About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

61 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
juluscesar
juluscesar
5 jaren geleden

Mijn inbreng was wel degelijk uit ervaring; komt bij mij een beetje over alsof je dit in twijfel trekt ?
Het is natuurlijk moeilijk om alle details hier op een forum te zetten.

Is jouw twijfel en de stelling van decrepantie dan gestoeld op ervaring ?

Dirk Derde
5 jaren geleden

Ik heb bij een Nederlandse bank een effectendossier
met daarin obligatiefondsen van Robeco die kapi-
taliseren.

Jaarlijks communiceert deze bank aan de Belgische
fiscus dat ik een rekening bij hen heb, welke interesten
het voorbije jaar werden uitbetaald en eventueel de
bruto opbrengst van een verkoop.
Zonder dat dit bruto wordt gespecifieerd.
Deze gegevens zijn terug te vinden op de site MyMinfin.

Als men aan mij nooit een detail van de verrichtingen
vraagt, als ik al gehouden ben die te geven, hoe kan
men dan ooit weten wat ik verkocht heb?

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Dirk Derde

Als men de details wil kennen, zal men ze bij jou moeten opvragen.
Je kan echter niet ontkennen dat je daar een rekening hebt.

juluscesar
juluscesar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Dirk Derde

Je moet zelfs niet verrast zijn dat je bij niet/verkeerde aangifte een automatische correctie gaat krijgen met daarin de juiste buitenlandse bedragen erop netjes in jouw plaats ingevuld.

Buitenland=alles geweten en automatisch doorgegeven.

Op zich is dit natuurlijk geen probleem maar je moet zien dat alles correct is. Dus ook zelf de rekening aangeven bij de nationale bank; zelf beurstaksen aangeven enz…

jpet
jpet
5 jaren geleden

Eindelijk is er een pagina op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën, specifiek voor Particulieren: https://financien.belgium.be/nl/particulieren/internationaal/buitenlandse-inkomsten-en-rekeningen/aangifte-en-betaling-van-de-taks
De termijn voor de eerste aangifte hebben ze intussen wijselijk uitgebreid tot 30 juni 2017.
Wat mij nog een totaal raadsel is, is hoe je het formulier van de aangifte moet invullen.
Stel dat je 10 transacties hebt gedaan over de voorbije 2 maanden; moet je dan 10 formulieren invullen? Als je maar 1 formulier moet invullen, wat doe je dan met het detail? Dat is immers noodzakelijk om te kunnen controleren wat je precies hebt aangegeven, de gebruikte wisselkoers, etc…

jpet
jpet
5 jaren geleden

Ik denk dat de overheidsdienst ook voordeel zou hebben om beroep kan doen op professionele begeleiding. De manier waarop ze communiceren is geen toonbeeld van duidelijkheid. Bovendien heb ik de afgelopen maanden 3 e-mails verstuurd en tot op heden op geen enkele een antwoord gekregen.

Hans
Hans
6 jaren geleden

Waarom niet traden op CFD’s. Geen beurstaks.

rick
rick
6 jaren geleden

Deze aanpassing v.d. wet gaat o.i. regelrecht in tegen de Europese gedachtengang, wetten en plannen, zoals o.a.:
1. Vrijheid van kapitaal
2. Europese Kapitaalmarktunie: “De kapitaalmarktunie maakt het voor beleggers en spaarders makkelijker om in het buitenland te investeren.”
(bron: http://www.europa-nu.nl/id/vjrop5bd76k6/europese_kapitaalmarktunie)
Eén v.d. doelstellingen van de Europese commissie die daar specifiek genoemd worden, is: “administratieve procedures voor grensoverschrijdende activiteiten moeten eenvoudiger worden”
Ja, dat zien we nu in België…. Een NLer die in NL aandelen X koopt, hoeft die tax niet te betalen, terwijl een inwoner van BE die via een Nlse rekening datzelfde aandeel koopt, wel extra tax moet betalen. Op deze ingewikkelde manier extra belasting heffen vergeleken met inwoners vh land waar die verrichting gedaan werd, is blijkbaar de werkelijke richting van het huidige Europa.
ja, maar belastingen zijn per land anders… dat klopt maar dan zou je verwachten dat een land wel rekening houdt met “Europa” maar o.i. botst deze aanpassing dus met o.a. het gelijkheidsprincipe + vrijheid v.kapitaal en die nieuwe Europese kapitaalmarktunie.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  rick

