrijdt, heb je dus wel aangifte plicht ondanks dat je de 20.020 Euro niet overschrijdt met al je beleggingen. Waar moet er in voorkomend geval het bedrag boven de 1830 Euro dan ingevuld worden? Naast dat bedrag dat je moet invullen moet je dan ook de verklaring onder rubriek 3 invullen dat je niet boven de 20.020 Euro komt. Het “vergeten” invullen van het bedrag boven de vrijstelling is misschien naar de toekomst toe geen optie meer als dit door de banken… Lees verder »

jhn
Gast
jhn

ik zit hier eens te kijken op de carmignac site, vorig jaar is PATRIMOINE gedeeld door 10!
wat nu?
ik heb het eens geprobeerd met de oude waardes, dat zag er aannemelijk uit qua bedrag, maar is dat juist?

Wim
Gast
Wim

Bedankt voor de toelichting. Nog één vraagje….
Als je niet meer dan 20.020 Euro roerende inkomsten hebt dan volstaat het in rubriek 3 het betreffende vinkje aan te duiden. Heb ik het dan goed begrepen dat je in rubriek 1 en 2 geen enkel bedrag moet invullen? Is enkel je verklaring in rubriek 3 is dan voldoende?

Darts
Gast
Darts

Hoe zit het wanneer men een keuzedividend voorgesteld kreeg, de keuze tussen cash of bijkomende aandelen. Vaak is dit dan nog een aantal aandelen en de overschot in cash.

evita
Gast
evita

Robokat, je bent een schat ! Bedankt voor de hulp !

jhn
Gast
jhn

dit hebben we alvast onder de knie 😉

kunnen jullie hier nog een stukje bij breien over de aangifte van camignac?
moet dit voor alle soorten van dit fondsen huis?
ik heb ik 2012 2 fondsen van hen gekocht, en van het ene een stuk verkocht.
wat moet ik dan invullen?

liesbet
Gast
liesbet

Moet men bij de berekening van de intresten rekening houden met de BRUTO intresten of met de werkelijk ontvangen NETTO intresten ? Telt het totaal van de ontvangen intresten op gereglementeerde spaarrekeningen mee voor de korf van 20 020 euro of moet enkel het gedeelte boven het vrijgestelde gedeelte worden meegeteld ? Alvast bedankt…

Bloemkool
Gast
Bloemkool

Hartelijk dank voor dit uitstekende artikel!

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Je kan “vinkje” ook positief bekijken. Vele beleggers zijn met soms vrij grote sommen naar meestal Luxemburg vertrokken.
Hier in Belgie ( en andere landen ) is men op dit moment de ene deur achter de andere aan ’t sluiten. Dat vinkje geeft je nu een “vrijgeleide” om binnenkort met die euro’s terug te komen zonder dat ze daar veel vragen over kunnen stellen. Je vermelde al jaren op je aangifte dat die centen daar waren…

Kleine Garnaal
Gast
Kleine Garnaal

Moeilijk doen, om moeilijk te doen. Ben blij dat het vinkje volstaat 🙂 Wederom zeer nuttig artikel!

Pierre
Gast
Pierre

Zeer duidelijk! Bedankt voor de toelichting.
Wat met het invullen van de levensverzekeringen (Tak 21) ?
Mijn bank liet mij weten in te vullen dat het contract in België is afgesloten, maar die keuzemogelijkheid bestaat er niet.
Een bizarre situatie. Hoe weet men dat de maatschappij geen filiaal van een buitenlandse maatschappij in België is? Wat hoopt men hiermee te bereiken? De 2% taks is toch betaald? En na 8jaar geen RV. Wat is het verschil met een contract afgesloten bij een Belgische verzekeraar?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be