Het centraal meldpunt in het kader van de rijkentaks werd in 2013 terug afgeschaft. Er is echter nog steeds het Centraal Aanspreekpunt (CAP), dat opdracht heeft om alle rekeningen van de Belgen te verzamelen. Dit CAP is vanaf 1 mei 2014 helemaal operationeel.
De afgelopen maanden hebben alle banken de identiteit en rekeningen van hun klanten doorgespeeld aan dit CAP, zodat de fiscus bij fiscale fraude inzicht kan verweven in de situatie van de belastingplichtige. De fiscus kan deze databank niet zomaar inzien, er moet een duidelijk vermoeden van fraude zijn.
Eerst en vooral de banken, maar ook alle wissel-, krediet- en spaarinstellingen. Ook beursvennootschappen vallen onder de meldingsplicht. Het doorspelen van de informatie gebeurt ieder jaar opnieuw.
Men geeft de identiteit van de cliënt en alle rekeningnummers en alle contracten door, maar zonder de bedragen. Men doet dit met terugwerkende kracht: alle gegevens van 2010 t.e.m 2013 werden ook doorgespeeld. Nu snel nog enkele rekeningen afsluiten heeft dus geen enkele zin meer.
Onder het begrip “rekening” vallen zowel zichtrekeningen als spaarrekeningen.
Het begrip “contract” omvat alle hypothecaire kredietovereenkomsten en alle mogelijke andere vormen van kredietovereenkomst. Ook beleggingsdiensten en -activiteiten, termijndeposito’s en geldtransfers worden als contract aanzien.
Kortom, zowat alles wat met geld te maken heeft, wordt aan het Centraal Aanspreekpunt doorgegeven.
Indien je een buitenlandse rekening hebt, dan moet je die zelf melden. Eerst en vooral moet je dat in je belastingbrief doen. Daarna moet je zelf de aangifte bij het CAP doen op basis van deze instructies (link).
We onthouden vooral dat de belegger bijna niet meer aan het alziend oog van de fiscus kan ontsnappen. Je kan maar beter op je tellen passen.
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Een belastingverhoging van 200% is immers bij art. 225 KB/WIB in de regel voorbehouden voor hardleerse recidivisten (derde overtreders) en/of belastingplichtigen die daden van omkoping van ambtenaren of fiscale valsheid hebben gesteld. Voor vennootschappen is er zelfs een boete van 309%.
Over welke vormen van fraude spreken we eigenlijk? Ik zie niet in hoe je met zichtrekeningen, spaarrekeningen, effectenrekeningen etc fraude kunt plegen. Ik vermoed dus dat de doelstelling is om zwarte inkomsten te detecteren? Stel bvb dat je 10 spaarrekeningen hebt bij diverse banken, dan zou je kunnen zeggen dat de fiscus gaat vermoeden dat je veel geld hebt, veel meer dan hetgeen je aangeeft op je belastingsnaangifte. Wanneer ze dan de verdere gegevens opvragen en blijkt dat de meeste rekeningen een saldo gelijk aan 0 hebben, dan is er toch geen enkel probleem?
In de toelichting bij het KB lezen we inderdaad dat ze op zoek zijn naar belastingontduiking.
Wie jarenlang geld heeft gespreid over verschillende spaarrekeningen om de roerende voorheffing te ontwijken, deed natuurlijk ook aan belastingontduiking.
Wel, het spreiden van spaargeld over meerdere rekeningen is op zich uiteraard niet verboden, zolang je in totaal maar onder de x EUR rente blijft. Van zodra de fiscus ook de rekenining-saldi opvraagt komen ze toch snel tot de conclusie dat er niets illegaals gebeurd is. Tenzij er natuurlijk wel iets illegaals gebeurd is, en in dat geval zal men denk ik de rekening moeten maken, en het zou me niet verbazen dat het maken van die rekeningen veel meer kost dan de opbrengst ervan. Wat zijn de gangbare boetes eigenlijk?
Enkele weken schreef ik reeds dat het nu geen 50 jaar meer zal duren: https://www.mijnkapitaal.be/thema/fiscaliteit/the-times-they-are-a-changin-bob-dylan-1964/
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be