Als je die redenering doortrekt, dan zijn er in Europa nog heel veel ongelijkheden.
Dat er in Europa overal dezelfde taxatie gehanteerd zal worden, dat zal nog wel een paar jaar duren. Als het er ooit al komt: de landen willen hun beslissingsmacht niet kwijtspelen, zeker op gebied van belastingen.

jpet
jpet
6 jaren geleden
Antwoord aan  rick

Ik heb vooral een probleem met de discriminatie tussen een kleine particuliere belegger en professionelen. Op professionelen is de TOB niet van toepassing. Zo is er geen level playing field. Ik kan als actieve belegger mijn risico niet meer managen zoals vroeger. Vroeger kon je langs de kant gaan staan door bepaalde posities te verkopen of deze te “verzekeren” via een tijdelijke short positie wanneer er bvb een FED meeting zat aan te komen. Als ik dat nu wil doen, ben ik 0,27% x 2 = 0,54% van mijn kapitaal kwijt om enkel mijn risico tijdelijk (bvb een paar weken) in te dekken. Ik doe dat nu niet meer omdat ik het te duur vind waardoor mijn risico significant vergroot.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  jpet

Men zou de kleine belegger moeten beschermen. Echter, door een aantal domme maatregelen vergroot men het risico voor particulieren.

marc ruypers
marc ruypers
6 jaren geleden

Ik heb informatie gevraagd bij de fiscus; “hoe kan ik de juiste beurstaks berekenen. Heeft u een brochure of staat er ergens uitleg?” gestuurd naar [email protected]
Tot nu toe geen antwoord.
Ik kan nu ook begrijpen waarom de meeste Belgen maar gewoon alles op een spaarboekje zetten. Ik kocht een tracker op de Dax en moest 1.32% taks afdragen.

Hoe zou het zijn met aankopen van een niet beursgenoteerd fonds , een soort huisfonds dat door een vermogensbeheerder wordt aangeboden?

jpet
jpet
6 jaren geleden
Antwoord aan  marc ruypers

Marc, ik heb een paar dagen geleden naar hetzelfde e-mail adres mijn vraag gestuurd. Dit is immers het e-mail adres dat op hun website staat als contactadres voor de TOB (weliswaar niet voor particulieren maar dat is nu net het probleem waarmee we zitten). Ze kunnen mij dan in elk geval al niet beschuldigen van slechte wil. Ik heb ook de wettekst uit het staatsblad van eind 2016 maar daar staat de te volgen procedure niet in uitgelegd.

jpet
jpet
6 jaren geleden

Dat is de informatie voor “Experten & Partners”. De vraag die ik aan de administratie heb gesteld is of deze procedure ook van toepassing is op gewone particuliere beleggers. Ik wil van hen ook te weten komen hoe men transacties in vreemde valuta moet aangeven, ttz welke wisselkoers moet ik hanteren om het bedrag om te zetten naar EUR. Mijn buitenlandse effectenrekening dient om vlot op internationale beurzen te kunnen traden.

Koen
Koen
6 jaren geleden

Guys,
De info ivm met aangifte staat hier dacht ik:
http://financien.belgium.be/nl/experten_partners/investeerders/taks-op-beursverrichtingen
Ik werk met Interactive Brokers, en die houden zich niet bezig met de belgische beurstaks… (te weinig belgische klanten?). Je kunt uw (beurs)rekening wel op een eenvoudige manier laten overzetten naar lynx of tradersonly. Maar dan betaal je significant hogere transactiekosten. Ik ben er ook nog niet uit maar denk via een query binnen active statements aangemaakt, een vrij gebruiksvriendelijk overzicht te kunnen binnentrekken in excel, om dan zelf die 0,27% te gaan berekenen.

jpet
jpet
6 jaren geleden
Antwoord aan  Koen

Koen, ik werk ook al jaren via Interactive Brokers. Heb een e-mail gestuurd naar de administratie met de vraag welk formulier en procedure we moeten gebruiken als particuliere belegger. Ik gebruik Interactive Brokers voornamelijk voor mijn transacties in vreemde valuta en ik wil vooral ook weten welke wisselkoersen ik moet hanteren bij de aangifte. Gezien wisselkoersen een moving target zijn is dat niet zo vanzelfsprekend. In elk geval ga ik niet weg bij Interactive Brokers want ik trade regelmatig after hours en doe ook FX transacties aan interbancaire wisselkoersen.

Wild Fire
Wild Fire
6 jaren geleden
Antwoord aan  Koen

Stel dat je bij een Amerikaanse broker je beursorders ingeeft en veronderstel ook dat je geen aangifte indient. Dan zal de belastingadministratie in België je waarschijnlijk aansporen om de verschuldigde belasting te betalen, maar dan moet de fiscus dus zelf wel enig zicht hebben op de grootte van de verschuldigde belasting, niet?

Lijkt het dan niet beter om gewoon te wachten tot de fiscus voor jou die hele berekening gemaakt heeft en je zegt hoeveel je verschuldigd bent? Je betaalt dan gewoon wat wordt gevraagd.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Wild Fire

De eerste keer gaat dat misschien nog lukken als je je van den domme houdt. Mijn naam is Haas en ik weet nergens van…
Het jaar daarop ontsnap je waarschijnlijk niet aan een boete…
Denk er ook aan dat de buitenlandse banken de fiscus informeren dat je daar een rekening hebt: ze weten waar de hazen zitten.

Koen
Koen
6 jaren geleden
Antwoord aan  Koen

Guys,
De (r)overheid is toch wel bijzonder nalatig in het officialiseren van de “beurstaks”. Mede daar iedereen met een buitenlandse broker verondersteld wordt deze reeds geregulariseerd te hebben. Dus de (r)overheid heeft weet (officieel) wie met een buitenlandse broker werkt maar laat na om zij die een aangifte gedaan hebben, ook officieel op de hoogte te brengen wat de nieuwe belastingswetgeving is. Mede, dat we dit allemaal maar zelf moeten weten te vinden in dit verborgen hoekje: http://financien.belgium.be/nl/experten_partners/investeerders/taks-op-beursverrichtingen

Zelfs dát is bij mijn weten nog altijd niet verschenen in het staatsblad. Alsook mensen op dit forum die rechtstreeks de vraag gesteld hebben aan de bevoegde instanties krijgen blijkbaar geen antwoord.
Precies ofdat de (r)overheid de spelregels nog wilt aanpassen, zelfs tijdens de rit.
Wanneer je het een beetje analyseert, blijkt de zogenoemde beurstaks een vermogensbelastingsparaplu te zijn. Want de belasting wordt blijkbaar geheven op het aan/verkoop bedrag(omzet) en niet op de winst (of meerwaarde).
Een voorbeeldje:
Stel dat je 100 aandelen koopt aan 10,00€ (=1000€) wordt er 2,7€ op belast. De aandelen bewegen weinig of niets, en je beslist om je geld in een ander aandeel te stoppen. Je verkoopt terug 100 aandelen aan 10,00€. En er wordt térug 2,7€ op belast!! Terwijl je winst 0,0€ is alsook de meerwaarde is 0,0€ !! Dit is dus geen belasting op meerwaarde, maar een puur vermogensbelasting. Komt op hetzelfde neer wanneer je een som van de bank zou halen (of overschrijven) jou 0,27% wordt afgehouden. Breng je datzelfde geld terug (of overschrijven)wordt jou nóg eens 0,27% afgehouden. Terwijl belasting óp belasting diefstal is.
Wanneer het slachtoffer niet doorgeeft dat hij bestolen wordt, gaat de dief gewoon verder… De vraag die ook gesteld kan worden of deze beurstaks niet indruist tegen de Europese basiswetgeving waar er vrij verkeer van personen, GELDEN, en goederen geldt.

Iedereen die financiële transacties in het buitenland doet, besmeuren als “schuldenaar van de belastingen” is nogal vrij intimiderend. Maar ja, het lijkt nu éénmaal makkelijker een andere als schuldige aan te wijzen in plaats van de verantwoordelijkheid te nemen in de (overheids)uitgaven…
De meeste Belgen probeert men wijs te maken dat de minister van financiën voor dit laatste verantwoordelijk is, terwijl hij eigenlijk verantwoordelijk is voor de inkomsten. Maar steeds aangemaand wordt voor !!extra!! (belastings)inkomsten, waar deze beruchte beurstaks deel van moet uitmaken. Zogezegd omdat het rechtvaardig(er) zou zijn. Terwijl bij deze een extra aantal onrechtvaardigheden belicht zijn.

jpet
jpet
6 jaren geleden
Antwoord aan  Koen

Koen, de URL die je opgeeft verwijst naar de instructies voor de “Experten & Partners”. Zie hier wie daaronder valt: http://financien.belgium.be/nl/experten_partners Voel jij je aangesproken door deze categorie? Ik namelijk niet. Daarom heb ik een paar weken terug een e-mail gestuurd naar [email protected] maar daar hebben ze niet eens de beleefdheid te antwoorden. Voorlopig laat ik het hierbij, ttz ik geef niets aan tot ik weet hoe bvb de omzetting vanuit vreemde valuta moet gebeuren. Maar het heeft wel gevolgen want ik doe zo weinig mogelijk (of geen) transacties. Het effect is dus hetzelfde als met de kleine beleggerstaks. Daar heb ik welgeteld 0 EUR voor betaald omdat ik geen enkel aandeel binnen de 6 maanden heb verkocht.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  jpet

Je kan bijvoorbeeld eens klikken op investeerders en dan art 3 en 4 lezen.
Ik vrees dat niks doen geen optie is…

De kleine belegger
De kleine belegger
6 jaren geleden

Weet er iemand hoe de beurstaks moet worden aangegeven en op welke rekening met welke mededeling de taks moet worden betaald?

de kleine belegger
de kleine belegger
6 jaren geleden
Antwoord aan  De kleine belegger

Niemand op het forum die dit al gedaan heeft?

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  de kleine belegger

Dat kan nog niemand gedaan hebben want tot op heden was dat geen issue. De FOD ging er vanuit dat de banken dat moesten doen.
Vanaf 2017 zou dat gewijzigd worden: je zal echter moeten wachten tot er nieuwe aangifteformulieren zijn om te kunnen zien hoe dat moet.

De kleine belegger
De kleine belegger
6 jaren geleden

Zodra die er zijn komt er hier een post? Dit klinkt weer als eerst doen en dan nadenken.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  De kleine belegger

Voor je je ongenoegen uit: Hoe moet ik uitleggen hoe dat in zijn werk moet gaan, als onze minister van financiën waarschijnlijk zelf nog aan ’t nadenken is, hoe ze dat gaan geregeld krijgen. Zolang dat niet in het Staatsblad heeft gestaan, weet Biebie het ook niet.

Peter
Peter
6 jaren geleden

Best Robokat,
Is deze beurstaks op buitenlandse verrichtingen ook vn toepassing op rechtspersonen (bedrijven: nv, bvba, …) ?

Hans
Hans
6 jaren geleden

Geen beurstaks op CFD’s. Cfd’s mogen wel nog verhandeld worden maar brokers mogen geen reclame meer maken. Dus perfect mogelijk om in het buitenland een CFD broker te contacteren en daar en rekening te openen. Punt 10.

http://www.fsma.be/nl/Site/Repository/faq/faq_banning.aspx#12

Dat de beurstaks zelf dient betaald te worden kan leiden tot drama’s. Met margin accounts bij buitenlandse brokers kan je gemakkelijk enkele trades per dag doen. Met een account van 5000 € kan je zo enkele trades voor 100.000 €/dag doen. Als je kijkt op de forums zijn er zelf jongeren die zich daar mee bezig houden. In principe kan je dan jaarlijks 50 K aan beurstaks betalen. Het feit dat de taks niet aan de bron wordt afgehouden in ronduit gevaarlijk.

Wat me ook mateloos stoort is de onduidelijkheid. De overheid zou een website moeten maken met een overzicht van waarop je beurstaks moet betalen. Opties en futures zijn het goedkoopst bij buitenlandse brokers en betaal je geen beurstaks op. Maar soms is er bij de overheid sprake van dat je er toch beurstaks moet op betalen. Ik zou niet graag in een situatie terecht komen waarbij je 6 maanden op futures trade om dan te moeten horen dat er toch beurstaks op verschuldigd is.

Jan Met De Pet
Jan Met De Pet
6 jaren geleden

Geldt deze beurstaks ook wanneer er Amerikaanse aandelen gekocht worden via een buitenlandse broker?

Zoals het nu overal te lezen valt lijkt het alsof dit voor alle beurzen van toepassing is, terwijl het toch enkel voor de Belgische beurs toepasselijk kan zijn?

Papa Paleo
Papa Paleo
6 jaren geleden

Iedereen die in België woont EN een beursverrichting IN België laat uitvoeren is aan de taks op de beursverrichting onderworpen, volgens Artikel 120 van Wetboek diverse rechten en taksen van 16 augustus 2016: “De hiernavolgende verrichtingen die in België worden aangegaan of uitgevoerd zijn aan de taks op de beursverrichtingen onderworpen, wanneer zij Belgische of vreemde openbare fondsen tot voorwerp hebben: …”.
Iedereen die in België woont EN een beursverrichting IN Londen laat uitvoeren bijvoorbeeld, is aan de taks op de beursverrichting NIET onderworpen.
Een beursverrichting wordt uitgevoerd in België als de computer die de aankooporder met de verkooporder linkt, in België staat.
Staat deze Link-computer in Londen, dan gebeurt de beursverrichting in Londen.en moet er GEEN beurstaks betaald worden.

Wild Fire
Wild Fire
6 jaren geleden

Hier is de website van de OESO waarop je kunt nagaan met welke landen België informatie uitwisselt: http://bit.ly/2hLl8IZ
Geef bij ‘from jurisdiction’ op : select all, en bij ’to jurisdiction’ klik je op Belgium.

Er staan 51 landen op die lijst. De VS staan daar tot mijn verwondering niet bij. (Ook de Virgin Islands (Maagdeneilanden) niet. )

jpet
jpet
6 jaren geleden

Dus wanneer ik mij in het buitenland bevind en daar een financiële transactie doe bij een buitenlandse financiële instelling (die geen banden heeft met België), dan moet ik daar als Belgische ingezetene een Belgische belasting over betalen? Ik vraag mij af of dit wel wettelijk is.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  jpet

Als jij bij die bank ingeschreven staat als Belgische belastingsplichtige, gewoon JA.
Landen die dat niet doen, komen op de “zwarte lijst”…
Als je weet dat zelfs landen als Luxemburg en Zwitserland overstag zijn gegaan en nu ook gegevens uitwisselen (bankgeheim?) dan besef je wellicht dat die zwarte lijst geen lachertje is.

Mark
Mark
6 jaren geleden

Beurstaks is te gek voor woorden! Doe dagelijks tientallen transacties met aandelen en hefboomproducten. Per saldo winstgevend mits er met forse bedragen belegd wordt (dus hoge beurstaks). Maar ook vele transacties met verlies. De Belgische overheid heeft met de beurstaks echter zonder risico altijd winst. Zeer onrechtvaardig! Als of je in het casino eerst een transactietaks moet betalen voor dat je ook maar iets mag doen.
Ben gepensioneerd en heb dit extraatje nodig om te overleven. De ECB doet er alles aan om de inflatie weer te doen toenemen met als gevolg dat mijn pensioen minder waard wordt.

Ook gaat dit banen kosten bij de brokers. Wie gaat er nog beleggen? Snap niet dat ik zo weinig protest tegen deze plannen hoor.

Beste mensen, hou het simpel. Belasting betalen hoort er nu eenmal bij maar belast uitsluitend de in enig jaar genoten winst zoals de rente bij een bankrekening.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Mark

Mensen, dit is niks nieuw. Dit zat er al jaren aan te komen.
Door het feit dat de banken afgesproken hebben om gegevens door te spelen, gaan ze er nu wel vat beginnen op te krijgen.
Als jij aan die buitenlandse bank, bij het openen van de rekening, aangegeven hebt dat je Belg bent en hier belastingsplichtig; dan geven ze door dat jij daar een rekening hebt…
Ze gaan dan waarschijnlijk beginnen met inlichtingen te vragen.
Waarom denk jij dat er zovelen hun geld, van welke kleur dan ook, geregulariseerd hebben. Niet omdat ze zo vaderlandslievend zijn.

Ronic
Ronic
6 jaren geleden

Is deze taks ook van toepassing op Turbo’s – Opties ed?

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Ronic

Als daar in BE taksen of belastingen dienen op betaald te worden, dan moet je die als Belgische belastingsplichtige hoe dan ook betalen.

Wild Fire
Wild Fire
6 jaren geleden
Antwoord aan  Ronic

Om op de vraag van Ronic te antwoorden: opties bleven buiten het bereik van de beurstaks omdat het voorwaardelijke verbintenissen zijn. Het zijn op zich geen financiële producten. De fiscus ziet dat niet graag en zal misschien wel willen dat ook opties onderworpen worden aan beurstaks, maar zo ver is het bij mijn weten nog niet.
(Futures zijn eveneens contracten die zonder beurstaks werden verhandeld)

Om misverstanden te vermijden: dit is geen aansporing om in opties te gaan handelen. Evenmin promoot ik cfd’s, waarover de volgende alinea gaat. Het is enkel een antwoord op de vraag van Ronic.

Vóór dat de “pestbelasting” op beurswinsten werd uitgevonden en nog tot voor enkele maanden , was het mogelijk om CFD’s te kopen ipv aandelen. De reden was dat een CFD een contract is dat buiten de beurs wordt gesloten tussen een bank/broker en een belegger.

Enkele maanden geleden heeft de Belgische overheid aan Nederlandse brokers verboden om nog CFD’s met een hefboom te verkopen aan Belgen. Ik weet dat omdat mijn Nederlandse broker me daarvan op de hoogte heeft gebracht. CFD’s kunnen ook zonder hefboom gebruikt worden, maar toch heeft die broker besloten om aan Belgen dat product niet meer aan te bieden.

De vraag is of die regel nu ook zal worden teruggedraaid nu dat de pestbelasting weer zal worden afgeschaft. Ik hoop het alleszins.

Jeroen
Jeroen
6 jaren geleden

In welke mate kunnen we zeker zijn dat die wet er komt? En waar kan ik deze wijziging ergens (officieel) online vinden?
Alvast vriendelijk bedankt!

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jeroen

Het zou in de programmawet staan die eerstdaags in het Staatsblad gaat verschijnen.

Wild Fire
Wild Fire
6 jaren geleden

Degiro is een buitenlandse bank die zich actief op de Belgische bodem en op de Belgische belegger heeft gericht. Maar wat met buitenlandse brokers die geen enkel kantoor in België hebben? Ik neem als voorbeeld Interactive Brokers. Op welke manier is er controle op het aantal transacties dat er is gebeurd? Zal de lokale belastingambtenaar in staat zijn om vast te stellen of en hoe groot de ontweken (vanaf 2017 ‘ontdoken’) belasting is?

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

61
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x